ၾကက္ဥကို ဘာေၾကာင့္စားေပးသင့္သလဲ

အာဟာရဓာတ္ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ရလည္း လြယ္ကူ၊ အလြယ္တကူလည္း ဝယ္ယူရရွိႏိုင္တာေၾကာင့္ အိမ္တိုင္းရဲ႕ မီးဖိုေခ်ာင္တိုင္းမွာ ၾကက္ဥကို အျမဲတမ္းလိုလို ျမင္ေတြ႕ရေလ့ ရွိပါတယ္။ ဟင္းလ်ာေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားနဲ႔ မုန္႔အမ်ဳိးအစား အေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ၾကက္ဥကို မပါမျဖစ္ အသံုးျပဳရသလို မနက္စာတိုင္းမွာလည္း ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိးနဲ႔ ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္ဥကို ျမင္ေတြ႕ရမွာပါ။ ဒါက ၾကက္ဥရဲ႕ လူႀကိဳက္မ်ားမႈနဲ႔ စားသံုးသူမ်ားျပားမႈကို ေဖာ္ျပေနတာျဖစ္ၿပီး ဒီလို မ်ားျပားရတဲ့ အေၾကာင္းအရင္းကလည္း ခိုင္ခိုင္မာမာရွိေနပါတယ္။ ၾကက္ဥတစ္လံုးရဲ႕ အႏွစ္မွာ ကယ္လ္ဆီယမ္နဲ႔ သံဓာတ္ပါဝင္ၿပီး လူတိုင္းအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ေတြနဲ႔  ၾကက္ဥအကာကို ဖြဲ႕စည္းထားၿပီး ဒီအာဟာရဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္မွာ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အေျခခံ အာဟာရဓာတ္ေတြ ျဖစ္ေနလို႔ပါပဲ။ ဒါေတြအျပင္ သင္ သတိမထားမိဘဲ ပံုမွန္စားျဖစ္ေနတဲ့ ၾကက္ဥမွာ ဘယ္လို အာဟာရဓာတ္ေတြ၊ ဗီတာမင္ေတြ၊ သတၱဳဓာတ္ေတြ ပါဝင္ပါေသးသလဲ။ ဒီအာဟာရဓာတ္ေတြက သင့္ခႏၶာကိုယ္နဲ႔ သင့္ရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ဘယ္လိုေတြအက်ိဳးျပဳေနပါသလဲ။ ဒီေမးခြန္းေတြရဲ႕ အေျဖကို ေအာက္မွာဆက္လက္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

မရွိမျဖစ္ဗီတာမင္မ်ား
ၾကက္ဥတစ္လံုးမွာ သင့္ရဲ႕က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ အမ်ဳိးအစား ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း ၾကက္ဥကို အာဟာရရင္းျမစ္ တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ သတ္မွတ္ၿပီး ကမာၻတစ္ဝန္းကလူေတြ စားသံုးၾကတာ ျဖစ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥမွာ ဗီတာမင္ B2 ၊ B12 ၊ ဗီတာမင္ A နဲ႔ ဗီတာမင္ E တို႔ အဓိကပါဝင္ပါတယ္။ Riboflavinလို႔လည္း လူသိမ်ားတဲ့ ဗီတာမင္ B2 က စားသံုးလိုက္တဲ့ အစားအေသာက္မ်ားဆီက ကယ္လိုရီေတြကို စြမ္းအင္အျဖစ္ၿဖိဳခြဲႏိုင္ဖို႔ မရွိ
မျဖစ္လုိအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ျဖစ္ၿပီး ဗီတာမင္ B12 က ေသြးနီဥေတြ ထုတ္လုပ္ဖို႔ အဓိကလိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ A က အျမင္အာ႐ံု က်န္းမာဖို႔အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ အမ်ဳိးအစားျဖစ္ၿပီး ဗီတာမင္ E ကေတာ့ ခႏၶာကိုယ္ထဲကို ျပင္ပကဝင္ေရာက္လာၿပီး ဆဲလ္နဲ႔ တစ္႐ွဴးေတြကို တိုက္ခိုက္ဖ်က္စီးၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ Free Radical ေတြကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ ဗီတာမင္ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဗီတာမင္ A နဲ႔ B2 က ခႏၶာကိုယ္ႀကီးထြားဖြံ႕ၿဖိဳးေအာင္လည္း ကူညီေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ကေလးငယ္ေတြ ဖြံ႕ၿဖိဳးေနတဲ့ အရြယ္မွာ လံုေလာက္ေအာင္ ရရွိထားသင့္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကေလးေတြေကၽြးမယ့္ အစားေတြထဲမွာ ၾကက္ဥကို ပံုမွန္ပါဝင္ေအာင္ ထည့္သြင္းေကၽြးေမြးဖို႔ ပညာရွင္ ေတြတိုက္တြန္းထားပါတယ္။

