ရင္သားကင္ဆာကုိ ကာကြယ္ႏိုင္မယ့္ မီးဖိုေခ်ာင္ထဲက လက္နက္မ်ား

သင္က ရင္သားကင္ဆာအႏၲရာယ္ကို စိုးရိမ္ပူပန္ေနတဲ့ အမ်ဳိးသမီးတစ္ဦး ျဖစ္ပါသလား။ 
ရင္သားကင္ဆာက လက္ရွိကမၻာမွာ လူေသဆံုးမႈ အျဖစ္ပြားေစဆံုးကင္ဆာေရာဂါေတြထဲမွာ ပါ၀င္ေနၿပီး အမ်ဳိးသမီးမ်ားမွာ  အမ်ားဆံုး ျဖစ္ပြားတတ္တဲ့ ကင္ဆာတစ္မ်ဳိးဆိုေပမယ့္လည္း တစ္ခါတစ္ရံ အမ်ဳိးသားမ်ားမွာပါ ေတြ႕ရေလ့ရွိပါတယ္။ ကင္ဆာကို ေပ်ာက္ကင္းသြားေအာင္ ကုသလို႔ မရႏိုင္ေသးေပမယ့္္လည္း မျဖစ္ခင္မွာ ႀကိဳတင္ကာကြယ္လို႔ရႏိုင္သလို ျဖစ္ပြားၿပီးေနာက္ ျပန္႔ပြားႏႈန္း ေႏွးေကြးေအာင္ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အခြင့္အေရးတစ္ခ်ဳိ႕ေတာ့ရွိေနပါတယ္။ ဒီတစ္လမွာေတာ့ ရင္သားကင္ဆာကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္ႏိုင္မယ့္၊  ျဖစ္ႏုိင္ေခ်ကုိ ေလ်ာ့က်ေစမယ့္ အစားအေသာက္မ်ားကို ေဖာ္ျပေပးျခင္းပါတယ္။ အသက္အႏၲရာယ္ကို ၿခိမ္းေျခာက္ႏိုင္တဲ့ ရင္သားကင္ဆာကို ကာကြယ္ႏိုင္မယ့္ လက္နက္မ်ားက သင့္ရဲ႕ အနီးတစ္၀ိုက္မွာ လြယ္လြယ္ကူကူရွိေနတာက သတင္းေကာင္းျဖစ္ပါတယ္။ အိမ္တိုင္းရဲ႕ မီးဖိုေခ်ာင္တိုင္းလိုလိုမွာ မၾကာမၾကာ ျမင္ေတြ႕ေနရေလ့ရွိတဲ့ အစားအေသာက္မ်ားပဲျဖစ္ပါတယ္။
 
ဆယ္လ္မြန္
ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ အစားအစာမ်ားစာရင္းမွာ ထိပ္ဆံုးက ပါ၀င္ေနတာက ဆယ္လ္မြန္ငါးျဖစ္ပါတယ္။ Omega-3 Fatty Acids က ကင္ဆာဆဲလ္ေတြပ်ံ႕ႏွ႔ံျခင္းကိုတားဆီးေပးႏိုင္စြမ္းရွိၿပီး ကိုယ္ခံစြမ္းအားကိုပိုၿပီး ေကာင္းမြန္လာေစႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိတဲ့ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ အဆိုပါ Omega-3 Fatty Acids ကို ဆယ္လ္မြန္ငါးမွာ ႂကြယ္ႂကြယ္ဝဝ ေတြ႕ရပါတယ္။ ဒါ့အျပင္္ ဆယ္လ္မြန္ငါးဟာ ဗီတာမင္ B12 နဲ႔ ဗီတာမင္ D ရရွိႏိုင္တဲ့ အစားအစာရင္း ျမစ္တစ္ခုလည္းျဖစ္ပါတယ္။ အဆိုပါ ဗီတာမင္ေတြက ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္ရာမွာ အကူအညီျဖစ္ေစတဲ့ ဗီတာမင္ေတြျဖစ္ပါတယ္။
 
