သစ္ေတာ္သီးပံု အခ်ဳိးအစားပိုင္ရွင္တို႔အတြက္ ထိေရာက္အက်ဳိးရွိေစမယ့္ Diet

ဒီတစ္လမွာေတာ့ သစ္ေတာ္သီးပံု ခႏၶာကုိယ္အခ်ဳိးအစားရွိတဲ့ မမတို႔၊ ညီမေလးတို႔အတြက္ ထိေရာက္အက်ဳိးရွိၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔လည္း ညီညြတ္ေစမယ့္ အစားအစာေတြကို ဘယ္လိုစားသံုးသင့္သလဲဆိုတဲ့အေၾကာင္းေလး ရွာေဖြျပန္ဆိုေပးထားပါတယ္။

မမတို႔ ညီမေလးတို႔ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္အခ်ဳိးအစားကို သိျမင္လြယ္ကူဖို႔အတြက္ ပန္းသီးပံု၊ သစ္ေတာ္သီးပံုစသျဖင့္ ခြဲျခားသတ္မွတ္ေျပာဆို  ေလ့ရွိပါတယ္။ သစ္ေတာ္သီးပံု ခႏၶာကိုယ္အခ်ဳိးအစားဆိုတာကေတာ့ တင္ပါးနဲ႔ တင္ပဆံုတစ္ဝိုက္မွာ အဆီေတြ ပိုၿပီးစုေဝးေနတာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ေအာက္ပိုင္းက ပိုၿပီးေတာ့ ဖြံ႕ထြားတဲ့ ပံုစံရွိပါတယ္။ သစ္ေတာ္သီးပံု ခႏၶာကိုယ္အျဖစ္ သတ္မွတ္ဖို႔ဆိုရင္ ဘယ္လိုတုိင္းတာ သိရွိႏိုင္မလဲဆိုေတာ့ ပထမဆံုးမတ္မတ္ရပ္လိုက္ပါ၊ ဝမ္းဗိုက္ပိုင္းကို ႐ႈံ႕မထားပါနဲ႔။ ခ်က္ရဲ႕အထက္ တစ္လက္မအကြာကေနၿပီး ခါးကိုတုိင္းေပးပါ။ ေနာက္ၿပီးခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အက်ယ္ျပန္႔ဆံုးေနရာျဖစ္မယ့္ တင္ပဆံုတစ္ဝိုက္ကိုတိုင္းတာေပးပါ။ ၿပီးရင္ေတာ့ ခါးကိုတိုင္းလုိ႔ရရွိလာတဲ့ ကိန္းဂဏန္းနဲ႔ တင္ပဆံုတစ္ဝိုက္ကုိတိုင္းတာလို႔ ရရွိလာတဲ့ ဂဏန္းတစ္ခုကိုစားေပးပါ။ အေျဖက ၀.၈ ဒါမွမဟုတ္ အဲ့ဒီေအာက္ငယ္တဲ့ ကိန္းဂဏန္းတစ္ခုျဖစ္မယ္ဆိုရင္ သစ္ေတာ္သီးပံု ခႏၶာကိုယ္ပိုင္ ရွင္အျဖစ္ သတ္မွတ္လို႔ရပါၿပီ။ သစ္ေတာ္သီးပံု ခႏၶာကိုယ္ပိုင္ရွင္ေတြဟာ တင္ပဆံုတစ္ဝိုက္မွာအေရျပားေအာက္မွာ တိုက္႐ိုက္သိမ္းဆည္းထားတဲ့ အဆီ ေတြကို စုေဆာင္းထားတတ္တဲ့သူေတြျဖစ္ၿပီး ဝမ္းဗိုက္ပိုင္းမွာရွိတဲ့ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းပိုင္းက အဂၤါေတြဆီမွာ သိမ္းဆည္းထားတဲ့ အဆီေတြထက္စာရင္ေတာ့ အႏၲရာယ္နည္းပါးတယ္လို႔လည္း ဆိုႏိုင္ပါတယ္။

