စားေပးသင့္တဲ့ သလဲသီး

သလဲသီး။ နီနီရဲရဲ နဲ႔ အေရာင္အဆင္းက စြဲေဆာင္မႈရွိသလို အရသာကလည္း ထူးျခားပါ တယ္။ ဒ့ါအျပင္သလဲသီးေတြမွာ အျခားအသီးမ်ားနဲ႔ မတူတဲ့ဖြဲ႔စည္းတည္ေဆာက္မႈမ်ဳိးရွိသလို အဖိုးမျဖတ္ႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးေတြ လည္း ရွိေနပါတယ္။ ဗီတာမင္ ေအ၊ ဗီတာမင္ စီ၊ ဗီတာမင္ အီး နဲ႔ ေဖာလစ္အက္ဆစ္လိုမ်ဳိး ေန႔စဥ္ရွင္သန္ဖို႔ ခႏၶာကိုယ္က မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ဗီတာမင္ေတြ သလဲသီးမွာ ပါရွိပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ သလဲသီးမွာ ခႏၶာကိုယ္မွာျဖစ္ေပၚလာႏိုင္တဲ့ ဖ်ားနာမႈ ပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိးကို မျဖစ္ေပၚလာခင္ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး၊ အကယ္၍  ေရာဂါျဖစ္လာခဲ့ၿပီဆိုရင္လည္း အျမန္ျပန္လည္သက္သာလာေစဖို႔နဲ႔ ေရာဂါရဲ႕ အေျခအေနပိုၿပီး ဆိုးမသြားေစေအာင္ တားဆီးေပးႏိုင္တဲ့ anti-oxidant, anti-viral and anti-tumor စတဲ့ အစြမ္းအာနိသင္ေတြလည္း ရွိပါတယ္။ ႐ိုးရာေဆးပညာနဲ႔ ေခတ္ေပၚ ေဆးပညာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြအရ သလဲသီးမွာ အသားအေရကိုႏုပ်ဳိၿပီး ၾကည္လင္ေစႏိုင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေပါင္းေတြ ပါရွိတယ္လို႔လည္း သိရပါနယ္။ ဒီလို က်န္း မာေရးနဲ႔ အလွအပ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြအျပင္ သလဲသီးမွာေနာက္ထပ္ ေကာင္းက်ဳိးေတြလည္း ရွိေနပါေသးတယ္။ 

ႏွလံုးက်န္းမာေရး 
သလဲသီးရည္ကို ပံုမွန္ေသာက္သံုးေပးမယ္ ဆိုရင္ ကိုယ္တြင္းေသြးလွည့္ပတ္စီးဆင္းမႈကို ပိုၿပီး ေကာင္းမြန္ေစႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ေသြးစီးဆင္းမႈကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစတဲ့ အာနိသင္က ႏွလံုးေခတၱရပ္ျခင္းနဲ႔ ေလျဖတ္ျခင္းကဲ့သို႔ေသာ အသက္အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ား ျဖစ္ေပၚႏိုင္ေခ်ကို ေလ်ွာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သလဲသီးမွာပါဝင္တဲ့ Antioxidants ဓာတ္ေပါင္းေတြက ေသြးတြင္းကိုလက္စထေရာမ်ားၿပီး ေသြးေၾကာနံရံေတြမွာ စုပံုအနည္က်တာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္ တားဆီးေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာပိတ္ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကိုလည္း ကာကြယ္ၿပီးသားျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒီအခ်က္ေတြေၾကာင့္ သလဲသီးဟာ သင့္ႏွလံုးရဲ႕ က်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳေပးႏိုင္တဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိးျဖစ္တယ္လို႔ဆိုရျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။

