ဖ႐ံုသီးရဲ႕ ေရႊေရာင္ လွ်ဳိ႕၀ွက္ခ်က္မ်ား

 

    အရသာခ်ဳိအီအီ၊ အသားထူထူအိအိနဲ႔ ေရႊေရာင္ အဆင္းရွိတဲ့ ေရႊဖ႐ံုသီးကို သင္ငယ္စဥ္ ကေလးဘ၀ကတည္းက နတ္သမီးပံုျပင္မ်ားမွ တစ္ဆင့္ ရင္းႏွီးၿပီးသားျဖစ္မယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ သင့္ေမေမေကၽြးတဲ့ အာဟာရျပည့္တဲ့ ထမင္း၀ိုင္း မွာ လည္း မၾကာမၾကာ ပါလာေလ့ရွိတဲ့ ဟင္းအ မယ္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္မွာပါ။ ဒါေၾကာင့္ ဒီတစ္လ အတြက္ ေတာ့ အညႊန္႔ကအစ၊ အသီး အလယ္၊ အေစ့ အဆံုး စားသံုးလို႔ရတဲ့ ေရႊဖ႐ံုသီးရဲ႕ က်န္းမာေရးအက်ိဳးျပဳ အာဟာရဓာတ္မ်ားအေၾကာင္း ကို တင္ဆက္ေပး ခ်င္ပါတယ္။

 

လွပႏုပ်ဳိျခင္း
    Mayo Clinic ရဲ႕ အဆိုအရေတာ့ ေရႊဖ႐ံုသီး ဟာ ဗီတာမင္ A ရရွိႏိုင္တဲ့ သဘာ၀ ရင္းျမစ္တစ္ခု ျဖစ္ၿပီး အဆိုပါ ဗီတာမင္ဟာ အိုမင္းျခင္းကို တား ဆီးေပးႏိုင္တဲ့ Anti-aging အစြမ္းသတိၱရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဗီတာမင္ A က  အေရျပား ဆဲလ္ေတြ အသစ္ျပန္လည္ျဖစ္ေပၚတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကို ႏိႈးေဆာ္ေပးႏိုင္ၿပီး အသားအေရ ေခ်ာေမြ႕ေပ်ာ့ ေျပာင္းေစဖို႔နဲ႔ ႏုပ်ဳိေစဖို႔ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ Collagen ထုပ္လုပ္ႏိုင္စြမ္းကိုလည္း တိုးတက္ေစ ႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။  ဒါေၾကာင့္ ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ သင့္ရဲ႕ ႏုပ်ဳိမႈကို တစ္ဖက္တစ္လမ္းက ကူညီ ေပးႏိုင္စြမ္းရွိေနတယ္လို႔ ဆိုၾကပါစို႔။

ကုိယ္အေလးခ်ိန္ က်ဆင္းေစျခင္း
    လိေမၼာ္ေရာင္ အသီးအႏွံေတြမွာ အမွ်င္ ဓာတ္ႂကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ေနေလ့ရွိပါတယ္။ တံုးတစ္ ၿပီးသား ဖ႐ံုသီးတစ္ပန္းလံုးစာမွာ အမွ်င္ဓာတ္ ၇ ဂရမ္၊ ကယ္လိုရီ ပမာဏ ၅၀ သာ ပါ၀င္ၿပီး အဆီပါ၀င္မႈကေတာ့ သုညပါ။ အမွ်င္ပါ၀င္မႈ ျမင့္ မားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ပမာဏနည္းနည္း စားသံုး႐ံုနဲ႔ ဗိုက္ျပည့္ေစၿပီး စားၿပီးေနာက္ အဆိုပါ အမွ်င္ဓာတ္ကုိ ေခ်ဖ်က္ဖို႔ အခ်ိန္ယူရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မၾကာခဏ အစားစားလိုစိတ္ကို အလို အေလ်ာက္တားဆီးၿပီးသား ျဖစ္သြားေစသလို အစား မ်ားမ်ား စားျခင္းကိုလည္း ေလွ်ာ့ခ်ၿပီးသား ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရႊဖ႐ံုသီးက သင့္ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ကို ေလွ်ာ့ခ်ရာမွာျဖစ္ေစ၊ အေလးခ်ိန္တက္မလာေအာင္ ထိန္းသိမ္းရာမွာ ျဖစ္ ေစ အားကိုးႏိုင္တဲ့ အရသာရွိေသာ အစားအစာတစ္ မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။

