ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေနစဥ္မွာ ဒါေတြေရွာင္ပါ

အကယ္၍ စာဖတ္သူဟာ မိခင္ေလာင္းတစ္ဦးျဖစ္ပါသလား။ ဒါဆိုရင္ ပထမဦးစြာ၀မ္းသာ ဂုဏ္ယူေၾကာင္း ႏႈတ္ဆက္စကားဆိုလိုပါတယ္။ သင့္ရဲ႕ ရင္ေသြးေလးအတြက္ သင္စိတ္လႈပ္ရွားေနသလို တစ္ဖက္ကလည္း စိုးရိမ္စိတ္ေတြ ၀င္ေနႏိုင္ 
ပါတယ္။ မိခင္ေလာင္းမ်ားစြာဟာ သူတို႔ရဲ႕ က်န္း မာေရးထက္ ရင္ေသြးေလးရဲ႕က်န္းမာေရးကုိ ပိုၿပီး စိတ္ပူတတ္ၾကေလ့ရွိပါတယ္။ ကိုယ္မႀကိဳက္ေပမယ့္ ကေလးေလးႀကီးထြားဖြံ႔ၿဖိဳးၿပီး က်န္းမာေရးေကာင္းဖို႔ တစ္ခ်ဳိ႕အစားအေသာက္ေတြကို ႀကိတ္မွိတ္စားၾကရသလို ကိုယ္ႀကိဳက္ေပမယ့္ ကေလးရဲ႕ က်န္းမာေရးေၾကာင့္ ေရွာင္လိုက္ရတဲ့ အစားအေသာက္ေတြလည္း မိခင္တိုင္းမွာ ရွိပါလိမ့္မယ္။ ဒီတစ္လမွာေတာ့ မိခင္ေလာင္းတိုင္း စိတ္ပူမိၾကတဲ့ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေနစဥ္မွာ ဘယ္လိုအစားအ ေသာက္ေတြကို ေရွာင္သင့္သလဲဆိုတဲ့ ေမးခြန္းအတြက္ အေျဖတစ္ခ်ဳိ႕ကို ေဖာ္ျပေပးခ်င္ပါတယ္။

သေဘာၤသီး ၊ နာနတ္သီး နဲ႔ စပ်စ္သီး
အသီးအႏွံေတြဆုိတာ သဘာ၀အားျဖင့္ စားေပးသင့္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးပါ။ ဒါေပမဲ့ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေနခ်ိန္မွာေတာ့ ေရွာင္သင့္တဲ့ အသီးအႏွံေတြ ရွိေနပါတယ္။ သေဘာၤသီးက ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေနခ်ိန္ ေရွာင္သင့္တဲ့ အသီးအႏွံမ်ား စာရင္းမွာ ထိပ္ဆံုးက ပါ၀င္ပါတယ္။ ျမန္မာႏိုင္ငံအပါအ၀င္ ႏိုင္ငံေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားရဲ႕ ဓေလ့မွာ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္ သေဘာၤသီးစားတာက ကေလးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တယ္လို႔ ယူဆထားခဲ့ၾက ၿပီး အခ်ဳိ႕က ဒါကို အယူအဆအမွားလို႔ ဆိုၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေလ့လာမႈေတြျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ သေဘာၤသီးအစိမ္းနဲ႔ မမွည့္တမွည့္ သေဘာၤသီးမွာပါရွိတဲ့ အေစးက သားအိမ္ႂကြက္သားေတြကို က်ဳံ႕ေစႏိုင္ၿပီး အခ်ိန္မတိုင္ခင္ မီးဖြားတာမ်ဳိးျဖစ္ေစႏိုင္တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ သေဘာၤသီးအမွည့္ကိုေတာ့ စိတ္ခ်လက္ခ်စားသံုးႏိုင္ပါတယ္။ နာနတ္သီးကလည္း ေရွာင္ရမယ့္ အသီးတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ ပံုမွန္အခ်ိန္မွာ နာနတ္သီးစားသံုးျခင္းမွ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးေတြ အမ်ားႀကီးရရွိႏိုင္ေပမယ့္ နာနတ္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ Bromelain လို႔ေခၚတဲ့ ဓာတ္တစ္မ်ဳိးက ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေတြကုိ အခ်ိန္မတိုင္ခင္ ေစာေမြးတာမ်ဳိး ျဖစ္ေစႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ စပ်စ္သီးကိုေတာ့ မီးဖြားခါနီး လံုး၀ မစားသင့္ဘူးလို႔ ဆိုထားပါတယ္။ စပ်စ္သီးက ကိုယ္တြင္းအပူခ်ိန္ကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ ၆ လေက်ာ္ခ်ိန္က စလို႔ စပ်စ္သီးစားတာ၊ စပ်စ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္တာမ်ဳိး ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။ 

