အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကုိ တိုက္ဖ်က္ေပးမယ့္ Diet

ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ သစ္သီးဝလံေတြကို စားသံုးေပးျခင္းက ေကာင္းတယ္ဆိုတာကို လူတိုင္းသိထားၾကၿပီးသားပါ။ ဒါအျပင့္ အမ်ားစုေသာ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြဟာ အသက္ရွည္ရွည္နဲ႔ က်န္းမာႏုပ်ဳိစြာ ေနႏုိင္ေစမယ့္ အစားအစာေတြ ျဖစ္ေနပါတယ္။ ဒီတစ္လမွာေတာ့ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစတဲ့ Diet မဟုတ္္ဘဲ အိုမင္းမႈကို တိုက္ဖ်က္ေပးမယ့္ Diet အေၾကာင္း ရွာေဖြ ျပန္ဆိုေပးထားပါတယ္။
 
အိုမင္းမႈကို တိုက္ဖ်က္ေပးတဲ့ အစားအစာဆိုတာ 
ငယ္ရြယ္ႏုပ်ဳိမႈကို လိုလားေတာင့္တတတ္ၾကတဲ့ အေလ့အထရွိၿပီးသား လူသားတို႔ရဲ႕ ေနထိုင္ရာဌာနမွာ ကုိယ့္ရဲ႕ ပံုပန္းက ဘယ္လိုရွိလဲ၊ ငယ္တယ္လို႔ ထင္ရသလားဆိုတဲ့ ေမးခြန္းအတြက္ အေျဖေတြကို လူတိုင္းလိုလိုကေတာ့ သိခ်င္ၾကသူေတြ ခ်ည္းပါဘဲ။ ကိုယ့္ရဲ႕ ႐ုပ္သြင္၊ ပံုပန္းဟာ ဆယ္ႏွစ္ ေလာက္ပိုၿပီး ငယ္ေနတယ္ထင္ရဖို႔အတြက္ ပလပ္စတစ္ ဆာဂ်ရီလုပ္ဖို႔၊ က်န္းမာေရး လႈပ္ရွားမႈေတြ ျပဳလုပ္တဲ့ ေလ့က်င့္႐ံုမွာ အဖြဲ႕ဝင္ျဖစ္ႏိုင္ဖို႔၊ အိုမီဂါ- ၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္နဲ႔ L-carnitine အမိုင္ႏို အက္ဆစ္တို႔လို မေရမတြက္ႏိုင္တဲ့ ျဖည့္စြက္စာေတြအတြက္ တစ္ႏွစ္ထက္ တစ္ႏွစ္ ေဒၚလာဘီလ်ံေတြနဲ႔ ခ်ီၿပီးေတာ့ကို အသံုးျပဳတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အိုမင္းမႈကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္ၿပီး ေစ်းအသက္သာဆံုးနဲ႔ အဆင္သင့္ရရွိႏုိင္တဲ့ ထုတ္ကုန္ေတြကိုေတာ့ အမ်ားစုက မ်က္စိေမွာက္ေနတတ္ၾကပါတယ္။ အဲ့ဒီ ထုတ္ကုန္ေတြကေတာ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ သစ္သီးဝလံေတြပါဘဲ။ 
 
ႏုပ်ဳိက်န္းမာေစဖို႔အတြက္ အေကာင္းဆံုးနဲ႔ အသင့္ေတာ္ဆံုး အစားအစာတစ္နည္းအားျဖင့္ Diet ကို ရွာေဖြေနတဲ့သူဟာ ျပည့္ဝဆီေတြကို ေရွာင္ရွားရပါမယ္။ တစ္ေန႔တာအတြက္ ေရ ၈ ဖန္ခြက္ ေသာက္ရမွာျဖစ္ၿပီး ကယ္လိုရီနည္းတဲ့ အစားအစာေတြကို စားရပါမယ္။ အခြံစင္ေအာင္ ခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံေတြအျပင္ သစ္သီးဝလံေတြနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို မ်ားမ်ားစားသံုးေပးရပါမယ္။ ဒီလို ေယ်ဘုယ်အခ်က္ေတြအျပင္ ေအာက္မွာ ေဖာ္ျပေပးသြားမယ့္ လမ္းညႊန္ခ်က္ ေတြကိုလည္း လိုက္နာေစလိုပါတယ္။ သက္ရွည္ႏုပ်ဳိၿပီး က်န္းမာေစမႈကို အေထာက္အကူေပးႏုိင္ေစဖို႔အတြက္ ေသခ်ာသတ္မွတ္ထားတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႕ သစ္သီးဝလံေတြ ရွိပါတယ္။ အဓိကေသာ့ခ်က္ကေတာ့ ဘယ္လိုသတၳဳဓာတ္ေတြ လို
အပ္သလဲဆိုတာကိုသိၿပီး ဘယ္လို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြမွာ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရေတြ ပါဝင္ေနသလဲဆိုတာကို သိထားဖို႔လိုအပ္မွာ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ေအာက္မွာ ဆက္လက္ေလ့လာၾကည့္ပါဦး။
 
