မလိုအပ္တဲ့ ျဖည့္စြက္ဗီတာမင္ေတြ

ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္နဲ႔ စိတ္ပိုင္းဆိုင္ရာ က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ေထာက္ကူပစၥည္းမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တာေၾကာင့္ အမ်ားအျပား ေသာက္သံုးတာက သင့္ကို နာမက်န္းျဖစ္မႈေတြကေန လံုးဝကာကြယ္ေပးၿပီး အသက္ရွည္ရွည္ေနရမယ္လို႔ ဆိုလိုေနတာမဟုတ္ပါဘူး။ ေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးေတြကိုေတာင္ ခံစားရေစႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္ေရာစိတ္ပါ က်န္းမာၿပီး အသက္ရွင္ဖို႔ ခႏၶာကိုယ္က လုပ္ေဆာင္ရမယ့္ လုပ္ငန္းေဆာင္တာ အသီးသီးအတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြကို သဘာဝ အတိုင္းသင္ေန႔စဥ္စားသံုးတဲ့ အစားအေသာက္မ်ားထံမွာ ရယူတာက ေဘးအကင္းဆံုးနဲ႔အေကာင္းဆံုး နည္းလမ္းျဖစ္ပါတယ္။ အခ်ဳိ႕ေသာ ေရာဂါမ်ားနဲ႔ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားအတြက္ေတာ့ ဗီတာမင္တစ္ခ်ဳိ႕နဲ႔ သတၱဳဓာတ္တစ္ခ်ဳိ႕ကို ခႏၶာကိုယ္အတြင္း ျဖည့္စြက္ေဆးဝါးမ်ားမွ တစ္ဆင့္ ျဖည့္တင္းေပးဖို႔ လိုအပ္တာမွန္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဘယ္လိုဗီတာမင္နဲ႔သတၱဳဓာတ္ အမ်ဳိးအစားကို ဘယ္ေလာက္ပမာဏနဲ႔ အခ်ိန္ဘယ္ေလာက္ၾကာၾကာ ေသာက္သံုးသင့္သလဲဆိုတဲ့ ညႊန္ၾကားခ်က္ကို သက္ဆိုင္ရာ ဆရာဝန္နဲ႔ ကၽြမ္းက်င္ပညာရွင္ေတြကသာ ေပးႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။ သင္အရင္က သတိမမူမိဘဲ အလြယ္တကူေသာက္သံုးမိေကာင္း ေသာက္သံုးမိေနႏိုင္တဲ့ ျဖည့္စြက္ဗီတာမင္ ေတြဟာ သင္ထင္သလို သင့္က်န္းမာေရးကို အက်ဳိးမျပဳဘဲ ေနာက္ဆက္တြဲေဘးထြက္ဆိုးက်ဳိးေတြကိုေတာင္ ျဖစ္ေကာင္းျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ သင္ေန႔စဥ္ေသာက္သံုးဖို႔ မသင့္ေတာ္တဲ့ ျဖည့္စြက္ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။