ကဖိန္း
ေကာ္ဖီကို ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္ ေသာက္သံုးခဲ့မယ္ဆိုရင္ ကုိယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာတာ့ ေကာ္ဖီေသာက္ျခင္းကို ေခတၱရပ္နားထားသင့္ပါတယ္။ ကဖိန္းဓာတ္က ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ သင္နဲ႔ သင့္ကေလးရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ဆုိးရြားစြာ ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္ထဲမွာ ကဖိန္းဓာတ္မ်ားေနမယ္ဆိုရင္ သားေလွ်ာျခင္း၊ ေမြးလာတဲ့ကေလးမွာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ မျပည့္ျခင္း၊ ဖြံ႔ၿဖိဳးမႈေႏွးေကြးျခင္း စတာေတြ ျဖစ္ႏိုင္တာကို ေလ့လာမႈေတြျပဳလုပ္ၿပီး သုေတသီေတြ ေတြ႔ရွိခဲ့ပါတယ္။ ကဖိန္းဓာတ္ဟာ ခႏၶာကိုယ္က စားသံုးလိုက္တဲ့ အစားအစာမ်ားဆီက သံဓာတ္ကိုစုပ္ယူတဲ့ ျဖစ္စဥ္ကိုလည္း ေႏွးေကြးေစတာေၾကာင့္ ေသြးအားနည္းတဲ့ ျပႆနာမ်ဳိး ၾကံဳေတြ႔ရႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ဟာ သူတစ္ေယာက္တည္းရဲ႕ က်န္းမာေရးကိုသာမက ရင္ေသြးရဲ႕က်န္းမာေရးအတြက္ပါ တာ၀န္ယူထားရတာျဖစ္လို႔ ေသြးအားနည္းတာက ေကာင္းတဲ့အခ်က္ေတာ့မဟုတ္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ ေကာ္ဖီတင္မကဘဲ ကဖိန္းဓာတ္ပါ၀င္တဲ့ ဘယ္လိုေဖ်ာ္ရည္၊ အစားအစာမ်ဳိးကိုမဆို ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္မွာ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ 

ပင္လယ္စာ အစိမ္း
လံုး၀ (လံုး၀) ေရွာင္ရမယ့္ အစားအစာမ်ားစာရင္းမွာ ပင္လယ္စာ အစိမ္းမ်ား ပါ၀င္ပါတယ္။ ခ႐ု၊ ဂဏန္း၊ ဂံုး နဲ႔ အခြံမာပင္လယ္စာမ်ား၊ မာလင္ငါး၊ ဓားရွည္ႏႈတ္သီးငါး၊ ငါးမန္းနဲ႔ တူနာငါးမ်ားမွာ Methyl Mercury ပါ၀င္ၿပီး ရင္ေသြးရဲ႕ ဦးေႏွာက္ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကို ထိခိုက္ေစတာေၾကာင့္ လံုး၀ မစားသင့္ပါဘူး။ ငါးႀကီးဆီ တစ္မ်ဳိးမ်ဳိးကို မွီ၀ဲမယ္ဆိုရင္ေတာင္မွာ သင့္ရဲ႕ မီးယပ္သားဖြားဆရာ၀န္နဲ႔ တိုင္ပင္သင့္ပါတယ္။ မက်က္တက်က္ငါးေတြနဲ႔ ဆူရွီကဲ့သို႔ေသာ ငါးအစိမ္းမ်ားကိုလည္း မစားသင့္ပါဘူး။ သူတို႔မွာပါ၀င္တဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြက မလိုအပ္တဲ့ ေရာဂါပိုး၀င္တဲ့ ျပႆနာေတြ ျဖစ္ေပၚလာေစႏိုင္ပါတယ္။