အိုမင္းမႈကို ဆန္႔က်င္ေပးတဲ့ အာဟာရဓာတ္မ်ား 
ဗီတာမင္ ေက 
ဗီတာမင္ ေက က အ႐ိုးရဲ႕ သိပ္သည္းဆေတြကိုတိုးေစၿပီး အ႐ုိးက်ဳိးတာ၊ အ႐ိုးအက္တာေတြျဖစ္ပြားေစမယ့္ အႏၲရာယ္ကေနလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ ေက ကို ဟင္းသီးဟင္းရြက္ အေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ေတြ႔ရွိႏိုင္ပါတယ္။ ေယ်ဘု
ယ်အားျဖင့္ေတာ့ အစိမ္းရင့္ေရာင္ အရြက္ေတြမွာေပါ့။ အာဟာရဓာတ္ေတြ မ်ားမ်ားပါေလ အစိမ္းေရာင္က ပိုရင့္ၿပီးေတာ့ ေရြးခ်ယ္ဖို႔ သင့္ေလပါဘဲ။ အစိမ္းရင့္ေရာင္ အရြက္ေတြဟာ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါဝင္ေန႐ံုသာမကဘဲ လူတိန္းနဲ႔ zeaxanthin တို႔လည္း ပါဝင္ေနပါတယ္။ ယင္းက ေရတိမ္နဲ႔ မ်က္စိကြယ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးၿပီး မ်က္ၾကည္လႊာရဲ႕ က်န္းမာမႈကို တိုးတက္ေစပါတယ္။ 
 
ဗီတာမင္ စီ
ဗီတာမင္ စီ ကေတာ့ သိပ္ကိုေကာင္းတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းျဖစ္ၿပီး အေရျပားမွာရွိတဲ့ အေရျပားေပၚက ကိုလာဂ်င္နဲ႔ အလာစတင္ေတြကို ဖ်က္ဆီးတတ္တဲ့ free redicals ေတြကို အဓိကအားျဖင့္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ကိုလာဂ်င္နဲ႔ အလာစတင္တို႔က အသားအေရ ေပ်ာ့ေျပာင္းဖို႔နဲ႕ တင္းတင္းရင္းရင္းျဖစ္ေစဖို႔  ထိန္းသိမ္းေပးေနတဲ့ အရင္းအျမစ္ေတြျဖစ္ၿပီး အေရးအေၾကာင္းေတြ ေပၚထြက္မလာေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဗီတာမင္ စီ ကို တုပ္ေကြးဆန္႔က်င္တဲ့ ပစၥည္းအျဖစ္လည္း လူသိမ်ားပါေသးတယ္။ ဗီတာမင္ စီ အလွ်ံအပယ္ရႏုိင္္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ကေတာ့ သခြားဖ႐ံုသီးဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။ 
 
