နာမည္မႀကီးတဲ့ ပန္းေဂၚဖီ

ပန္းေဂၚဖီ - ပန္းပြင့္စိမ္းလို႔ ေခၚၾကတဲ့ ဘ႐ိုကိုလီမွာ ပါဝင္ေနတဲ့၊ အာဟာရတန္ဖိုး ျမင့္မားလြန္းတဲ့ ဗီတာမင္ နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြရဲ႕ ေလာင္းရိပ္ေအာက္မွာ ဘ႐ိုကိုလီနဲ႔ အပင္မိသားစုခ်င္းတူတဲ့ ပန္းေဂၚဖီကို လူေတြေမ့ေနေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဘ႐ိုကိုလီေလာက္ နာမည္မႀကီးတဲ့ ပန္းေဂၚဖီမွာလည္း တန္ဖိုးျဖတ္မရႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရးအက်ဳိးျပဳ အာဟာရဓာတ္ေတြ ေပါင္းစပ္ပါဝင္ေနပါတယ္။ ေမ့ေနမိတဲ့ ပန္းေဂၚဖီကုိ စားသံုးျခင္းမွ သင့္ခႏၶာ ကိုယ္အတြက္ ဘယ္လို အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ရရွိႏိုင္ပါသလဲ။

ကင္ဆာေရာဂါ အေတာ္မ်ားမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္
ပန္းေဂၚဖီမွာပါဝင္တဲ့ Sulforaphane လို႔ အမည္ရတဲ့ ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ဳိးက ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္တိုက္ထုတ္ႏိုင္စြမ္းရွိတယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြဆိုထားပါတယ္။ အဆိုပါ ဓာတ္ေပါင္းက Cancer Stem Cell ေတြကို အဓိက တိုက္ခိုက္ၿပီး ကင္ဆာအက်ိတ္ေတြ ႀကီးထြားလာျခင္းကို တားဆီးေပးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီ နဲ႔ နႏြင္း ႏွစ္မ်ဳိးေပါင္းလိုက္တဲ့အခါ ရရွိလာတဲ့ အာနိသင္က အမ်ဳိးသားေတြမွာ ျဖစ္တတ္တဲ့ ပ႐ိုစတိတ္ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္တယ္လို႔လည္း သိရပါ 
တယ္။ ပန္းေဂၚဖီမွာ အထူးသျဖင့္ ရင္သား၊ ဆီးအိမ္၊ အူမႀကီး၊ အသည္းနဲ႔ အဆုတ္ေတြမွာျဖစ္ေလ့ရွိတဲ့ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဟန္႔တားေပးႏုိင္တဲ့ Indoles နဲ႔ Isothiocynates စတဲ့ ဓာတ္ေပါင္းေတြလည္း ပါရွိပါေသးတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပန္းေဂၚဖီဟာ Cruciferous အမည္ရ အပင္အုပ္စုဝင္ျဖစ္ၿပီး အဆိုပါ အပင္အုပ္စုဝင္ အသီးအရြက္ေတြဟာ ဗီတာမင္ C ၊ ဗီတာမင္ E နဲ႔ ဗီတာမင္ K ေတြပါဝင္ၿပီး ဒီဗီတာမင္ေတြအားလံုးဟာ ကင္ဆာအမ်ဳိးအစားေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားကို တုိက္ထုတ္ႏိုင္တဲ့ ဗီတာမင္မ်ားျဖစ္ပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ ပန္းေဂၚဖီဟာ သဘာဝအရ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္သလို ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တိုက္ထုတ္ႏိုင္တဲ့ အဖိုးတန္ အစားအစာတစ္မ်ဳိးလို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။  