အသားအစိမ္းမ်ား
ပင္လယ္စာ အစိမ္းမ်ားနည္းတူ အသားအစိမ္းမ်ားကိုလည္း မထိသင့္ပါဘူး။ အသားအစိမ္း ေတြကေတာ့ျဖစ္ႏိုင္ရင္ ဘယ္အခ်ိန္မွာမွ မစားသင့္သလို ကိုယ္၀န္ေဆာင္ထားခ်ိန္မွာေတာ့ လံုး၀ကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ အသားအစိမ္းေတြမွာ ေရာဂါပိုးမႊားေတြပါႏိုင္ၿပီး၊ ခ်က္ႀကိဳးမွတစ္ဆင့္ ကေလးထံေရာက္ရွိၿပီး ကေလးရဲ႕ အသက္အႏၲရာယ္ကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တဲ့ ကပ္ပါးေကာင္ေတြလည္း ပါေနႏိုင္ပါတယ္။ အသားငါးေတြကုိ စားေတာ့မယ္ဆိုတဲ့အခါ စင္ၾကယ္ေအာင္ ေဆးေၾကာၿပီး က်က္ေအာင္ခ်က္ျပဳတ္ၿပီးမွသာ စားသံုးသင့္ပါတယ္။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္ အသားအလြန္အကၽြံစားတာမ်ဳိးလည္း မလုပ္သင့္ဘူးလို႔ ပညာရွင္ေတြ သတိေပးထားပါတယ္။ အသည္းေတြကိုလည္း သိပ္ မစားသင့္ပါဘူး။ အသည္းမွာ ဗီတာမင္ A ပါ၀င္မႈျမင့္မားၿပီး ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္ ဗီတာမင္ A လိုအပ္တာထက္ပိုသြားရင္ ရင္ေသြးငယ္ရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္ပါတယ္။ 

ၾကက္ဥအစိမ္း 
ၾကက္ဥအစိမ္းေသာက္ေပးရင္ အားရွိတယ္လို႔ လူအမ်ားယူဆထားပါတယ္။ သင္ကိုယ္၀န္ ေဆာင္ထားခ်ိန္ အားနည္းေနတဲ့ပံုေပၚေနလို႔ အားရွိေအာင္ ၾကက္ဥအစိမ္းေသာက္ပါလို႔ တစ္ေယာက္ေယာက္က အၾကံလာေပးရင္ လက္မခံပါနဲ႔။ ၾကက္ဥကို အစိမ္းစားျခင္းက အစာအဆိပ္သင့္ေစဖို႔ အလြန္လြယ္ကူပါတယ္။ အစာအဆိပ္သင့္တာက ကေလးအေပၚေတာ့ ထိခိုက္မႈမရွိေပမယ့္ မိခင္ေလာင္းကိုေတာ့ အင္မတန္ နာမက်န္း ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ၾကက္ဥေတြကို ေသခ်ာက်က္ေအာင္ျပဳလုပ္ၿပီးမွ စားသင့္ၿပီးျဖစ္ႏိုင္ရင္ စတိုးဆိုင္ေတြမွာ ေရာင္းတဲ့ ပိုးသတ္ၿပီးသား ၾကက္ဥေတြကိုသာ စားသံုးသင့္ပါတယ္။

အယ္လ္ကိုေဟာ နဲ႔ ေဆးလိပ္
အယ္လ္ကိုေဟာ ပါ၀င္တဲ့ အေဖ်ာ္ယမကာမ်ားကိုလည္း ထိဖို႔ေတာင္ မစဥ္းစားပါနဲ႔လို႔ ဆိုခ်င္ပါတယ္။ အယ္လ္ကိုေဟာဟာ မေမြးေသးတဲ့ ရင္ေသြးေလးအတြက္ အဆိပ္နဲ႔ အလားသ႑ာန္တူပါတယ္။ သင္ေသာက္သံုးလိုက္တဲ့ အယ္လ္ကိုေဟာ ပမာဏတိုင္းဟာ အခ်င္းမွတစ္ဆင့္ သင့္ကေလးေလးရဲ႕ ေသြးထဲကို ခ်က္ခ်င္းေရာက္ရွိသြားမွာျဖစ္ၿပီး ကေလးငယ္မွာ ေမြးရာပါ ကုသလို႔မရတဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာေတြ ျဖစ္သြားႏိုင္ပါတယ္။ မိခင္ကိုယ္တိုင္ ေဆးလိပ္ေသာက္တာနဲ႔ သူမ်ားေသာက္တဲ့ ေဆးလိပ္ေငြ႕ကို တစ္ဆင့္႐ွဴမိတာမ်ဳိးကလည္း ကေလးရဲ႕က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစပါတယ္။ ေဆးလိပ္မွာပါတဲ့ နီကိုတင္းဓာတ္က သေႏၶသားဖြံ႕ၿဖိဳးမႈကို ေႏွးေကြးေစၿပီး၊ အေလးခ်ိန္မျပည့္တဲ့၊ မဖြံ႕ၿဖိဳးတဲ့ ကေလးေမြးဖြားလာတာမ်ဳိးအထိ ဆိုးက်ဳိးျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ မိခင္ကိုယ္တိုင္ ေဆးလိပ္ေသာက္တာမ်ဳိး မလုပ္သင့္သလို ေဆးလိပ္ေငြ႕ကို မ႐ွဴမိေအာင္လည္း အတတ္ႏိုင္ဆံုး သတိထားသင့္ပါတယ္။ ေဆးလိပ္က ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္တင္မက၊ လူတိုင္းရဲ႕ 
က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္လို႔ လံုး၀မေသာက္တာက အေကာင္းဆံုးပါပဲ။