သစ္ေတာ္သီးပံု ခႏၶာကိုယ္ပိုင္ရွင္တို႔အတြက္ စိန္ေခၚမႈ 
လူတစ္ေယာက္ဟာ သစ္ေတာ္သီးပံုစံ ခႏၶာကိုယ္ရွိတယ္ဆိုရင္ အဆီေတြကိုေပါင္နဲ႔ တင္ပါးတစ္ဝိုက္မွာ စုေဆာင္းသိမ္းဆည္းပါလိမ့္မယ္။ ေပါင္နဲ႔ တင္ပါးေတြဆီက အဆီဆဲလ္ေတြဟာ အဆီေတြကိုလာၿပီး စုေဝးေစဖို႔ အားေကာင္းေကာင္းနဲ႔ ဆြဲေဆာင္ေပးတဲ့ အရာေတြပါဘဲ။ စြမ္းအင္လိုအပ္တဲ့ အခ်ိန္မွာလည္း ဒီအဆီေတြကေနၿပီးေတာ့ စြမ္းအင္ကို ထုတ္လႊတ္ေပးပါေသး တယ္။ ဒီလိုဘာေၾကာင့္ ျဖစ္ရလဲဆိုရင္ေတာ့ ႐ုပ္ပိုင္းဆိုင္ရာေဆာင္ရြက္ခ်က္ေတြအရ ေလာင္ကၽြမ္းႏုိင္စြမ္းမရွိတဲ့ အဆီပိုေတြလို အဆီျမင့္မားစြာပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြကို စားတဲ့အခါမွာ ေပါင္၊ တင္ပါးနဲ႔ တင္ပဆံုတစ္ဝိုက္မွာ အဆီေတြအျဖစ္ စုေဆာင္းသိမ္းဆည္းေစတာေၾကာင့္ပါ။ ေရွးယခင္တည္းကေျပာခဲ့ၾကတဲ့ ဆို႐ုိးစကားတစ္ခုရွိပါတယ္။ ‘သင့္ႏႈတ္ဖ်ားမွာေတာ့ ခဏတာ၊ တင္ပါးမွာေတာ့ ထာဝရပါ။’ တကယ္လို႔ ကိုယ့္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္က သစ္ေတာ္သီးပံုစံဆိုရင္ေတာ့ ဒီဆို႐ိုးစကားက မွန္ပါတယ္။ ကိုယ္စားလိုက္သမွ် အဆီေတြက တင္ပါးမွာ လာစုေတာ့တာပါဘဲ။ ေနာက္ၿပီး သစ္ေတာ္သီးပံုအခ်ဳိးအစားရွိတဲ့ ခႏၶာကိုယ္ပိုင္ရွင္ေတြဟာ ပန္းသီးပံု ခႏၶာကိုယ္ပိုင္ရွင္ေတြနဲ႔ ယွဥ္မယ္ဆိုရင္ ဇီဝတြင္းျဖစ္ပ်က္မႈက ပိုၿပီးေတာ့ ေႏွးေကြးတတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အလံုးစံု ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ က်ဖို႔အတြက္ဆိုရင္လည္း ခက္ခဲတတ္ပါတယ္။ 