ႏွလံုးကို က်န္းမာေစပါတယ္
ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ အမွ်င္ဓာတ္ ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ အစားအေသာက္ အုပ္စုထဲမွာပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ ပန္းေဂၚဖီမွာလည္း ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္ေတြ ေကာင္းမြန္စြာျဖစ္ပ်က္ဖို႔မရွိ မျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္ေနပါတယ္။ မ်ားျပားလွစြာေသာ ေလ့လာမႈေတြျပဳလုပ္ၿပီး ေနာက္ အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္ဝတဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို မ်ားမ်ားစားေသာက္ေပးျခင္းက ႏွလံုးရဲ႕က်န္းမာေရးကို သိသိသာသာ ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္တာကို သက္ေသျပႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။ အထက္မွာ ေဖာ္ျပခဲ့ၿပီးသလို ပန္းေဂၚဖီမွာပါဝင္တဲ့ Sulforaphane က ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တုိက္ခုိက္ႏိုင္႐ံုသာမကပဲ ေသြးဖိအားကို သိသိသာသာ ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္တဲ့ အာနိသင္လည္း ရွိေနတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ပန္းေဂၚဖီမွာ ေသြးတြင္း ကိုလက္စထေရာပမာဏကို ထိန္းညႇိေပးႏိုင္တဲ့ အဖိုးတန္ အဆီဓာတ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ Omega-3 Fatty Acids လည္း ပါဝင္ပါေသးတယ္။ ေသြးတြင္းမွာ ကုိလက္စထေရာပမာဏမ်ားျပားေနရင္ ႏွလံုးနဲ႔ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားလာႏိုင္ပါ တယ္။ ဒါေၾကာင့္ Omega-3 Fatty Acids ပါဝင္တဲ့ ပန္းေဂၚဖီကဲ့သို႔ေသာ အစားအေသာက္မ်ားကို မၾကာခဏ စားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ သင့္ႏွလံုးနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ေရရွည္ေကာင္းမြန္ေနေအာင္ ထိန္းသိမ္းထားႏိုင္ပါတယ္။ 

ဦးေႏွာက္စြမ္းရည္ကို တိုးတက္ေစပါတယ္
ပန္းေဂၚဖီမွာ ပါဝင္တဲ့ေနာက္ထပ္ အေရးႀကီးတဲ့ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ဳိးက ဗီတာမင္ B အုပ္စုဝင္ Choline ဓာတ္ျဖစ္ၿပီး ဦးေႏွာက္ရဲ႕ က်န္းမာေရးနဲ႔ ဖြံ႔ၿဖိဳးမႈအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ထားစဥ္ ရင္ေသြးငယ္ရဲ႕ ဦးေႏွာက္စြမ္းရည္ဖြံ႔ၿဖိဳးတုိုးတက္ဖို႔ မိခင္ျဖစ္သူရဲ႕ အစားအေသာက္မ်ားထဲမွာ Choline ဓာတ္ မရွိမျဖစ္ပါဝင္ဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အပင္ေတြက ရရွိတဲ့ Choline ဟာ ဦးေႏွာက္ကို ဖြံ႕ၿဖိဳးေစႏိုင္သလို အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ မွတ္ဥာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈကိုလည္း ကာကြယ္ႏိုင္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြဆိုထားပါ တယ္။ အာ႐ံုေၾကာခ်ဳိ႕ယြင္းမႈေရာဂါတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ Alzheimer’s ကိုကာကြယ္ရာမွာလည္း သက္ေရာက္မႈ ရွိတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပန္းေဂၚဖီ ဟာဦးေႏွာက္ရဲ႕စြမ္းေဆာင္ရည္ကို ေရရွည္ ေကာင္းမြန္ေအာင္ လုပ္ေဆာင္ေပးႏိုင္တဲ့ အာဟာရ အာနိသင္ရွိေနတယ္လို႔ ဆိုရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ 

