ေနေရာင္ကို ၁၀၀% မေရွာင္ပါနဲ႔

ေႏြရာသီကို ပီပီျပင္ျပင္ေရာက္ရွိလာပါၿပီ။ ပူျပင္းတဲ့ အပူခ်ိန္ေၾကာင့္ ေနေရာင္နဲ႔ထိေတြ႕ဖို႔ တတ္ႏိုင္သေလာင္ေရွာင္ၾကၿပီး ေနေရာင္မထိေအာင္ ကာၾကကြယ္ၾကရတဲ့ အခ်ိန္လည္း ျဖစ္ပါတယ္။ ေနေရာင္ကာလိမ္းေဆးေတြနဲ႔ သင္တို႔ ကၽြႏ္ုပ္တို႔ရဲ႕ အေရျပားကိုေနေရာင္ျခည္နဲ႔ မထိေအာင္ ကာကြယ္ေနရတဲ့ အခ်ိန္မွာက်န္းမာေရးနဲ႔ အသက္ရွင္ဖို႔ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ေနေရာင္ျခည္ကေနရမယ့္ အက်ဳိးေက်းဇူးတစ္ခုကိုေတာ့ ေခတၱ ေမ့ေနၾကမယ္လို႔ ထင္ပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္ ဗီတာမင္လို႔ တင္စားေခၚေ၀ၚၾကတဲ့ ဗီတာမင္ D အမ်ဳိးအစားကို ကၽြႏ္ုပ္တို႔ေနေရာင္ျခည္ကေနတစ္ဆင့္သာ ျပည့္ျပည့္၀၀ ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ အုိဇုန္းလႊာေပါက္ျပဲမႈေၾကာင့္ ေနေရာင္ျခည္ထဲမွာ က်န္းမာေရးကိုထိခိုက္ေစတဲ့ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ပါ၀င္မႈ ညႊန္းကိန္းျမင့္မားလာတာနဲ႔အတူ ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႕မႈကို အလြန္အမင္းေရွာင္ၾကတာေၾကာင့္  ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့တဲ့ ျပႆနာကိုခံစားေနရတဲ့ လူဦးေရပမာဏလည္း ျမင့္တက္လာပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေရးႀကီးတဲ့ ဗီတာ မင္ D အေၾကာင္း ေဖာ္ျပေပးလိုက္ရပါတယ္။

ဗီတာမင္ D ဆိုတာ
ဗီတာမင္ D ဆိုတာ သင္တို႔၊ ကၽြႏု္ပ္တို႔ ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုလံုး က်န္းမာဖို႔အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ Fat-soluble secosteroids အုပ္စုထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ ဗီတာမင္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး စားသံုးလိုက္တဲ့အစားအေသာက္မ်ားထံမွ ကယ္လ္ဆီယမ္ဓာတ္တို႔၊ ေဖာ့စ္ဖိတ္ဓာတ္တို႔ကို ခႏၶာကိုယ္က ဗီတာမင္ D ရဲ႕ အကူအညီနဲ႔သာ စုပ္ယူႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ D  ကို အစားအေသာက္မ်ားမွတစ္ဆင့္ တုိက္႐ိုက္ရရွိႏိုင္ဖို႔ခဲယဥ္းၿပီး ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ထိေတြ႕လိုက္တဲ့အခါမွသာ ခႏၶာကိုယ္က ထုတ္လုပ္ေပးတာကလည္း အျခားေသာဗီတာမင္မ်ားနဲ႔ မတူဘဲထူးျခားတဲ့ အခ်က္ျဖစ္ပါတယ္။ 

ဗီတာမင္ D အမ်ိဳးအစားမ်ား
ဗီတာမင္ D ကို D2 (သို႔) Ergocalciferolနဲ႔ D3  Cholecalciferol ဆိုၿပီး အမ်ဳိးအစား ၂ မ်ဳိး ခြဲႏိုင္ပါတယ္။ D2 အမ်ဳိးအစား ဗီတာမင္ D ကို ဗီတာမင္ဓာတ္ပါေအာင္ ျပဳျပင္စီမံထားတဲ့ အစားအေသာက္မ်ား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္စတဲ့ အပင္ကရတဲ့ အစားအစာမ်ားနဲ႔ ျဖည့္စြက္စာမ်ားမွ တစ္ဆင့္ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ D3 ကိုေတာ့ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အစားအေသာက္မ်ား၊ ငါး၊ ၾကက္ဥ၊ အသည္း စတဲ့ တိရိစာၦန္ကရတဲ့ အစားအစာမ်ားကတစ္ဆင့္ ရရွိႏိုင္ၿပီး အေရျပားကေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႕လိုက္တဲ့အခ်ိန္မွာ ခႏၶာကိုယ္ကလည္း ထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ 