Beta-Carotene
က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္တဲ့ အရြယ္ေရာက္ၿပီးသား လူတစ္ဦးေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ Beta-Carotene (ဗီတာမင္ A) က အမ်ဳိးသားေတြအတြက္ 3000 IU ျဖစ္ၿပီး အမ်ဳိးသမီးေတြအတြက္ 2130 IU ပမာဏအသီးသီးျဖစ္ပါတယ္။ ဥနီ၊ ဟင္းႏုႏြယ္၊ ကိုက္လန္၊ သခြားေမႊးသီး စတဲ့ အစားအစားမ်ားဆီက Beta-Carotene ကို မ်ားမ်ားစားစား ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ စားသံုးၿပီးေနာက္ Beta-Carotene က ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဗီတာမင္ A အျဖစ္ေျပာင္းလဲသြားၿပီး Anti-oxidants အာနိသင္ရွိတာေၾကာင့္ တစ္ခ်ဳိ႕က Beta-Carotene ကို Anti-cancer Antioxidant ျဖည့္စြက္ဗီတာမင္ အျဖစ္မွီဝဲတာမ်ဳိး ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အဆိုပါ Beta-Carotene ကို ျဖည့္စြက္ဗီတာမင္အျဖစ္ မီွဝဲတာမ်ဳိးက ေဆးလိပ္ေသာက္သံုးတဲ့သူေတြမွာ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ရွိၿပီးသားထက္ ပိုၿပီးျမႇင့္တက္လာေစႏိုင္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြ သတိေပးထားပါတယ္။ သဘာဝအတိုင္းမဟုတ္ဘဲ ျဖည့္စြက္ဗီတာမင္အျဖစ္ ထုတ္လုပ္ထားတဲ့ Beta-Carotene ေတြက အမွန္တကယ္အားျဖင့္ ဘယ္လိုကင္ဆာမ်ဳိးကိုမွလည္း မကာကြယ္ေပးႏိုင္ဘူးလို႔ ဆိုပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မလိုအပ္ဘဲ၊ ဆရာဝန္ရဲ႕ ညြန္ၾကားခ်က္မပါဘဲ အဆိုပါဗီတာမင္ အမ်ိဳးအစားကိုေရရွည္ေသာက္သံုးတာမ်ဳိး မလုပ္သင့္ဘူးလို႔ ပညာရွင္ေတြ အေလးအနက္ သတိေပးထားပါတယ္။

Folic Acid 
Folic Acid ကို Cereal ၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ကညြတ္၊ ေပါင္မုန္႔ စတဲ့အစားအစာမ်ားမွာ သဘာဝအတိုင္းေတြ႕ရွိႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေတြ Folic Acid ေသာက္သံုးျခင္းအားျဖင့္ သေႏၶသားမွာ Neural Tube Defects လို႔ေခၚတဲ့ အာ႐ံုေၾကာ အဖြဲ႕အစည္းမွာ ခ်ဳိ႕ယြင္းတဲ့ ေမြးရာပါေရာဂါမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ခ်ဳိ႕ေသာ မိခင္ေလာင္းေတြ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ဖို႔ ျပင္ဆင္ေနခ်ိန္နဲ႔ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေနစဥ္ကာလမွာ Folic Acid ကိုေသာက္သံုးဖို႔ ဆရာဝန္ေတြ ညႊန္ၾကားေလ့ရွိပါတယ္။  ဒါေပမဲ့ Folic Acid ကိုျဖည့္စြက္ဗီတာမင္အျဖစ္ ေရရွည္ေသာက္သံုးျခင္းက အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ပိုၿပီးျမႇင့္တက္ေစႏိုင္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြ သတိေပးထားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆရာဝန္ရဲ႕ ညႊန္ၾကားခ်က္လည္း မရွိဘူး၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ဖို႔ ျပင္ဆင္ေနခ်ိန္လည္း မဟုတ္ဘူး၊ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္လည္း မဟုတ္ဘူးဆိုရင္ Folic Acid က ျဖည့္စြက္ဗီတာမင္အျဖစ္ သင္မွီဝဲဖို႔ မလိုအပ္တဲ့ အရာျဖစ္ပါတယ္။

ဗီတာမင္ B6
အသက္ ၁၉ ႏွစ္ကေန ၅ဝ အတြင္းရွိ လူတစ္ဦးဟာ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးသား အာလူး ၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ကုလားပဲ စတဲ့အစားအစာမ်ား စားသံုးျခင္းကေန ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ B6 ကို 1.4 မီလီဂရမ္ခန္႔ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B6 ကို စိတ္က်ျခင္းကို ကာကြယ္ဖို႔၊ ႏွလံုးေရာဂါနဲ႔ ဆက္စပ္မႈရွိတဲ့ Homocysteine ပမာဏကို က်ဆင္းေစဖို႔ စတဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားကို အတြက္ အသံုးျပဳေလ့ရွိပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြ ျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ ဗီတာမင္ B6 က သိျမင္ခံစားမႈ စိတ္အာ႐ံုကို တိုးတက္ေစႏိုင္တာကို သက္ေသမျပႏိုင္ခဲ့သလို Homocysteine ပမာဏေလ်ာ့က်ေစျခင္းက Heart Attack ျဖစ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တယ္ဆိုတဲ့ အခ်က္ကိုလည္း ရွင္းရွင္းလင္းလင္း သက္ေသမျပႏိုင္ခဲ့ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ပညာရွင္ေတြ က ဗီတာမင္ B6 ကိုဆရာဝန္ညႊန္ၾကားခ်က္ပါမွသာ ေသာက္သံုးရမယ့္ ဗီတာမင္ တစ္မ်ဳိးလို႔ အခိုင္အမာ ေျပာဆိုထားပါတယ္။