နႏြင္း
နႏြင္းမႈန္႔။ အေရာင္အဆင္းလွပဖို႔နဲ႔ ရနံ႔ေမႊးပ်ံ႕ေစဖို႔ ဟင္းအမယ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ မပါမျဖစ္ အသံုးျပဳေလ့ရွိတဲ့ နႏြင္းမႈန္႔ကလည္း ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ ဆဲလ္ေတြကို တိုက္ခိုက္ႏုိင္တဲ့ အစြမ္းသတၱိေၾကာင့္ နာမည္ႀကီးပါတယ္။ နႏြင္းမႈန္႔မွာ Curcumin လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိးပါရွိၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ႏုိင္ေခ်ရွိတဲ့ ခႏၶာကိုယ္ထဲက ဆဲလ္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ႏိုင္တဲ့ Antioxidant ၊ ေရာင္ရမ္းျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္တဲ့ anti-inflam-matory စတဲ့ အာနိသင္ေတြလည္းရွိတာေၾကာင့္ ျပင္ပက ညစ္ညမ္းမႈေတြနဲ႔ထိေတြ႕တာေၾကာင့္ ဆဲလ္ေတြထိခိုက္ပ်က္စီးတာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
 
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ရင္သားကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ဖို႔ စားသံုးေပးသင့္တဲ့ အစားအစာမ်ားထဲမွာေတာ့ ၾကက္သြန္ျဖဴက အစြမ္းအထက္ဆံုးျဖစ္တယ္လို႔ေတာင္ သတ္မွတ္ႏိုင္ပါတယ္။ ၾကက္သြန္ျဖဴထဲမွာပါ၀င္တဲ့ ဆာလ္ဖာဓာတ္ေပါင္းက ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကိုေတာင္ ဖယ္ရွားေပးႏုိင္တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ ရင္သားကင္ဆာအျပင္ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ ခံတြင္းကင္ဆာေတြကို ကာကြယ္ရာမွာပါ ၾကက္သြန္ျဖဴက အေထာက္အကူျပဳႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသီေတြ ေလ့လာေတြ႕ရွိထားပါ တယ္။
 
ခရမ္းခ်ဥ္သီး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကလည္း ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ က်န္းမာေရးနဲ႔အလွအပအတြက္ အလြန္အားကိုးရတဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ Lycopene ဆိုတဲ့ ေရာင္ျခယ္ဓာတ္ပစၥည္းက ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ မျဖစ္ေပၚေအာင္ တားဆီးေပးရာမွာ အလြန္အစြမ္းထက္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုစြဲမက္ဖြယ္ အနီေရာင္ အေရာင္အဆင္းျဖစ္ေပၚေစတဲ့ အဆိုပါ ေရာင္ျခယ္ပစၥည္းဟာ အစြမ္းထက္တဲ့ Antioxidant ဂုဏ္သတၱိလည္း ေဆာင္ပါတယ္။ သူ႕ရဲ႕ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ႏိုင္တဲ့ ဂုဏ္သတၱိေၾကာင့္ Free Radical ေတြ ဓာတ္တိုးၿပီး ဆဲလ္ေတြပ်က္စီးကာ ကင္ဆာျဖစ္ေပၚျခင္းကိုလည္း တားဆီးကာကြယ္ၿပီးသား ျဖစ္ေစပါတယ္။ Lycopene က အႀကိတ္ေတြ ႀကီးထြားလာျခင္းကိုလည္း ဟန္႔တားထားႏိုင္စြမ္းရွိတယ္လို႔ သုေတသနျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ ရရွိလာတဲ့ ရလဒ္ေတြအရသိရပါေသးတယ္။ ဆဲလ္ေတြပံုမွန္မဟုတ္ဘဲ ႀကီးထြားလာတာမ်ဳိးကို  တားဆီးေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ျဖစ္ၿပီးသား အႀကိတ္ေတြ ပ်ံ႕ႏွံ႔ႏႈန္းကိုလည္း ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိပါတယ္။
 
ဘ႐ိုကိုလီ
ပန္းပြင့္စိမ္းလို႔ေခၚတဲ့ ဘ႐ိုကိုလီကလည္း ကင္ဆာေရာဂါ ကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ စြမ္းအားျမင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ဳိးပါပဲ။ ရင္သားကင္ဆာ၊ သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာနဲ႔ Prostate ကင္ဆာေရာဂါေတြ ပ်ံ႕ႏွံ႔ဆိုး၀ါးလာတာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပးႏုိင္တဲ့ အာနိသင္လည္းရွိတဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးပါ။ indole-3-carbinol လို႔ အမည္ရၿပီး ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္စြမ္းရွိတဲ့ ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ဳိး ဘ႐ိုကိုလီမွာ ပမာဏေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားပါ၀င္ၿပီး အဆိုပါဓာတ္ေပါင္းက Estrogen ေဟာ္မုန္းရဲ႕ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို ေျပာင္းလဲေပးႏုိင္စြမ္းရွိၿပီး ကင္ဆာျဖစ္ေနတဲ့ ရင္သားကအႀကိတ္ႀကီးထြားလာတာကုိ ဟန္႔တားေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ 
 