ခႏၶာကိုယ္က ေနေရာင္ျခည္ကို ဗီတာမင္ D အျဖစ္ ေျပာင္းလဲျခင္း
ေနေရာင္ျခည္ထဲမွာပါ၀င္တဲ့ UVB လို႔ လူသိမ်ားတဲ့ ခရမ္းလြန္ေရာင္ျခည္ B က အေရျပားထဲ မွာရွိတဲ့ ကိုလက္စထေရာေတြကို ဗီတာမင္ D အျဖစ္  ေျပာင္းလဲေစပါတယ္။ အသားအေရာင္ ခပ္လတ္လတ္ရွိသူေတြနဲ႔ အသားျဖဴသူလူငယ္ေတြအတြက္ တစ္ပတ္ကို ၂ ႀကိမ္မွ ၃ႀကိမ္အထိ ေန႔ခင္းေန႔လယ္အခ်ိန္မွာ မိနစ္ ၂၀ ေလာက္ ေနေရာင္ျခည္ထိေပးႏိုင္ရင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လိုအပ္တဲ့  ဗီတာမင္ D ပမာဏရရွိႏုိင္ဖို႔ လံုေလာက္ၿပီး အသားေရာင္ပိုရင့္သူေတြနဲ႔ အသက္အရြယ္ႀကီးသူေတြကေတာ့ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ D ပမာဏရရွိႏိုင္ဖို႔ ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ မၾကာမၾကာထိေတြ႔ေပးဖို႔ လုိအပ္တာကိုပညာရွင္ေတြ ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႔ဖို႔လိုတယ္ဆိုတဲ့အခါမွာ ေနဆာလႈံတာမ်ဳိးကို ဆုိလိုတာမဟုတ္လဲ ျပင္ပေနေရာင္န႔ဲသြားရင္လာရင္း ထိေတြ႕ေပး႐ံုနဲ႔လည္း လံုေလာက္မႈရွိပါတယ္။ 

ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္း
လူေတြမွာ ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့လာတာက ကမၻာတစ္၀န္းၾကံဳေတြ႕လာရတဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာတစ္ခုျဖစ္လာေနတယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြ သံုးသပ္ထားပါတယ္။ ကမာၻမွာ ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့တဲ့ ျပႆနာခံစားေနရသူ သန္းတစ္ေထာင္နီးပါးရွိတယ္လို႔ ခန္႔မွန္းထားပါတယ္။ အသားေရာင္ ရင့္တဲ့သူေတြ၊ သက္ႀကီးသူေတြနဲ႔ အ၀လြန္ေနတဲ့ သူေတြမွာ ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့ေနတာမ်ဳိး အျဖစ္မ်ားတယ္လို႔လည္းသိရပါတယ္။ ကိုယ့္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ဗီတာမင္ D အလံုအေလာက္ရွိမရွိကို ေသြးစစ္႐ံုနဲ႔ သိႏိုင္ပါတယ္။ The Institute of Medicine က ထုတ္ျပန္ထားတဲ့ အသက္အရြယ္အုပ္စုအ လိုက္ တစ္ေန႔တာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ D ပမာဏေတြကေတာ့ အသက္ ၁ ႏွစ္မွ ၇၀ ႏွစ္အတြက္ ဗီတာမင္ D 600 IU ၊ အသက္ ၇၀ ႏွစ္နဲ႔အထက္ 800 IU ၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ နဲ႔ ႏို႔တိုက္မိခင္မ်ားအတြက္ 600IU ဆိုၿပီး သတ္မွတ္ေပးထားပါတယ္။ အဆိုပါ ပမာဏအတိုင္း ဗီတာမင္ D မရရွိထားဘူးဆိုရင္ေတာ့ သင့္မွာဗီတာမင္ D ဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့ေနၿပီလို႔ ဆိုရမွာျဖစ္ပါတယ္။ 