အေရးပါတဲ့ သတၱဳဓာတ္ေတြ
ၾကက္ဥမွာ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္ လုိအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ အမ်ဳိးအစားအေတာ္မ်ားမ်ား ပါဝင္တာကုိ အထက္မွာေဖာ္ျပခဲ့ၿပီးပါၿပီ။ ဒါေပမဲ့ ၾကက္ဥမွာ အဆိုပါ ဗီတာမင္ေတြသာမကပဲ ခႏၶာ ကိုယ္ နဲ႔ အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြရဲ႕ စနစ္ေတြ ေကာင္း
ေကာင္းအလုပ္လုပ္ဖို႔ လိုအပ္တဲ့ အဓိက သတၱဳဓာတ္ေတြျဖစ္တဲ့ သံဓာတ္၊ ဇင့္၊ ေဖာ့စ္ေဖာရပ္စ္ စတဲ့သတၱဳဓာတ္ေတြလည္း ပါဝင္ေနပါေသးတယ္။ သံဓာတ္က ေသြးအားနည္းျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ သတၱဳဓာတ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အထူးသျဖင့္ လစဥ္ဓမၼတာေပၚျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေသြးအားနည္းသြားတတ္တဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ သံဓာတ္ကို ပိုလိုအပ္ပါတယ္။ သံဓာတ္ကို လံုေလာက္ေအာင္ မရရွိထားရင္ အလြယ္တကူ ေမာပန္းလြယ္တာ၊ အားအင္ကုန္ခမ္းတာ၊ မူးေဝတာ စတဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာေတြ ၾကံဳေတြ႕လာရႏိုင္ပါတယ္။ ဇင့္ဓာတ္က ခႏၶာကုိယ္ရဲ႕ ခုခံစြမ္းအားစနစ္အတြက္ အေရးပါတဲ့ သတၱဳဓာတ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး အစားအေသာက္ေတြကို စြမ္းအင္အျဖစ္ေျပာင္းလဲ တဲ့ စနစ္ကိုလည္း အကူအညီေပးႏိုင္ပါေသးတယ္။ ေဖာ့စ္ေဖာရပ္စ္က အ႐ိုးေတြနဲ႔ သြားေတြ က်န္းမာၾကံ့ခိုင္ဖို႔ ကယ္လ္ဆီယမ္ၿပီးေနာက္ထပ္ အေရးပါတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ၾကက္ဥမွာ ခႏၶာကိုယ္က ပမာဏ အမ်ားႀကီး မဟုတ္ေသာ္လည္း မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အျခားသတၱဳဓာတ္ေတြ ျဖစ္တဲ့ အိုင္အိုဒင္း၊ ဆယ္လီနီယမ္နဲ႔ Antioxidants ေတြလည္းပါဝင္ေနပါတယ္။ အိုင္အိုဒင္းကို ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ အေတာ္မ်ားမ်ားကို ထိန္းခ်ဳပ္ထားတဲ့ သိြဳင္းရိြဳက္ေဟာ္မုန္းထုတ္ လုပ္ဖို႔ လိုအပ္ၿပီး ဆယ္လီနီယမ္ နဲ႕ Antioxidants ေတြက ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ အဆိပ္အေတာက္ေတြဓာတ္တိုးျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။

ပ႐ုိတိန္း
ၾကက္ဥတစ္လံုးမွာ ပ်မ္းမွ်အားျဖင့္ ကယ္လို ရီ ၇ဝ မွ ၈၅ အထိပါဝင္ေနႏိုင္ၿပီး ပ႐ိုတိန္း ၆.၅ ဂရမ္ခန္႔ ပါဝင္ပါတယ္။ အၾကမ္းဖ်င္းအားျဖင့္ အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူတစ္ေယာက္မွာ တစ္ရက္ကို အနည္းဆံုး ပ႐ိုတိန္း ၅ဝ ဂရမ္ခန္႔ စားသံုးေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ၾကက္ဥ ၃ လံုးခန္႔စားသံုးျခင္းမွ တစ္ရက္တာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ ပ႐ိုတိန္း ပမာဏ ထက္ဝက္ခန္႔ကို ရရွိႏိုင္ၿပီး ကယ္လိုရီအားျဖင့္ ေတာ့ ၂၁ဝ မွ ၂၅၅ ပမာဏခန္႔သာရွိပါတယ္။ ဒါက အျခားပ႐ိုတိန္းဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတဲ့ အစားအေသာက္မ်ားနဲ႔ ႏိႈင္းယွဥ္ရင္ သိသိသာသာနည္းတဲ့ ကယ္လိုရီပမာဏျဖစ္ပါတယ္။ (လူတစ္ဦးရဲ႕ တစ္ေန႔တာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ ပ႐ိုတိန္း ပမာဏက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ နဲ႔ သူ႔ရဲ႕ လႈပ္ရွားေနထိုင္တဲ့ ပံုစံအေပၚ မူတည္ၿပီး ကြဲျပားမႈရွိပါတယ္။) က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညႊတ္ၿပီး အာဟာရဓာတ္မ်ွတမႈရွိေအာင္ ၾကက္ဥနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္တဲ့ အသီးအရြက္ေတြနဲ႔ ေရာေႏွာၿပီး စားေပးတာမ်ဳိးျပဳလုပ္ဖုိ႔ အာဟာရေဗဒ ပညာရွင္ေတြ တုိက္တြန္းထားပါတယ္။

ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းေပးႏိုင္
ၾကက္ဥကို ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္ေအာင္ စားေပးလို႔ရသလို ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ေအာင္လည္း စားေပးလို႔ရပါတယ္။ ၾကက္ဥမွာ ပ႐ိုတိန္းနဲ႔ ကယ္လုိရီပါဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ၾကက္ဥစားတာက သင့္ကို ကိုယ္အေလးခ်ိန္ တက္လာေစႏိုင္တယ္လို႔ထင္ရစရာရွိပါတယ္။ မွန္ပါတယ္၊ ဒါေပမဲ့ ၾကက္ဥကို စနစ္တက်နဲ႔ စားေပးသင့္တဲ့ အခ်ိန္မွာ စားေပးမယ္ဆိုရင္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းေစဖို႔ အမ်ားႀကီး အေထာက္အကူျပဳေပးႏုိင္တာကို Rochester Center for Obesity Research မွ
သုေတသီေတြ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ၾကက္ဥကို မနက္စာအျဖစ္ စားသံုးျခင္းျဖင့္ တစ္ေန႔တာအတြက္ ကယ္လုိရီစားသံုးမႈကို ၄ဝဝ ခန္႔ေလ်ာ့နည္းသြားၿပီး ဒီႏႈန္းက တစ္လမွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၃ ေပါင္နဲ႔ အထက္ က်သြားေစႏိုင္တဲ့ ႏႈန္းျဖစ္တယ္လို႔ သုေတသီေတြ ဆိုထားပါတယ္။ ဒါက ၾကက္ဥကို မနက္စာအျဖစ္စားတဲ့အခါ အျခားအစားအေသာက္ မ်ားထက္ အစာပိုခံႏိုင္တာေၾကာင့္ျဖစ္ေကာင္း ျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ သုေတသီေတြ ေကာက္ခ်က္ခ်ထားပါတယ္။ ၾကက္ဥမွာ ကိုလက္စထေရာ ပါဝင္တာမွန္ေပမဲ့ ပါဝင္တဲ့ အမ်ဳိးအစားက Dietary Chole-sterol အမ်ဳိးအစား ျဖစ္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ့ Blood Cholesterol နဲ႔ ကြဲျပားမႈရွိပါတယ္။

ရင္သားကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္
Harvard University က ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ ေလ့လာမႈတစ္ခုအရ မိန္းကေလးေတြ ဆယ္ေက်ာ္သက္အရြယ္မွာ ၾကက္ဥစားသံုးမႈက သက္ႀကီးပိုင္း ေရာက္လာတဲ့အခ်ိန္မွာ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့တယ္လို႔ သိရ ပါတယ္။ ၂ဝဝ၅ ခုႏွစ္က ျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတသနတစ္ခုမွာလည္း တစ္ပတ္ကို ၾကက္ဥ ၆ လံုး ခန္႔စားေလ့ရွိတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြကို  ၾကက္ဥစားသံုးမႈနည္းတဲ့ အမ်ဳိးသမီးေတြနဲ႔ ႏိႈင္းယွဥ္ရင္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေျခ ၄၄% ခန္႔ ေလ်ာ့နည္းေနတာကို ေတြ႕ရတယ္လို႔ ေဖာ္ျပထားပါတယ္။ ၾကက္ဥအႏွစ္မွာပါဝင္တဲ့ Choline က ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ၂၄% ခန္႔ နည္းပါးေစႏိုင္တယ္လို႔ သိရၿပီး ၾကက္ဥတစ္လံုးရဲ႕ အႏွစ္မွာ တစ္ရက္တာ အတြက္လုိအပ္တဲ့ Choline ရဲ႕ ေလးပံုပံု တစ္ပံု ခန္႔ပါဝင္ေနပါတယ္။

Ref; This Is Why You Should Seriously Be Eating More Eggs