အျမန္စား အစားအေသာက္မ်ားနဲ႔ စည္သြပ္ဘူးမ်ား
အသင့္အျမန္စား အစားအေသာက္ေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ ဘယ္တုန္းကမွ မသင့္ေတာ္ခဲ့သလိုပဲ ကိုယ္၀န္ေဆာင္မိခင္ေတြအတြက္လည္း စားသံုးဖို႔ မသင့္ေတာ္ပါဘူး။ အသင့္အျမန္စား အစားအေသာက္ေတြကုိ ဘယ္လိုျပဳလုပ္ေနသလဲဆိုတာ သင္မသိႏိုင္သလို ပါ၀င္တဲ့ ပစၥည္းေတြ၊ အသီးအရြက္၊ အသားငါးေတြ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ရွိမရွိ၊ ေရေသခ်ာ ေဆး၊ မေဆးဆိုတာလည္း သင္မသိႏိုင္ပါဘူး။ သာမန္အခ်ိန္မွာ သင့္ရဲ႕ကိုယ္ခံအားစနစ္က ေတာ္႐ံုဘက္တီးရီးယားနဲ႔ ဗုိင္းရပ္စ္ကူးစက္မႈေတြကို မမႈေပမဲ့ သင့္ရဲ႕ ၀မ္းဗိုက္ထဲမွာ ရင္ေသြးေလးရွိေနတဲ့ အခ်ိန္မွာေတာ့ ဒါက ျပႆနာႀကီး ျဖစ္လာႏုိင္ပါတယ္။ ကေလးရဲ႕ က်န္းမာေရးကိုဦးစားေပးၿပီး ၉ လခန္႔ သည္းခံလိုက္ပါလို႔ အၾကံျပဳလုိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ စည္သြပ္ဘူးမ်ားကိုလည္း မစားသင့္ပါဘူး။ စည္သြပ္ဘူးေတြမွာ ဘက္တီးရီးယားေတြ ပါရွိေနႏိုင္သလို ဘူးေတြ ျပဳလုပ္ရာမွာ အသံုးျပဳတဲ့ Bisphenol A (BPA)ဆိုတဲ့ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ဳိးကလည္း ကေလးရဲ႕ က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။

အျမဲ သတိျပဳရန္
ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြအတြက္ ေရႊေရာင္စည္းမ်ဥ္းတစ္ခုရွိပါတယ္။ အကယ္၍ ကိစၥတစ္ခုခုကို သံသယ၀င္လာၿပီဆိုတာနဲ႔ ဆရာ၀န္နဲ႔ တိုင္ပင္ေဆြးေႏြးပါဆိုတဲ့ စည္းမ်ဥ္းပဲျဖစ္ပါတယ္။ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ျခင္းဆိုတာက အမ်ဳိးသမီးေတြရဲ႕ဘ၀မွာ အလွပဆံုး ေျပာင္းလဲမႈတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ ေၾကာင့္ စိတ္ေအးေအးထားၿပီး ပညာရွင္ေတြက ေရွာင္ၾကဥ္ပါလို႔ ေျပာထားတဲ့အရာမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ၿပီး က်န္းမာေရးေကာင္းေအာင္ ေနထိုင္ ႏိုင္ဖို႔က အေရးၾကီးဆံုးကိစၥတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ မိခင္က်န္းမာမွ ရင္ေသြးလည္း က်န္းမာႏိုင္မွာပါ။
Ref ;    What Foods To Avoid During Pregnancy