ဗီတာမင္ အီး 
ဗီတာမင္ အီး ကလည္း ငယ္ရြယ္ႏုပ်ဳိတဲ့ အသားအရည္ကို ရရွိေစဖို႔အတြက္ အေကာင္းဆံုးေသာ ဓာတ္တိုးပစၥည္းတစ္ခုပါဘဲ။ ယင္းက ညစ္ညမ္းမႈေတြေၾကာင့္ အေရျပားထိခိုက္ပ်က္စီးတာ၊ ေဆးဝါးနဲ႔ အျခားေသာ free redicals ေတြဆီကေန ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဗီတာမင္ အီးကို အေရျပားေပၚမွာ လိမ္းႏိုင္သလို စားသံုးလို႔လည္းရၿပီး အေရးအေၾကာင္းျဖစ္ေပၚမႈေတြကို ကူညီေလွ်ာ့ခ်ေပးပါတယ္။ ဗီတာမင္ အီး ဟာ ေနေလာင္ဒဏ္မွ ထိထိေရာက္ေရာက္ ကာကြယ္ေပးျခင္းနဲ႕ သက္ဆိုင္တဲ့ အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈကို တိုးပြားေစတယ္။ ဒါေပမဲ့ သူက ခ်က္ခ်င္းေတာ့ အလုပ္လုပ္တာမဟုတ္လို႔ အေရျပားရဲ႕ အျပင္ပိုင္းအလႊာထဲကို နက္နက္႐ႈိင္း႐ႈိင္း စုပ္ယူႏိုင္ေစဖို႔ဆိုရင္ ေနေရာင္နဲ႔မထိေတြ႕ခင္ မိနစ္ႏွစ္ဆယ္အလိုေလာက္မွာ ဗီတာမင္ အီးကို အသံုးျပဳေပးသင့္ပါတယ္။ တစ္ခါစုုပ္ယူၿပီးၿပီဆိုတာနဲ႔ ယင္းက ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ေတြကို ကာကြယ္ဖို႔ စတင္လုပ္ေဆာင္ပါတယ္။ ေနၾကာေစ့မွာ ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္အီး ပမာဏရဲ႕ ၇၅ ရာခိုင္ႏႈန္းပါဝင္ပါတယ္။ 
 
ဗီတာမင္ ေအ 
ဗီတာမင္ ေအက အေရျပားအတြက္ သိပ္ကို အေရးပါတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ဗီတာမင္ ေအက ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အလုပ္လုပ္ေစဖို႔ ဆိုရင္ ဗီတာမင္ အီး လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဒီရဲ႕ ဗီတာမင္ေတြကို တစ္ခုမွ လ်စ္လ်ဴ႐ႈ႕ထားလို႔ 
မရဘူးေပါ့။ ဗီတာမင္ ေအ ခ်ဳိ႕တဲ့တဲ့သူတစ္ေယာက္ဟာ အသားအရည္က မွိန္ေဖ်ာ့ၿပီး ေျခာက္ေသြ႕လာပါမယ္။ အသားအရည္ေျခာက္ေသြ႕ျခင္းဟာ   အေရျပားအိုမင္းရင့္ေရာ္မႈအတြက္ အဆိုးရြားဆံုးလက္သည္ပါဘဲ။ အစိမ္းေရာင္ ပန္းင႐ုတ္္ပြေတြဟာ ဗီတာမင္ ေအ ရရွိေစဖို႔ အေကာင္းဆံုးေသာ အရင္းအျမစ္ ျဖစ္ပါတယ္။ 
အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို တိုက္ဖ်က္ေပးတဲ့ အေကာင္းဆံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား 
ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး 
ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးမွာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းေတြ အျပည့္အဝ ပါဝင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ပဲနီေလးမွာေပါ့။ ပဲေတြမွာ ပါဝင္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းက ခႏၶာကိုယ္အတြင္းပိုင္းက အဂၤါေတြနဲ႔ တစ္သွ်ဴးေတြကို ကာကြယ္ေပးၿပီး free radicals ေတြကို တိုက္ထုတ္ေပးႏုိ္င္ပါတယ္။ 
 
ဘ႐ိုကိုလီ 
ဘ႐ိုကိုလီမွာ ပါဝင္တဲ့ Quercetin က အစြမ္းထက္ ဓာတ္တိုးဆန္႕က်င္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ေရာင္ရမ္းမႈေတြကို သက္သာေစတဲ့အစြမ္းရွိပါတယ္။ အေရျပားမွာ ေပၚထြက္လာတတ္တဲ့ အဖုအပိန္႔ေတြ ေရာင္ရမ္းတာ၊ အေၾကာေတြ ေရာင္ရမ္းတာနဲ႔ အူမေရာင္နာတို႔ိကို သက္သာေစပါတယ္။
 