ဗီတာမင္ B12
သင့္ခႏၶာကိုယ္က အသက္ရွင္ဖို႔ အလုပ္လုပ္ရမယ့္ လုပ္ငန္းမ်ားအတြက္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ B12 ကို ငါး၊ အခြံမာေရသတၱဝါ၊ အမဲသား၊ ျပဳျပင္ထားတဲ့ Cereal စတဲ့ အစားအစာမ်ားဆီကေန ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B12 က မ်ားေသာအားျဖင့္ သက္သတ္လြတ္စားသံုးသူမ်ားထံမွာ ခ်ဳိ႕တဲ့ေနတတ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ဗီတာမင္ B12 ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းျခင္း၊  စိတ္က်န္းမာေရးခ်ဳိ႕ ယြင္းသည့္ေရာဂါတစ္မ်ဳိးျဖစ္တဲ့ Dementia (အသက္ႀကီးသူေတြမွာ ပိုၿပီး ျဖစ္ႏိုင္ေခ်မ်ား) စတဲ့ေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြားႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဗီတာမင္ B12 ခ်ဳိ႕တဲ့ေနတဲ့ သူေတြကို အစားအစာအျပင္ ျဖည့္စြက္ဗီတာမင္ကိုပါ တြဲဖက္ၿပီး ေသာက္သံုးဖို႔ ဆရာဝန္ေတြ ညႊန္ၾကားေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သတိျပဳရမွာက ဗီတာမင္ B12 ပမာဏမ်ားမ်ားေသာက္သံုးျခင္းက မွတ္ဥာဏ္ေပ်ာက္ဆံုးျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းမရွိသလို ခႏၶာကိုယ္ကို စြမ္းအင္ျပည့္ဝေနေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္စြမ္းလည္း မရွိဘူးလို႔ ဆရာဝန္ေတြ သတိေပးထားပါတယ္။ သင့္မွာ အဆိုပါ ဗီတာမင္ ခ်ဳိ႕တဲ့ေနတယ္လို႔ သံသယရွိရင္ သင္ေန႔စဥ္စားေသာက္ေနတဲ့ အစားအေသာက္မ်ားထဲမွာ ဗီတာမင္ B12 ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ အစားအစာမ်ားကို ျဖည့္တင္းစားသံုးတာမ်ဳိးက ပိုၿပီး သင့္ေတာ္ပါတယ္။ ျဖည့္စြက္ဗီတာမင္ကိုေတာ့ ဆရာဝန္ညႊန္ၾကားမွသာ ေသာက္သံုးရမွာပါ။ 