အျမင္အာ႐ံုကို ထက္ျမက္ေစျခင္း
    ေရႊဖ႐ံုသီးရဲ႕ စြဲမက္ဖြယ္ လိေမၼာ္ေရာင္ အ ေရာင္အဆင္းဟာ Beta- Carotene ႂကြယ္၀မႈရဲ႕ သက္ေသျဖစ္ပါတယ္။ Beta- Carotene ဟာ စားသံုးၿပီးေနာက္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဗီတာမင္ A အျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြားတဲ့ Organic compound တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ A ရဲ႕ ေနာက္ထပ္ က်န္းမာေရး အက်ဳိးျပဳ ဂုဏ္သတၱိကေတာ့ မ်က္စိရဲ႕က်န္းမာေရး ကို အထူးေကာင္းမြန္ေစျခင္းပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံု သီး တစ္ပန္းကန္လံုးစာမွာ လူတစ္ေယာက္ ေန႔စဥ္ စားသံုး သင့္တဲ့ ဗီတာမင္ A ၂၀၀ % ပါ၀င္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ Lutein နဲ႔ Zeaxanthin အမည္ရ Antioxidant  ႏွစ္မ်ိဳးဟာ မ်က္စိအတြင္း တိမ္ျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ မ်က္စိမႈန္လာတဲ့ ျဖစ္စဥ္ ကိုလည္း ေႏွးေကြးေစႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈေတြ မွာ ေတြ႕ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရႊဖ႐ံုသီးဟာ မ်က္လံုးနဲ႔ အျမင္အာ႐ံု က်န္းမာေရးအတြက္ အထူး ေကာင္းမြန္ သင့္ေတာ္တယ္လို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။

ကိုယ္ခံအားကို ေကာင္းမြန္ေစျခင္း
    ေရႊဖ႐ံုသီးရဲ႕ အစြမ္းထက္လက္နက္ဆိုရင္ ဗီတာမင္ A လို႔ပဲ ဆိုရမွာပါပဲ။ ဗီတာမင္ A က သင့္ ရဲ႕ကိုယ္ခံစြမ္းအားကို ျမွင့္တင္ေပးႏိုင္ၿပီး ျပင္ပက ကူးစက္တတ္တဲ့ ဗိုင္းရပ္စ္၊ ဘက္တီးရီးယား၊ မိႈေတြ ကို ျပန္လည္တိုက္ထုတ္ႏိုင္ဖို႔ ကူညီေပးႏိုင္ ပါ တယ္။ ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ ဗီတာမင္ A အျပင္ ဗီတာမင္ C လည္း ပါ၀င္ပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံုသီး တစ္ပန္းကန္ လံုးစာမွာ အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူတစ္ေယာက္ ေန႔စဥ္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ C ၂၀% ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါ ေၾကာင့္ တုပ္ေကြး၊ အေအးမိျခင္း ကဲ့သို႔ေသာ ကူး စက္ေရာဂါေတြ အလြယ္တကူ မကူးစက္လာ ႏိုင္ေအာင္ ကိုယ္ခံအားစနစ္ ပိုေကာင္းလာေစဖို႔ ေရႊဖ႐ံုသီးကို ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး မၾကာမၾကာ စားေပး ႏိုင္သလို အကယ္၍ သင့္ရဲ႕ ကိုယ္ခံအားစနစ္ထဲကို ေရာဂါပိုးေတြ ၀င္ေရာက္တိုက္ ခိုက္လာၾကလို႔ ဖ်ားနာၿပီဆိုရင္လည္း  လ်င္လ်င္ျမန္ျမန္ ျပန္လည္တိုက္ ထုတ္ႏိုင္ေအာင္ ေရႊဖ႐ံုသီးကို စားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဖ်ားေနခ်ိန္ သင္စားမယ့္ ဆန္ျပဳတ္ထဲမွာ ေရႊဖ႐ံုသီး ကို ထည့္ႏိုင္သလို ေရႊဖ႐ံုသီးစြပ္ျပဳတ္လည္း ေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။