ေရာင္ရမ္းျခင္းကို သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္
ပန္းေဂၚဖီကို အာဟာရတန္ဖိုးျမင့္တက္ေစတဲ့ Beta-Carotene၊ Quercetin ၊ Cinnamic Acid နဲ႔ Beta-cryptoxanthin စတဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ ဓာတ္ေတြက Antioxidant ဂုဏ္သတၱိရွိၿပီး ခႏၶာ ကိုယ္ကို ေဘးျဖစ္ေစမယ့္ ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ဓာတ္တိုးမႈ မျဖစ္ေအာင္ကာကြယ္ေပးမွာျဖစ္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ကို ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ေစမယ့္ ဓာတ္ပစၥည္းေတြကိုလည္း ဖယ္ရွားေပးႏိုင္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီမွာပါတဲ့  Anti-inflammatory ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ဳိး ျဖစ္တဲ့ Indole-3-Carbinol ကလည္း ခႏၶာကုိယ္က ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို မ်ဳိးဗီဇအထိ တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္တယ္လို႔လည္း ပညာရွင္ေတြဆိုထားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ Omega-3 Fatty Acids ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ေရာင္ရမ္းမႈကို သက္သာေစႏိုင္ေအာင္လည္း ကူညီေပးႏိုင္ပါေသးတယ္။ ဒါေပမဲ့ ပန္းေဂၚဖီမွာ ခႏၶာကိုယ္ေရာင္ရမ္းမႈကို သက္သာေစႏိုင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္နဲ႔ဓာတု ဓာတ္ေပါင္းေတြ ပါဝင္ေနတာမွန္ေပမဲ့ ေဂါက္ေရာဂါကို အစပ်ဳိးျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့  Purines လုိ႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိးလည္း ပန္းေဂၚဖီမွာ ပါဝင္ေနတာေၾကာင့္ ေဂါက္ေရာဂါခံစားေနရတဲ့ ေဝဒနာရွင္ေတြ အေနနဲ႔ သက္ဆိုင္ရာဆရာဝန္ရဲ႕ အၾကံျပဳခ်က္ကို အရင္ယူပါလို႔ ပညာရွင္ေတြ အၾကံျပဳထားပါတယ္။ 

ကုိယ္အေလးခ်ိန္ကို က်ဆင္းေစႏိုင္ပါတယ္
ပန္းေဂၚဖီမွာ အဓိကပါဝင္တဲ့ စြမ္းအားျမင့္ ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ Sulforphane က ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကိုတိုက္ဖ်က္ႏိုင္ၿပီး ႏွလံုးနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္႐ံုသာ မကေသးပါဘူး။ ပန္းေဂၚဖီမွာ ထပ္မံဖြဲ႔စည္းပါဝင္ေနတဲ့ ဗီတာမင္ C ၊ Folate တို႔နဲ႔ Sulforphane တို႔ ေပါင္းစပ္လိုက္တဲ့အခါမွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းေစႏိုင္ဖို႔ အေထာက္အကူေပးႏိုင္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္လာပါတယ္။ ဗီတာမင္ C ကကိုယ္ခႏၶာက လႈပ္ရွားမႈေတြ ျပဳလုပ္တဲ့အခါမွာ အဆီေတြ ေလာင္ကၽြမ္းသြားေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိၿပီး အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းေစဖို႔ အကူအညီျဖစ္ေစပါတယ္။ Leptin အမည္ရ ေဟာ္မုန္းတစ္မ်ဳိးက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္ေတြကုိ တုိးျမႇင့္ျဖစ္ပ်က္ေစၿပီး ကုိယ္အေလးခ်ိန္ကို ပံုမွန္အတိုင္းျဖစ္ေနေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးတဲ့ လုပ္ငန္းေတြကို လုပ္ေဆာင္ေပးတဲ့ ေဟာ္မုန္းျဖစ္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီမွာ ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ Omega-3 Fatty Acids က အဆိုပါေဟာ္မုန္း ထြက္ရွိလာေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ေပးႏုိင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်လိုတဲ့သူမ်ားနဲ႔ အေလးခ်ိန္မတက္ဘဲ က်န္းမာေရးအတြက္သင့္ေတာ္တဲ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္အတြင္း ထိန္းထားလိုသူမ်ား စား သံုးေပးသင့္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္တယ္လို႔ အာဟာရေဗဒပညာရွင္ေတြ ေထာက္ခံခ်က္ေပးထားပါတယ္။  