က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေစမယ့္ အစားအစာေတြ ဆိုတာ
က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ေစဖို႔ စားသံုးသင့္တဲ့ အစားအစာေတြထဲမွာ ဥအမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ အဆီနည္းတဲ့ အသားေတြျဖစ္ၾကတဲ့ ငါး၊ ၾကက္ဆင္နဲ႔ ၾကက္သားတို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ ငါးမွာဆိုရင္လည္း အိုမီဂါ ၃ ပါဝင္တဲ့ ဆာလ္မြန္နဲ႔ မက္ကရယ္တို႔က ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့က်လိုသူတို႔အတြက္ ပိုေကာင္းပါတယ္္။ အဆီမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြကို ဖယ္ရွားႏိုင္ဖို႔ဆိုရင္ ကာဘိုဟုိက္ဒရိတ္ျဒပ္ေပါင္းေတြ စားသံုးျခင္းကို သတ္မွတ္ခ်က္တစ္ခုထားရွိၿပီး အလြယ္တကူ ၿပိဳကြဲႏိုင္တဲ့အျပင္ အင္ဆူလင္ေရခ်ိန္ အျမင့္ဆံုးမေရာက္ႏုိင္္တဲ့ ကာဘိုဟိုက္ဒရိတ္ေတြကို အစားထိုးစားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။ ဒီလိုစားေသာက္မႈ ပံုစံကအဆီပါဝင္မႈနည္းတဲ့ အစားအစာေတြကို အဓိကထားၿပီးစားသံုးေစတာေၾကာင့္ သစ္ေတာ္သီးပံု ခႏၶာကိုယ္ အခ်ဳိးအစားပိုင္ရွင္ေတြအတြက္ ထိေရာက္တဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးကိုခံစားရေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ 

သစ္ေတာ္သီးပံု အခ်ဳိးအစားပိုင္ရွင္ေတြ အေနနဲ႔ အဓိကထားၿပီး ေရွာင္ရွားရမယ့္ အစားအစာေတြကေတာ့ ျပည့္ဝဆီ ျမင့္မားစြာပါဝင္ေနတဲ့ အစားအစာေတြဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ျပည့္ဝဆီျမင့္မားစြာပါဝင္ေနတဲ့ အစားအစာေတြကို ေရွာင္ရွားေပးျခင္းျဖင့္ တင္ပါးတစ္ဝိုက္မွာ အဆီေတြ စုေဆာင္းသိမ္းဆည္းတဲ့အဆင့္ကို ေက်ာ္လႊားႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အဲ့ဒီအစားသစ္သီးေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္နဲ႔ အခြံစင္ေအာင္ ခၽြတ္မထားတဲ့ အေစ့အဆံေတြလို ကာဘုိဟိုက္ဒရိတ္ ျဒပ္ေပါင္းပါဝင္တဲ့ အစားအစာေတြကို အဓိကထားၿပီးစားသံုးေပးပါလို႔ အၾကံျပဳလိုပါတယ္။ သံလြင္ဆီနဲ႔ ေထာပတ္သီးတို႔မွာပါဝင္တဲ့ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညႊတ္တဲ့ အဆီေတြကေတာ့ ပိုေကာင္းပါတယ္။ 

အားနည္းတဲ့ အ႐ိုးေတြအတြက္ စားသံုးရမယ့္ အစားအစာ
သစ္ေတာ္သီးပံု ခႏၶာကိုယ္ရွိတဲ့သူေတြဟာ အ႐ုိးပြေရာဂါနဲ႔ အျခားေသာအ႐ိုးသိပ္သည္းဆ နည္းတဲ့ ျပႆနာေတြ အျဖစ္မ်ားေလ့ရွိပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အမ်ဳိးသမီးေတြမွာေပါ့။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ သစ္ေတာ္သီးပံု ခႏၶာကိုယ္ပိုင္ရွင္ေတြ
ဟာ အားနည္္းတဲ့ အီစထ႐ိုဂ်င္ေတြသာဖန္တီးတတ္တာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ အ႐ိုးေတြသန္မာေအာင္ ထိန္းသိမ္းဖို႔အတြက္ အီစထ႐ိုဂ်င္ လိုအပ္ပါတယ္။ ၿပီးေတာ့ အီစထ႐ိုဂ်င္က အားနည္းေနမယ္ ဒါမွမဟုတ္ လံုေလာက္တဲ့ ပမာဏမထုတ္လႊတ္ဘူးဆိုရင္ အ႐ိုးနဲ႔ဆိုင္တဲ့ ျပႆနာေတြ ျဖစ္ေပၚလာေတာ့တာပါဘဲ။ ပင္လယ္ေရညႇိ၊ ပဲငါးပိပဲနဲ႔ ဘ႐ိုကိုလီ၊ ပန္းေဂၚဖီ၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ အာလူး၊ တ႐ုတ္နံနံ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးတို႔လို ကယ္လဆီယမ္ ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ လိေမၼာ္သီး၊ ပန္းသီးနဲ႔ သစ္ေတာ္သီးတို႔လို သစ္သီးေတြကိုစားသံုးေပးၿပီးသၾကားနဲ႔ အဆီကိုေရွာင္ရွားႏုိင္မယ္ဆိုရင္ အ႐ိုးေတြကိုသန္မာေအာင္ ထိန္းသိမ္းႏုိင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ၿပီးအဆီထုတ္ ထားတဲ့ ႏို႔ကိုလည္း ကယ္လဆီယမ္ဓာတ္ ရရွိႏိုင္ ဖို႔အတြက္ ေသာက္သံုးေပးသင့္ပါတယ္။ 