ကင္ဆာေရာဂါမ်ား
    အထက္မွာဆိုခဲ့ၿပီးသလိုပါပဲ။ ေရႊဖ႐ံုသီး ရဲ႕ အဓိကပါ၀င္တဲ့ Organic Compound တစ္မ်ဳိး ျဖစ္တဲ့ Beta-carotene မွာအျမင္အာ႐ံု က်န္းမာဖို႔နဲ႔ အသားအေရလွပဖို႔အတြက္ အလြန္အေထာက္ အကူျပဳႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ေတြ ရွိေနပါတယ္။ သုေတ သနေတြ ျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ပိုင္းမွာေတာ့ Beta- carotene ႂကြယ္၀စြာပါ၀င္တဲ့ အစားအစာေတြကို ဂ႐ုတစိုက္ ေရြးခ်ယ္စားသံုးေလ့ရွိတဲ့ လူေတြကို အျခားသူမ်ားနဲ႔ ႏိႈင္းယွဥ္တဲ့အခါ အခ်ဳိ႕ေသာ ကင္ဆာ အမ်ဳိးအစားေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေခ် သိသိသာသာ နည္း ပါးေနတာကို ေတြ႔ရွိခဲ့ၾကပါတယ္။
    ဗီတာမင္ A နဲ႔ C ကို ဆဲလ္ေတြအတြက္ ကာ ကြယ္ေရး တပ္ဖြဲ႔ငယ္မ်ားလို႔ေတာင္ တင္စားေခၚ ေ၀ၚ ႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဗီတာမင္ A နဲ႔  ဗီတာမင္ C ႏွစ္မ်ိဳးလံုးဟာ Antioxidant အာနိသင္ရွိၾကၿပီး Free Radical ေတြ ဓာတ္တိုးျခင္းကို ကာကြယ္ေပး ႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။  အဆိုပါ Free  Radical ေတြက ဆဲလ္ေတြကို အိုမင္းေစၿပီး ကင္ဆာ ေရာဂါဆီသို႔ ဦးတည္သြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ ဗီတာမင္ A နဲ႔ ဗီတာမင္ C ပါ၀င္တာေၾကာင့္ သင့္က်န္းမာေရး အတြက္ ေရြးခ်ယ္ စားသံုးေပးသင့္တဲ့ အစားအစာ ျဖစ္တယ္လို႔ ဆိုပါရေစ။

ဆီးခ်ဳိေရာဂါ
    စမ္းသပ္မႈမ်ားစြာ ျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္မွာ ေရႊဖ႐ံု သီးမွာပါ၀င္တဲ့ အာဟာရဓာတ္မ်ားက ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ ပမာဏကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ၿပီး ခႏၶာ ကိုယ္က အင္ဆူလင္ ထုတ္လုပ္မႈကိုလည္း တိုးျမႇင့္ ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သက္ေသျပႏိုင္ခဲ့ပါ တယ္။ ေလာ ေလာဆယ္မွာေတာ့ ေရႊဖ႐ံုသီးရဲ႕ ဘယ္လို အာနိ သင္ေတြက ဆီးခ်ိဳေရာဂါကို သက္သာေစႏိုင္သလဲ ဆိုတာကို အတိအက်ေျပာႏိုင္ဖို႔ စမ္းသပ္မႈေတြ ျပဳလုပ္ဖို႔ လိုအပ္ေနပါေသးတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေရႊဖ႐ံု သီးကို ဆီးခ်ဳိေရာဂါရွိေနသူေတြ ပံုမွန္စားေနၾက အတိုင္း စားေပးႏိုင္ၿပီး ေဘးအႏၲရာယ္ မရွိႏိုင္ဘဲ အျခားေသာ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားကိုပါ ထပ္မံရရွိႏိုင္ပါေသးတယ္။