ေဂၚဖီထုပ္အေသးစားေလးမ်ား 
ယင္းမွာေတာ့ ဗီတာမင္စီ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ၿပီး ဆိုဒီယမ္နဲ႔ အဆီပါဝင္မႈ နည္းပါးတယ္။ ေနာက္ၿပီး sulforaphane လို႔ေခၚတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းတစ္မ်ဳိး ပါဝင္ပါတယ္။ ယင္းက ဆီးႀကိတ္ကင္ဆာနဲ႔ အျခားေသာ ကင္ဆာေတြကို ကာကြယ္တဲ့ေနရာမွာ အကူအညီျဖစ္ေစပါတယ္။ ဆိုလိုတာကေတာ့ ေဂၚဖီထုပ္ အေသးစားေလးေတြမွာ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို ကာကြယ္တဲ့ဓာတ္အျပင္ အေအးမိျခင္းကို တိုက္ထုတ္ေပးတဲ့ ဗီတာမင္စီလည္း ပါဝင္ေနတာေပါ့။ 
 
ေဂၚဖီပန္း 
ေဂၚဖီပန္းမွာ ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ စီ ပမာဏရဲ႕ ၈ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းပါဝင္တဲ့အျပင္ ဗီတာမင္ ေက၊ ဘီ ၆ ႏွင့္ ကယ္(လ) ဆီယမ္တို႔လည္း ပါဝင္ပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ တစ္သွ်ဴးေတြဆီက အဆိပ္အေတာက္ေတြကို သန္႔စင္ေပးတဲ့အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းမႈေတြကိုလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ 
 
မုန္လာဥနီ 
မုန္္လာဥနီမွာ အစြမ္းထက္ ဓာတ္တုိးဆန္႔ က်င္ပစၥည္းျဖစ္တဲ့ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းပါဝင္ၿပီး မ်က္လံုးနဲ႔ အေရးျပား က်န္းမာေရးကို ေကာင္းမြန္ေ စပါတယ္။ 
 
သခြားသီး 
သခြားသီးမွာ ပါဝင္တာကေတာ့ အယ္(လ) ကာလိုင္း ဓာတ္ဆားနဲ႔ ဗီတာမင္ စီတို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ အယ္(လ)ကာလိုင္း ဓာတ္ဆားက အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈျဖစ္စဥ္ကို ေႏွးေကြးေစၿပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ဆင္းဖို႔အတြက္လည္း ေရြးခ်ယ္စားသံုးသင့္ ပါတယ္။ 
 
ကိုက္လန္
ကိုက္လန္မွာေတာ့ ဗီတာမင္ ေအ၊ စီ၊ အီး၊ ေက နဲ႔ ဘီျဒပ္ေပါင္းတို႔ ပါဝင္တဲ့အျပင္ Phytonutrients လို႔ေခၚတဲ့ အပင္ကရရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ား ပါဝင္ေနပါတယ္။ Phytonutrients က ကင္ဆာေရာဂါကို တိုက္ထုတ္ကာကြယ္ေပးၿပီး ေပါင္းစပ္ပါဝင္ေနတဲ့ ဗီတာမင္ေတြကေတာ့ က်န္းမာတဲ့ အသားအေရကို ရရွိေစပါတယ္။ 
 
အနီေရာင္ပန္းင႐ုတ္ပြ 
အနီေရာင္ပန္းင႐ုတ္ပြမွာ ကယ္႐ိုတင္းနဲ႔ ဗီတာမင္စီပါဝင္ပါတယ္။ ကယ္႐ိုတင္းက အျမင္အာ႐ံုနဲ႔ ၾကက္မ်က္သင့္တာကို ကူညီကာကြယ္ ေပးၿပီး ဘက္တီးရီးယားပိုးေတြကို ေသေစႏုိင္တာေၾကာင့္  အေအးမိျခင္းကေနလည္း ကာကြယ္ေပးပါ 
ေသးတယ္။ 
 
ပဲပိစပ္ 
ပဲပိစပ္မွာ အပင္ကေနရရွိတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းျဖစ္တဲ့ Isoflavones ပါဝင္ၿပီး ယင္းက အရြယ္မတိုင္ခင္ အိိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကိုျဖစ္ေစတဲ့ ေဟာ္မုန္း မညီမမွ်ျဖစ္ျခင္းကို ထိန္းညႇိေပးတဲ့အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
 
ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္ 
ဟင္းႏုႏြယ္ရြက္မွာေတာ့ လူတိန္းနဲ႔ Zeaxanthin တို႔ပါဝင္ၿပီး ေရာဂါေတြကို တားဆီးေပးတဲ့အျပင္ ေရာဂါျဖစ္စဥ္ကို ေႏွးေကြးေစပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး အျမင္အာ႐ံုကြယ္ေပ်ာက္ေစတတ္တဲ့ ေရာဂါကေနလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။  
အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို တိုက္ဖ်က္ေပးတဲ့ သစ္သီးမ်ား
ပန္းသီး 
ပန္းသီးမွာ ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ စြန္႔ပစ္ပစၥည္းေတြ ဆီက အဆိပ္အေတာက္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးေသာ pectin လို႔ေခၚတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္တစ္မ်ဳိး ပါဝင္တာမို႔ အိုးမင္းရင့္ေရာ္မႈကို တိုက္ဖ်က္ေပးတဲ့ သစ္သီးတစ္မ်ဳိးပါဘဲ။ ပန္းသီးဟာ ခႏၶာကိုယ္ကို ေရဓာတ္ျပတ္လပ္မႈမျဖစ္ေစဖို႔ ထိန္းသိမ္းေပးတာေၾကာင့္ အေရးအေၾကာင္းေတြ ျဖစ္ေပၚေစျခင္းကလည္း ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ 
 
ေထာပတ္သီး 
ေထာပတ္သီးကေတာ့ အျခားေသာ သစ္သီးေ တြထက္ ဗီတာမင္ အီး ပိုမိုႂကြယ္ဝပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္မွာရွိတဲ့ ပ်က္စီးသြားတဲ့ အေရျပားေတြကို ျပန္လည္ျပဳျပင္ထိန္းသိမ္းေပးၿပီး အေရျပားေတြကို တင္းရင္းစိုေျပၿပီး ႏူးညံ့တဲ့ ခံစားမႈရရွိေစဖို႔ ကူညီ ေပးတာေၾကာင့္ ဗီတာမင္ အီး ႂကြယ္ဝတဲ့ ေထာပတ္သီးဟာ ေရြးခ်ယ္ဖို႔ အေကာင္းဆံုးပါဘဲ။ ေထာပတ္သီးကို တစ္ခါတရံမွာ အသားထူတယ္လို႔ ခံစားရ ေပမယ့္ အလႊာလိုက္ၿပီး အသုပ္ေတြထဲမွာ ထည့္လို႔ရသလို ႀကိတ္စက္နဲ႔ ေခ်ဖို႔လည္း အဆင္ေျပ တာေၾကာင့္ ကိစၥမရွိဘူးလို႔ ဆုိႏုိင္မွာပါ။ 
 
ဘယ္ရီမ်ား 
ဘယ္ရီေတြမွာ ဗီတာမင္ စီ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ ယင္းက ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ခုခံစြမ္းအားစနစ္ကို တည္ေဆာက္ေပးတယ္။ ခုခံစြမ္းအားစနစ္က ခိုင္မာေလ ခႏၶာကိုယ္ဟာ ကူူးစက္ေရာဂါေတြကို တိုက္ထုတ္ႏိုင္ေလဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။ အနက္ေရာင္ ဘယ္ရီေတြဟာ flavonoids ပါဝင္တာေၾကာင့္ ေရြးခ်ယ္ဖို႔ အေကာင္းဆံုးလို႔ ဆိုရမွာပါဘဲ။ Flavonoids ဆိုတာဟာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အစိတ္အပိုင္းေတြ ထိခိုက္မႈမွ ကာကြယ္ေပးတဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ပစၥည္းဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။
 