ဟင္းႏုႏြယ္
ဟင္းႏုႏြယ္ကလည္း ရင္သားကင္ဆာကို တားဆီးကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ ေနာက္ထပ္ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္မ်ဳိးပါပဲ။ ဟင္းႏုႏြယ္မွာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ၊ ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ Antioxidant ေတြ ပါ၀င္ေနတာေၾကာင့္ သင့္ရဲ႕အစားအေသာက္စာရင္းမွာ မၾကာမၾကာထည့္သြင္းစားေသာက္ေပးသင့္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ရင္သားကင္ဆာကို အဓိကကာကြယ္ေပးႏိုင္တာက ဟင္းႏုႏြယ္မွာ ပါ၀င္တဲ့ Luteinလို႔ေခၚတဲ့ Antioxidant တစ္မ်ဳိး ေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး ရင္သားကင္ဆာအျပင္ အစာအိမ္၊ အူမႀကီးနဲ႔ခံတြင္းကင္ဆာေတြ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကိုပါ ေလ်ွာ့ခ်ေပးႏိုင္စြမ္းရွိတယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြ ဆိုထားပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဟင္းႏုုႏြယ္မွာ Carotenoids နဲ႔ Zeaxanthin လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္ေပါင္းေတြပါ၀င္ၿပီး ဒီဓာတ္ေပါင္းေတြရဲ႕အလုပ္က တည္ၿငိမ္မႈမရွိတဲ့ ေမာ္လီက်ဴးေတြနဲ႔ Free Radicals ေတြကို ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ စနစ္ထဲက စြန္႔ထုတ္ပစ္ေစတဲ့ အလုပ္ကို လုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။ Free Radicals  ဓာတ္ တိုးတဲ့ ျဖစ္စဥ္ေၾကာင့္ ကင္ဆာနဲ႔ အျခားေသာေရာဂါ ေတြျဖစ္ေပၚလာေစႏုိင္ပါတယ္။ 
 
မႈိ
၂၀၁၀ ခုႏွစ္ကျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ သုေတသနတစ္ခုမွာ မိႈစားသံုးေပးျခင္းက ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ရတယ္လို႔ သိရပါတယ္။ မိႈမွာ Free Radicals ေတြ ဓာတ္ တိုးျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္တဲ့ Antioxidants ဂုဏ္
သတၱိေဆာင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ေနတာေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။ အဓိကအားျဖင့္ ကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္႐ံုသာမပဲ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ႀကီးထြားလာျခင္း မရွိေအာင္ ဟန္႔တားေပးႏုိင္စြမ္းလည္းရွိတဲ့ L-ergothioneine အမည္ရွိတဲ့ Antioxidant တစ္မ်ဳိး မႈိမွာ ႂကြယ္၀စြာပါ၀င္တာေၾကာင့္ ျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြယူဆထား  ၾကပါတယ္။ 
 
ေရွာင္သင့္တဲ့ အစားအေသာက္မ်ား
အထက္မွာ ေဖာ္ျပခဲ့တာက ရင္သားကင္ဆာကို ကာကြယ္ေပးႏုိင္မယ့္ အစားအေသာက္ေတြျဖစ္ၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္ညီညႊတ္တဲ့ အစားအေသာက္မ်ားျဖစ္တာေၾကာင့္ သင့္ရဲ႕ ေန႔စဥ္ပံုမွန္ စားေသာက္ေနက် အစားအစာမ်ားထဲမွာ မၾကာမၾကာထည့္သြင္းေပးရမယ့္ အစားအစာမ်ားလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ရင္သားကင္ဆာကို ကာကြယ္ဖို႔ စားေသာက္ေပးသင့္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ရွိသလိုပဲ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္တဲ့ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ အစားအေသာက္မ်ားလည္း ရွိေနပါတယ္။
အဆီပါ၀င္မႈျမင့္မားတဲ့ အစားအစာေတြ ဥပမာ - သိုးသား၊ အမဲသား၊ ခ်ိစ္၊ ကလီစာမ်ား၊ ေထာပတ္ နဲ႔ ေရခဲမုန္႔ စတာေတြျဖစ္ၿပီး မၾကာခဏ (သို႔မဟုတ္) ပမာဏမ်ားမ်ားကို ေရရွည္စားသံုးမယ္ဆိုရင္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကို ပိုၿပီး ျမင့္တက္လာေစႏိုင္လို႔ သတိထားသင့္ပါတယ္။ 
Ref ; A Complete Diet Guide To Prevent Breast Cancer