ဖ႐ံုေစ့
    ဖ႐ံုသီး အျပင္ ဖ႐ံုေစ့ကလည္း အံ့ဖြယ္အစား အစာစာရင္းမွာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဖ႐ံုေစ့မွာ ပ႐ိုတိန္း ႂကြယ္၀စြာပါ၀င္ပါတယ္။ ဖ႐ံုေစ့က ရရွိမယ့္ ပ႐ို တိန္း အမ်ဳိးအစားက Plant based protein အမ်ဳိး အစား ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သတ္သက္ လြတ္ စားသံုးသူေတြနဲ႔ အနီေရာင္ အသားမစားသူေတြ အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ကို ဖ႐ံုေစ့စား ေပးျခင္းျဖင့္ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ က်န္း မာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့ အဆီဓာတ္ေတြကလည္း  အပို ဆုအေနနဲ႔ ပါ၀င္လာပါလိမ့္မယ္။
    ဒါ့အျပင္ တစ္ေန႔တာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ မဂၢနီဆီယမ္ သတၱဳဓာတ္ကိုလည္း ဖ႐ံုေစ့ေလွာ္ လက္တစ္ဆုပ္စာနဲ႔ ျဖည့္တင္းေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေလွာ္ၿပီးသား ဖ႐ံုေစ့ ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးစာမွာ မဂၢနီ ဆီယမ္ ၁၆၈ မီလီဂရမ္ပါ၀င္ၿပီး အရြယ္ေရာက္ ၿပီးသူ လူတစ္ေယာက္ ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ မဂၢနီဆီယမ္ ၃၁၀ မီလီဂရမ္ရဲ႕ ထက္၀က္ခန္႔ ရွိတဲ့ ပမာဏျဖစ္ပါတယ္။ ႂကြက္သားေတြနဲ႔ အာ႐ံုေၾကာေတြ အလုပ္လုပ္ဖို႔၊ ေသြးတြင္းသၾကားဓာတ္နဲ႔ ေသြးဖိအားကို ထိန္းညႇိ ေပးဖို႔၊ ခႏၶာကိုယ္က ပ႐ိုတိန္း၊ အ႐ိုးနဲ႔ DNA ေတြ ျပဳလုပ္ဖို႔ မဂၢနီဆီယမ္ က မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ သတၱဳ ဓာတ္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။
    ဒါ့အျပင္ ဖ႐ံုေစ့မွာ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ဇင့္ နဲ႔ Antioxidant ေတြ လည္း ႂကြယ္၀စြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ အ႐ိုးေတြ ၾကံ့ခိုင္သန္မာဖို႔နဲ႔ ႂကြက္သားေတြ က်ဳံ႕ ျခင္း၊ ဆန္႔ျခင္းလုပ္ငန္းေတြ လုပ္ေဆာင္တဲ့အခါ ေခ်ာေမြ႕လြယ္ကူေစဖို႔ ပိုတက္ဆီယမ္က ကူညီေပး ႏိုင္ၿပီး ဇင့္ကေတာ့ ကိုယ္ခံစြမ္းအား စနစ္အတြက္ အေရးပါတဲ့ သတၱဳဓာတ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ စိတ္ ဖိစီးမႈျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္းေတြကိုလည္း ေလ်ာ့က် ေစပါတယ္။ Antioxidant ေတြကေတာ့ သင့္ရဲ႕ အလံုးစံုေသာ က်န္းမာေရးနဲ႔ အလွအပအတြက္ အလြန္ကို အကူအညီျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အရာမ်ားပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရႊဖ႐ံုသီးရဲ႕ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားလို႔ ဆိုမယ့္အခါ ဖ႐ံုေစ့ကိုလည္း ခ်န္လွပ္ထားခဲ့လို႔မရတဲ့  အရာပါ။
    ေရႊဖ႐ံုသီးမွာ အထက္မွာ ေဖာ္ျပခဲ့ၿပီးသလိုပဲ သင့္ရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးရွိႏိုင္မယ့္ အာ ဟာရဓာတ္မ်ားစြာ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အမ်ဳိး မ်ဳိးလည္း ခ်က္ျပဳတ္ႏိုင္၊ အရသာလည္း ေကာင္းမြန္၊ အေရာင္အဆင္းမွာလည္း ႏွစ္သက္ စဖြယ္ရွိကာ အလြယ္တကူနဲ႔ တန္ဖိုးသင့္သင့္ ၀ယ္ယူလို႔ရႏိုင္တဲ့ အသီးအႏွံျဖစ္တာေၾကာင့္  ေစ်း၀ယ္စာရင္းမွာ မ ၾကာမၾကာ ထည့္သြင္းသင့္ပါေၾကာင္း တိုက္တြန္းလိုက္ပါရေစ။
Ref;CNN