ငွက္ေပ်ာသီးမ်ား 
ငွက္ေပ်ာသီး တစ္လံုးမွာ မဂၢနီဆီယမ္ ၃ဝ မီလီဂရမ္ေတာင္ ပါတာဆိုေတာ့ သြားရည္စာအျဖစ္ ေရြးခ်ယ္ဖို႔အတြက္ အေကာင္းဆံုးပါဘဲ။ မဂၢနီဆီယမ္ဟာ ၿပီးျပည့္စံုတဲ့ ေသြးလည္ပတ္မႈရရွိဖို႔အတြက္ အဓိက ေသာ့ခ်က္ပါဘဲ။ ေသြးလည္ပတ္မႈေကာင္းေလ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ မတူညီတဲ့ အစိတ္အပုိင္းအသီးသီးရွိရာကို ေသြးေတြ ပိုၿပီးစီးဆင္းႏုိင္ေလဘဲေပါ့။ ေသြးစီးဆင္းမႈေကာင္းေလ ခႏၶာကိုယ္က သူ႕ဘာသာျပဳျပင္ဖို႔ ပိုၿပီးလြယ္ကူေလျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီး ေနထိုင္ခံစားရတာ ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ေသြးလည္ပတ္ႏႈန္း မေကာင္းဘူးဆိုရင္ အေရျပားက အေရာင္ေဖ်ာ့လာသလိုု ျဖစ္လာတတ္ပါတယ္။ မဂၢနီဆီယမ္က အေရျပားကို ပန္းေသြးေရာင္ျဖစ္ၿပီး တင္းတင္းရင္းရင္းလည္း ျဖစ္ေစပါတယ္။ 
 
သခြားေမႊးသီး 
သခြားေမႊးသီးမွာ ဗီတာမင္ ေအ အျပည့္အဝ ထုပ္ပိုးပါဝင္ပါတယ္။ ယင္းက အေရျပားကို အာဟာရျပည့္ဝေစၿပီး အိုမင္းမႈျဖစ္စဥ္ကို ေႏွးေကြးေစပါတယ္။
 
စေတာ္ဘယ္ရီ
စေတာ္ဘယ္ရီတစ္ခြက္မွာ ေန႔စဥ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ စီ ပမာဏရဲ႕ ေလးပံုတစ္ပံုေလာက္ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီရဲ႕ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ပစၥည္းက အေရျပား အေပၚယံလႊာက က်န္းမာတဲ့ ကိုလာဂ်င္ေ တြကို ဖ်က္ဆီးတတ္တဲ့ free radicals ေတြကို 
ကာကြယ္ေပးတဲ့ေနရာမွာ သိပ္ကို အေရးပါပါတယ္။ ဗီတာမင္ စီက အေရျပားကို တင္းရင္းေခ်ာေ မြ႔ေစပါတယ္။ 
 
သေဘာၤသီး 
သေဘာၤသီးကေတာ့ ဗီတာမင္ ေအ၊ အီးနဲ႔ ေက ပါ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အားလံုးထဲမွာ ေရြးခ်ယ္ဖို႔ အေကာင္းဆံုး အသီးလို႔ ဆုိရမွာပါဘဲ။ ငယ္ရြယ္ႏုပ်ဳိလိုသူတို႔အတြက္ ေရြးခ်ယ္ဖို႔ အသင့္ဆံုး အသီးေပါ့။ 
 
အိုမင္းရင့္ေရာ္မႈကို တိုက္ဖ်က္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သစ္သီးဝလံေတြရာေပါင္းမ်ားစြာရွိပါတယ္။ အေကာင္းမြန္ဆံုး အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈကို ရရွိေစဖို႔ဆိုရင္ ဘယ္လို သစ္သီး၊ ဘယ္လိုဟင္းသီးဟင္းရြက္ကို စားသံုးသင့္သလဲ၊ သူတို႔ခ်ည္းသာ စားသံုးသင့္သလားဆိုတာကို ေသခ်ာစြာ သိထားဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ အမ်ဳိးအစားမတူတဲ့ အစားအစာေတြကို စုံေအာင္စားေပးေလ အာဟာရေတြကိုမ်ားမ်ား စုပ္ယူႏုိင္ေလပါဘဲ။ အခြံစင္ေအာင္ ခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံ၊ ႏုိ႕နဲ႔ 
အျခားေသာ ကာဘိုဟုိက္ဒရိတ္အျပင္ အသား ဓာတ္ေတြပါ ရရွိႏိုင္တဲ့ အစားအစာေတြကိုလည္း မွ်တစြာ စားသံုးေပးဖို႔ မေမ့ပါနဲ႔ဆိုတာကို ေျပာ ၾကားရင္း ႏႈတ္ဆက္လိုက္ပါတယ္။
Ref : Vegetables for an Anti-Aging Diet
By Angela Michelle Schultz