အဆိပ္အေတာက္ေတြကုိ ဖယ္ရွားေပးႏုိင္ပါတယ္
စားေသာက္လိုက္တဲ့ အစားအေသာက္မ်ားထံမွာ တစ္ဆင့္၊ ႐ႈသြင္းလိုက္တဲ့ ေလမွတစ္ဆင့္၊ ထိေတြ႕ေနရတဲ့ ဓာတုပစၥည္းမ်ားနဲ႔ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ဓာတ္ ျမင့္မားစြာပါဝင္ေနတဲ့ ေနေရာင္ျခည္ စတဲ့ စတဲ့ အရာမ်ားစြာမွတစ္ဆင့္ သင့္ရဲ႕ခႏၶာကိုယ္ကို ဒုကၡျဖစ္ေစမယ့္ အဆိပ္အေတာက္ ေတြဟာ ေန႕စဥ္နဲ႔ အမ်ွခႏၶာကိုယ္ထဲကို ဝင္ေရာက္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္အေတာက္ျဖစ္ေနတဲ့ Free Radical ေတြ ဓာတ္တိုးၿပီး ကင္ဆာကဲ့သို႔ေသာ အသက္အႏၲရာယ္ျဖစ္ ေစႏုိင္တဲ့ ေရာဂါေတြ မျဖစ္ပြားေအာင္ Antioxidants တစ္နည္းအားျဖင့္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းေတြ ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးေပးဖို႔ လိုကုိ လိုအပ္ပါတယ္။ ပန္းေဂၚဖီမွာ သဘာဝအတိုင္း ဖြဲ႕စည္းပါဝင္ေနတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေပါင္းေတြ နဲ႔ ဗီတာမင္ေတြက Antioxidants အာနိသင္ရွိတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္ေတြကို စစ္ထုတ္သန္႔စင္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိေနတယ္လို႔ ဆိုႏိုင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပန္းေဂၚဖီမွာေတြ႕ရတဲ့ Glucosinolates က ခႏၶာကိုယ္ထဲက အဆိပ္ေတြကို သန္႔စင္ေပးမယ့္ အင္ဇိုင္းေတြ ထြက္လာေအာင္လည္း လႈံ႔ေဆာ္ေပးႏုိင္ပါေသးတယ္။ 

အ႐ိုးေတြကို ၾကံ႕ခိုင္ေစပါတယ္
ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္က အ႐ိုးနဲ႔ သြားေတြအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိးဆိုတာ လူတိုင္းနီးပါးသိထားၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အ႐ိုးေတြ ၾကံ႕ခိုင္သန္မာဖို႔ ကယ္လ္ဆီယမ္အျပင္ ဗီတာမင္ K ကိုလည္း ခႏၶာကိုယ္က လိုအပ္ေသးတယ္ဆိုတာကိုေတာ့ အမ်ားစု သတိမထားမိဘဲ ရွိေနတတ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အ႐ိုးေတြက်စ္လစ္ၿပီး ၾကံ့ခိုင္သန္မာဖို႔ ဗီတာမင္ K ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ ပန္းေဂၚဖီကဲ့သို႔ေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို မၾကာခဏ ဆိုသလိုစားေပးသင့္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြ ဆိုပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဗီတာမင္ K က ကယ္လ္ဆီယမ္ စုပ္ယူမႈကို ပိုမိုအားေကာင္းေစေအာင္ ကူညီေပးႏုိင္သလို ဆီးထဲကတစ္ဆင့္ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္ေတြ ဆံုး႐ႈံးသြားတာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္လည္း တားဆီေပးႏုိင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အ႐ိုးေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ စားေသာက္ေပးသင့္တဲ့ အစားအေသာက္မ်ားစာရင္းမွာ ႏို႔ အျပင္ ပန္းေဂၚဖီကိုလည္း ထည့္သြင္းထားႏုိင္ပါတယ္။ 
Ref ; Amazing Benefits Of Cauliflowers