ဗီတာမင္ D ဘာေၾကာင့္ခ်ဳိ႕တဲ့ရတာလဲ
ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ လံုေလာက္တဲ့ဗီတာမင္ D ပမာဏမရွိတဲ့အခါမွာ ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့တဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာ ျဖစ္ေပၚလာရပါတယ္။ လူအေတာ္မ်ားမ်ားေနေရာင္နဲ႔ ထိေတြ႕မႈမ်ားတာ ေၾကာင့္ အေရျပားေရာဂါျပႆနာေတြနဲ႔ ၾကံဳေတြ႔ေနရခ်ိန္မွာေတာင္ ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့မႈက ကမၻာတစ္၀န္း က်န္းမာေရးျပႆနာ တစ္ခုျဖစ္ေနတာက ပညာရွင္ေတြအတြက္ ေခါင္းခဲစရာကိစၥ တစ္ခု ျဖစ္ေနခဲ့ပါတယ္။ ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့ရတဲ့ အေၾကာင္းအရင္း တစ္ခ်ဳိ႕ရွိေနပါတယ္။ 

အထက္မွာေဖာ္ျပထားခဲ့သလိုပဲ ေနေရာင္ျခည္ဟာ ဗီတာမင္ D ရရွိႏိုင္တဲ့ အဓိကရင္းျမစ္တစ္ခုျဖစ္ၿပီး ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႕မႈကိုကန္႔သတ္ထားျခင္းက ဗီတာမင္ Dခ်ဳိ႕တဲ့ရျခင္းရဲ႕ အေၾကာင္းအရင္းတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ 

အေရျပားကင္ဆာနဲ႔ အသားအေရအိုမင္းမႈကို ကာကြယ္ဖို႔အတြက္ ေနေရာင္ကာလိမ္းေဆးေတြကို အလြန္အမင္းအသံုးျပဳျခင္းကလည္း ေနာက္ထပ္ ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့ရတဲ့ အေၾကာင္းအရင္းတစ္ခု ျဖစ္ပါတယ္။ SPF 30 ပါ၀င္တဲ့ ေနေရာင္ကာလိမ္းေဆး အသံုးျပဳသူေတြရဲ႕ အေရျပားမွာဗီတာမင္ D ထုတ္လုပ္မႈ ပိုၿပီးေလ်ာ့နည္းေနႏိုင္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြဆိုထားပါတယ္။ ခႏၶာကိုယ္ကဗီတာမင္ D ထုတ္လုပ္မႈက ရာသီဥတု၊ ေန႔တာၾကာရွည္ခ်ိန္၊ အိုဇုန္းပမာဏ၊ ကိုယ္ေနႏိုင္တဲ့ ေနရာရဲ႕ လတၱီ တြဒ္၊ တိမ္ထူထပ္မႈ စတဲ့ အေျခအေနေတြေပၚမွာလည္း မူတည္ေနပါေသးတယ္။ အီေကြတာနဲ႔ နီးေလေလ ဗီတာမင္ D ထြက္ရွိလာဖို႔ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ UVB ေနေရာင္ထဲမွာ ပါ၀င္မႈကလည္း ျမင့္မားေလေလျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေနေရာင္ျခည္ရရွိမႈနည္းတဲ့ ေဒသမွာေနထုိင္သူေတြမွာ ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့တာမ်ဳိး ပိုမိုၾကံဳေတြ႕ရႏိုင္ေခ်ရွိတယ္လို႔သိရပါတယ္။ 

ေနာက္တစ္ခ်က္ကေတာ့ သတ္သက္လြတ္စားသံုးတဲ့သူေတြမွာလည္း ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့ ေနႏိုင္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ ဗီတာမင္ D ကို တိရိစာၦန္အေျချပဳ အစားအစာမ်ားျဖစ္တဲ့ ငါး၊ ငါးအဆီ၊ ၾကက္ဥအႏွစ္၊ ခ်ိစ္၊ ျပဳျပင္ထားတဲ့ ႏို႔နဲ႔ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ အမဲအသည္းစတဲ့ အစားအစာမ်ားမွ တစ္ဆင့္သာ အဓိကရရွိႏိုင္တာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။ 