သဘာဝအတိုင္းရရွိၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္မႈ အနည္းဆံုးအစားအစာ (Clean Diet)     
Clean Diet ဆိုတာကေတာ့ ကိုယ္စားမယ့္ အစားအစာေတြထဲမွာ သဘာဝအတိုင္းရရွိတဲ့ အစားအစာေတြနဲ႔ တတ္ႏုိင္သမွ် အနည္းဆံုး ျပင္ဆင္ခ်က္ျပဳတ္ထားတဲ့ အစားအစာေတြ ထည့္သြင္းပါဝင္ေစတာကိုဆိုလိုပါတယ္။ သစ္ေတာ္သီးပံု ခႏၶာကိုယ္ပိုင္ရွင္တုိ႔အတြက္ အေကာင္းဆံုး Diet အမ်ဳိးအစားလည္းျဖစ္ပါတယ္။ ျပည့္ဝဆီ ပါဝင္မႈမရွိတဲ့ အဆီနည္းတဲ့ အသားေတြနဲ႔ ကာဘိုဟုိက္ဒရိတ္ျဒပ္ေပါင္းေတြကိုသာ အဓိကထားၿပီး စားသံုးရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Clean Diet အတိုင္း စားသံုးေပးမယ္ဆိုရင္ စြမ္းအင္ေရခ်ိန္ ျမင့္မားစြာ ရွိေနဖို႔အတြက္ ၂ နာရီကေန ၃ နာရီၾကာတိုင္းမွာ အစားအစာစားသံုးေပးဖို႔ လိုအပ္မွာျဖစ္ၿပီး ဇီဝတြင္းျဖစ္ပ်က္မႈကို ျမင့္တက္ေစကာအဆီေတြကိုလည္း လြယ္ကူစြာေလာင္ကၽြမ္းေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးဝလံေတြ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ၊ ဆန္လံုးညိဳ၊ အခြံစင္ေအာင္ခၽြတ္မထားတဲ့ အေစ့အဆံေတြ၊ အုတ္ဂ်ဳံ၊ ၾကက္ဆင္သား၊ ၾကက္သားနဲ႔ အဆီနည္းတဲ့ ငါးေတြက ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့က်ေစမယ့္ အစားအစာေတြပါဘဲ။ 

 

ကာဘိုဟုိက္ဒရိတ္ျဒပ္ေပါင္းေတြနဲ႔ အဆီနည္းတဲ့ အသားေတြ ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္တဲ့ Diet 