ဗီတာမင္ C 
ဗီတာမင္ C  က ဗီတာမင္ေတြထဲမွာ နာမည္အႀကီးဆံုး ဗီတာမင္တစ္မ်ဳိးလို႔ဆိုႏိုင္ၿပီး အလြယ္တကူဝယ္ယူရရွိႏိုင္တဲ့ ဗီတာမင္တစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ C  ကို သဘာဝအား ျဖင့္ Citrus အုပ္စုဝင္အသီးမ်ားျဖစ္တဲ့ သံပုရာသီး၊ လိေမၼာ္သီး၊ ေရွာက္သီး စတဲ့ အသီးမ်ားနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ အသီးအႏွံအမ်ဳိးအစားအေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ေတြ႕ႏိုင္ပါတယ္။ အရြယ္ေရာက္ၿပီး အမ်ဳိးသားတစ္ေယာက္ တစ္ေန႔တာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ C ပမာဏက 90 မီလီဂရမ္ျဖစ္ၿပီး အမ်ဳိး
သမီးတစ္ေယာက္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ပမာဏကေတာ့ 75 မီလီဂရမ္ျဖစ္ပါတယ္။ အသားအေရ လွပဖို႔၊ ကိုယ္ခံစြမ္းအားေကာင္းမြန္ဖို႔၊ အနာက်က္ ျမန္ေစဖို႔၊ Antioxidant  အာနိသင္ရေစဖို႔ စတဲ့အေၾကာင္းျပခ်က္မ်ားနဲ႔ ဗီတာမင္ C ကို လူေတြ ေသာက္သံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဗီတာမင္ C က တစ္ခ်ဳိ႕ေသာ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားကို ကာကြယ္ဖို႔ အဓိကလိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တာမွန္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေန႔စဥ္စားသံုးေနတဲ့ အစားအေသာက္မ်ားက တစ္ဆင့္ ဗီတာမင္ C ကို ရရွိေနႏိုင္တာေၾကာင့္ လူအေတာ္မ်ားမ်ား ထင္ေနသလို ဗီတာမင္ C ကိုမၾကာခဏဆိုသလို ျဖည့္စြက္ေသာက္သံုးေပးေနဖို႔ မလိုအပ္ပါဘူး။ သင့္ရဲ႕ခႏၶာကုိယ္က ဗီတာမင္ C ခ်ဳိ႕တဲ့ေနတဲ့အခ်ိန္၊ ေရာဂါတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကို တိုက္ဖ်က္ကုသဖို႔ ဗီတာမင္ C ကိုျဖည့္စြက္ေပးဖို႔ လိုအပ္တယ္လို႔ ဆရာဝန္က ဆံုးျဖတ္ၿပီး ေသာက္သံုးဖို႔ ညႊန္ၾကားတဲ့အခ်ိန္မွသာ ဗီတာမင္C ကိုေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။ 

ဗီတာမင္ E
ဗီတာမင္ E ကို အသီးအရြက္မ်ားကရတဲ့ အဆီ၊ အေစ့အဆန္မ်ား နဲ႔အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမွာ ႂကြယ္ႂကြယ္ဝဝ ေတြ႕ရေလ့ရွိပါတယ္။ ဗီတာမင္ E က ႏွလံုးနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ေရာဂါေတြ၊ ကင္ဆာ နဲ႔ အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါေတြ ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ ဗီတာမင္တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ လူသိမ်ားပါတယ္။ ဒါေပမဲ့လည္း ျဖည့္စြက္ဗီတာမင္မ်ား အစားအစားအေသာက္မ်ားဆီမွာ သဘာဝအတိုင္းပါဝင္ေနတဲ့ ဗီတာမင္ကိုသာ အားကိုးဖို႔ ပညာရွင္ေတြ တိုက္တြန္းအားေပးထားပါတယ္။ ဗီတာမင္ E က တစ္ခ်ဳိ႕ေသာ ႀကီးမားတဲ့က်န္းမာ ေရးျပႆနာမ်ားကုိ ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာမွန္ေပမဲ့ လိုအပ္တဲ့ ပမာဏထပ္ ပိုသြားရင္ ေလျဖတ္ႏိုင္ေခ်ကို ပိုၿပီးျမင့္မားလာေစႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေလ့လာမႈေတြျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ ျဖည့္စြက္ဗီတာမင္ မဟုတ္ဘဲ အစားအေသာက္ေတြဆီမွာ သဘာဝအတိုင္းေတြ႕ရတဲ့ ဗီတာမင္ E က အယ္လ္ဇိုင္းမားေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တာကို သက္ေသျပႏိုင္ခဲ့ၿပီးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစားအစာက မဟုတ္တဲ့ ျဖည့္စြက္ဗီတာမင္ E ဆိုရင္ေတာ့ မလိုအပ္ရင္မေသာက္ဖို႔ ဆရာဝန္ေတြ တိုက္တြန္းေလ့ရွိပါတယ္။
Ref; Vitamins That Are a Total Waste of Money and Could Even Be Dangerous