အသားအေရာင္ ရင့္တဲ့သူေတြမွာလည္း ဗီတာမင္ D ဓာတ္ ပိုၿပီးခ်ဳိ႕တဲ့ႏိုင္ေခ်ရွိပါတယ္။ 

အသားညိဳတဲ့သူေတြမွာ Melanin ဆိုတဲ့ ေရာင္ျခယ္တစ္မ်ဳိး ပိုမ်ားေနတတ္ၿပီး အဆိုပါ ေရာင္ျခယ္ပစၥည္းက ေနေရာင္မွာ ပါ၀င္တဲ့ UVB ကို စုပ္ယူႏိုင္ၿပီး အေရျပားကဗီတာမင္ D ထုတ္လုပ္မႈကို ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္တာေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္တစ္ခ်က္ကေတာ့ အ၀လြန္ေနတဲ့သူေတြမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ Body Mass Index လို႔ေခၚတဲ့ BMI  ညႊန္းကိန္း ၄၀ အထက္ရွိတဲ့ သူေတြမွာ ညႊန္းကိန္း ၄၀ ေအာက္ရွိသူေတြနဲ႔ ႏႈိင္းယွဥ္တဲ့အခါ ဗီတာမင္ D Serum ၁၈% ခန္႔ ေလ်ာ့နည္းေနတာကို သုေတသီေတြ ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္။

အသက္ႀကီးလာတဲ့အခါမွာ ခႏၶာကိုယ္က ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ ထိေတြ႕ေသာ္လည္း ဗီတာမင္ D ထုတ္္လုပ္ႏိုင္မႈ ေလ်ာ့နည္းလာတာေၾကာင့္ အသက္ႀကီးသူေတြမွာလည္း ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့ေနႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြနဲ႔ ႏို႕တုိက္မိခင္ေတြ၊ အစာလမ္းေၾကာင္းမွ တစ္ဆင့္ ဗီတာမင္ D ကို မစုပ္ယူႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာရွိေနသူေတြ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါရွိေနသူေတြမွာလည္း ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့ေနတာမ်ဳိး ျဖစ္ႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ 

ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့ေနၿပီဆိုရင္
ကေလးငယ္ေတြမွာ ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့ေနၿပီဆိုရင္ အေၾကာဆြဲျခင္း၊ တက္ျခင္းနဲ႔ အသက္႐ွဴခက္ခဲတဲ့ ျပႆနာမ်ားျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။ အဆိုပါ လကၡဏာမ်ားက အဓိကအားျဖင့္ ကယ္လ္ဆီယမ္ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေလ့ရွိၿပီး စားသံုးလိုက္တဲ့ အစားအစာမ်ားဆီမွ ကယ္လ္ဆီယမ္ စုပ္ ယူႏိုင္ဖို႔အတြက္ ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ ဗီတာမင္ D ပမာဏ လံုလံုေလာက္ေလာက္မရွိျခင္းရဲ႕ေနာက္ဆက္တြဲ လကၡဏာမ်ားျဖစ္ပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ အႏၲရာယ္ရွိတဲ့ လကၡဏာေတြကေတာ့ ဦးေခါင္းခြံ ေပ်ာ့တာ၊ အ႐ိုးေတြေပ်ာ့ၿပီး ေျခခြင္တာ၊ အ႐ိုးနဲ႕ ႂကြက္သားေတြနာက်င္ၿပီး ႂကြက္သားေတြ အားမရွိ တာေတြ ျဖစ္လာႏိုင္ပါတယ္။ ကေလးရဲ႕အရပ္ရွည္ ႀကီးထြားမႈကလည္း ဗီတာမင္ D ျပည့္၀မႈ ရွိ၊ မရွိနဲ႔ သက္ဆိုင္ၿပီး ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့ ေနတဲ့ ကေလးေတြဟာ လမ္းေလွ်ာက္ေနာက္က်တာ၊ သြားေပါက္ေႏွးတာေတြ ျဖစ္ေလ့ရွိတယ္လို႔လည္း ပညာရွင္ေတြ သတိေပးထားပါတယ္။ 

အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူေတြမွာေတာ့ ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့တဲ့အခါ ေမာပန္းႏြမ္းနယ္ၿပီး ေနမေကာင္းျဖစ္ျခင္း၊ အေၾကာင္းအရင္းမရွိ ကိုက္ခဲနာက်င္ျခင္း၊ နံ႐ိုးနဲ႔ ညႇဳိ႕သက်ည္း႐ိုးေတြမွာ တစ္ခုခုဖိထားသလို နာက်င္ေနျခင္း၊ ခါး၊ တင္႐ိုးနဲ႔ ေျခေထာက္ေတြ
နာျခင္း၊ သိျမင္နားလည္ႏိုင္မႈ စြမ္းရည္နိမ့္က်လာျခင္းစတာေတြ ျဖစ္လာႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ 

ေနာက္ဆက္တြဲေရာဂါမ်ား
ဗီတာမင္ D က ေန႔စဥ္အစားအစာေတြမွာ မပါမျဖစ္ပါရမယ့္ Dietary Vitamin အမ်ဳိးအစား မဟုတ္ေပမဲ့ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕အလံုးစံုေသာ က်န္းမာေရးအတြက္၊ အဓိကအားျဖင့္ အ႐ိုးေတြနဲ႔ ႂကြက္သားေတြရဲ႕ က်န္းမာေရးအတြက္ ခႏၶာကိုယ္ထဲ မွာ ရွိေနဖို႔လိုအပ္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ D ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ေရရွည္မွာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ၊ တီဘီ၊ အ႐ိုးေပ်ာ့ေရာဂါ၊ ႏွလံုးနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာေရာဂါမ်ား၊ အေရျပားေရာဂါ၊ စိတ္က်ေရာဂါ၊ ရင္သားကင္ဆာနဲ႔ အခ်ဳိ႕ေသာကင္ဆာေရာဂါေတြ ျဖစ္
ေပၚႏုိင္ေခ်ရွိတယ္လုိ႔ ပညာရွင္ေတြ သတိေပးထားပါတယ္။ 

ဗီတာမင္ D ျပည့္၀ေအာင္
ဒါေၾကာင့္ သင့္ခႏၶာကုိယ္ထဲမွာ ဗီတာမင္ D ျပည့္၀ေနေအာင္ ေနထိုင္စားေသာက္ေပးဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ေနေရာင္ျခည္နဲ႔ထိေတြ႕လိုက္႐ံုနဲ႔ ခႏၶာကိုယ္က ဗီတာမင္ D ထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္ၿပီ ျဖစ္တာေၾကာင့္ ေဘးကင္းႏိုင္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြ ေထာက္ခံခ်က္ေပးထားတဲ့ အတိုင္းအတာတစ္ခုအထိ ေနေရာင္နဲ႔ထိေတြ႕ေပးပါ။ ဗီတာမင္ D ပါ၀င္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြက အလြန္ပင္နည္းေသာ္လည္း အခ်ဳိ႕အစားအေသာက္ေတြမွာ သဘာ၀အတိုင္းဗီတာမင္ D ပမာဏ အနည္းငယ္ပါ၀င္ပါတယ္။ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးသား ဆယ္လ္မြန္  ၆ က်ပ္သားခန္႔မွာ ဗီတာမင္ D 360 IU  ၊ အသင့္ေသာက္သံုးႏိုင္တဲ့ ႏို႔တစ္ခြက္မွာဗီတာမင္ D 98IU ၊ ၾကက္ဥတစ္လံုးမွာဗီတာမင္ D 20IU စသျဖင့္ ပါ၀င္ပါတယ္။ လူတစ္ေယာက္ တစ္ေန႔တာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ D ပမာဏက 600IU ခန္႔ ျဖစ္ပါတယ္။ ေနေရာင္နဲ႔ထိေတြ႕မႈလည္း နည္းမယ္၊ အစားအေသာက္မ်ားက တစ္ဆင့္လည္း ဗီတာမင္ D လံုေလာက္ေအာင္ မရရွိထားဘဲ၊ ေသြးစစ္ၾကည့္လို႔ ဗီတာမင္ D သိသိသာသာေလ်ာ့နည္းေနတဲ့အခါ သက္ဆိုင္ရာဆရာ၀န္ရဲ႕ ညႊန္ၾကားမႈနဲ႔  ျဖည့္စြက္ဗီတာမင္ D ေဆး၀ါးတစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကို ေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။
Ref ;    Vitamin D Deficiency - Causes, Symptoms And Treatment