တကယ္လို႔ သင္ဟာသစ္ေတာ္သီးပံု ခႏၶာကိုယ္ အခ်ဳိးအစားကို ပိုင္ဆိုင္ထားတဲ့သူဆိုရင္ သင္စားမယ့္ အစားအစာထဲမွာအုတ္ဂ်ဳံ၊ အခြံစင္ေအာင္ခၽြတ္မထားတဲ့ ဂ်ဳံနဲ႔ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေပါင္မုန္႔၊ ေကြကာ၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ဆန္လံုးညိဳနဲ႔ လတ္လတ္ဆတ္ ဆတ္ရရွိတဲ့ သစ္သီးဝလံနဲ႔ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တုိ႔လို ျမန္ျမန္ၿပိဳကြဲေခ်ဖ်က္ႏိုင္ၿပီး ဇီဝတြင္းျဖစ္ပ်က္မႈကို လ်င္ျမန္ေစမယ့္ ကာဘိုဟုိက္ဒရိတ္ျဒပ္ေပါင္း ၅၀ ရာခိုင္ႏႈန္းထည့္သြင္းပါဝင္သင့္ပါတယ္။

၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းကိုေတာ့ အေရခြံမပါတဲ့ ၾကက္သား၊ ငါး၊ ၾကက္ဆင္သားရင္ပံု၊ ပင္လယ္စာ၊ အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏုိ႔၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ဒိန္ခဲနဲ႔ အဆီနည္းတဲ့ အမဲသားတို႔လို အဆီနည္းနည္းသာပါဝင္တဲ့ အသားဓာတ္ေတြကို စားသံုးေပးရမွာျဖစ္ၿပီး အဆီ ၂၅ ရာခိုင္ႏႈန္းအေနနဲ႔ ေထာပတ္သီး၊ ဗာဒံေစ့နဲ႔ သံလြင္ဆီတို႔ဘဲ ျဖစ္ပါတယ္။ 

အခြံေျပာင္စင္ေအာင္ ခၽြတ္ၿပီး ႀကိတ္ထား တဲ့ ဂ်ဳံမႈံ႔နဲ႔ သၾကားျဖဴတို႔ကိုေတာ့ ေရွာင္ရွားေပးပါ။ ယင္းတို႔က ဇီဝတြင္းျဖစ္ပ်က္မႈကို ေႏွးေကြးသြားေစႏုိင္ၿပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အဆီေတြကို ေလာင္ကၽြမ္းေစဖို႔ ပိုၿပီးခက္ခဲသြားေစႏုိင္ပါတယ္။ ၂ နာရီ ၾကာတိုင္းမွာ အစားအစာတစ္ခုခုကိုစားသံုးေပးပါ။ ဒီလိုလုပ္ေပးျခင္းက အစားအစာေတြ ေပါမ်ားႂကြယ္ဝတာေၾကာင့္ အဆီအျဖစ္ သိမ္းဆည္းထားဖို႔ မလိုအပ္တဲ့အေၾကာင္း ခႏၶာကိုယ္ကို အခ်က္ေပးလိုက္ျခင္းပါဘဲ။ အစားအစာ မစားတဲ့ အခ်ိန္က ၾကာရွည္တဲ့အခါ ခႏၶာကိုယ္ကို အဆီေတြ သိုမွီးထားဖို႔အတြက္ အသိေပးေနသလို ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ စားစရာအစားအစာအလံုအေလာက္ မရွိတာေၾကာင့္ဆိုတဲ့ သေဘာကို သက္ေရာက္ေနလို႔ပါ။ ဒါေပမဲ့ တစ္လုတ္စားလိုက္တုိင္းဟာ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညႊတ္တဲ့အျပင္ သိပ္အမ်ားႀကီးမျဖစ္ဖို႔လည္း လိုတာကို သတိျပဳေပးရမွာ ျဖစ္တဲ့အေၾကာင္း ေျပာ ရင္းကိုယ္နဲ႔ ကိုက္ညီအဆင္ေျပမယ့္ အစားအစေတြကို ေရြးခ်ယ္စားသံုးၿပီး က်န္းမာလွပၾကပါေစေၾကာင္း ဆႏၵျပဳလိုက္ပါတယ္ေနာ္။
Ref : Effective diet plan for a pear shaped body type