ကင္ဆာ 
သလဲသီးမွာ Flavonoids လို႔ေခၚတဲ့ Antio-xidants တစ္မ်ဳိး ႂကြယ္ဝစြာပါဝင္ပါတယ္။ အဆိုပါ Antioxidants ဂုဏ္သတၱိရွိတဲ့ Flavonoids ေတြဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြပ်ံ႕ပြားမႈကို တိုက္ခိုက္ႏိုင္တဲ့ အစြမ္းရွိတာကို ပညာရွင္ေတြေတြ႔ရွိထားၿပီး ျဖစ္
ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆီးက်ိတ္ကင္ဆာနဲ႔ ရင္သားကင္ဆာ ျဖစ္ႏိုင္ေခ်ရွိတယ္လို႔ စစ္ေဆးေတြ႕ရွိထားတဲ့သူေတြကို သလဲသီးရည္ ေသာက္ေပးသင့္တယ္လို႔လည္း သိရပါတယ္။ သလဲသီးမွာပါဝင္တဲ့ ကင္ဆာဆဲလ္ကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ ေၾကာင့္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားလာႏိုင္ေခ်ကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ 

သြားႏွင့္ခံတြင္းက်န္းမာေရး 
သလဲသီးရဲ႕ တန္ဖုိးအရွိဆံုးအရာဆိုရင္ သလဲသီးရည္လို႔ ဆိုရမွာျဖစ္ပါတယ္။ သလဲသီးရည္မွာ Antibacterial ဆိုတဲ့ ဘက္တီးရီးယားေတြကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္နဲ႔ ၊ Antiviral ဆိုရဲ႕ ဗိုင္းရပ္စ္ေတြကို တိုက္ဖ်က္ႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ေတြ ပါရွိပါတယ္။ အဆိုပါ အာနိသင္ေတြက ဘက္တီးရီးယားေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာမယ့္ သြားခ်ဳိးကပ္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သလို အျခားျခားေသာ ခံတြင္းနဲ႔   ပတ္သက္တဲ့ ေရာဂါအမ်ဳိးမ်ဳိးကိုလည္း တာဆီးေပးႏိုင္ပါေသးတယ္။ သင္လုပ္ေဆာင္ရမယ့္ အရာကေတာ့ သလဲသီးရည္ကို ပံုမွန္ေလး ေသာက္သံုးေပး႐ံုပဲျဖစ္ပါတယ္။ သလဲသီးရည္ဆိုတဲ့အခါမွာ သဘာဝအတိုင္းရတဲ့ သလဲသီးရည္စစ္စစ္က အစြမ္းအထက္ဆံုးျဖစ္ၿပီး သဘာဝသလဲသီးရည္စစ္စစ္ ရႏိုင္ဖို႔မလြယ္ဘူးဆိုရင္ အျခားအေရာအေႏွာမပါဘဲ သၾကားပါဝင္မႈနည္းတဲ့ အသင့္ေသာက္သံုးႏိုင္တဲ့ သလဲသီးရည္ကို ေသခ်ာအခ်ိန္ေပးၿပီး ရွာေဖြဝယ္ယူဖို႔ေတာ့ လိုအပ္ပါလိမ့္မယ္။ 

အ႐ိုးအဆစ္ နဲ႔ ေသြးေၾကာမ်ား
သလဲသီးဟာ အထက္မွာ ေဖာ္ျပထားၿပီးခဲ့တဲ့အတိုင္း ခႏၶာကိုယ္မွာျဖစ္ေပၚလာႏိုင္တဲ့ ဖ်ားနာမႈပံုစံအမ်ဳိးမ်ဳိးကို မျဖစ္ေပၚလာခင္ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ေပးႏိုင္သလို ျဖစ္ၿပီးသားေရာဂါေတြကိုလည္း မေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ရင္ေတာင္မွ ေရာဂါရဲ႕ ေနာက္ဆက္တြဲခံစားရမယ့္ ေဝဒနာေတြကို သက္သာေလ်ာ့ပါးေစႏိုင္တဲ့ အစြမ္းအာနိသင္ရွိတဲ့ သဘာဝရဲ႕ လက္ေဆာင္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ သလဲသီးရဲ႕ အာနိသင္ေတြထဲမွာ ေသြးလႊတ္ေၾကာ မာေရာဂါနဲ႔ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါေတြ ျဖစ္ေပၚႏိုင္ေခ်ကို ေလ်ွာ့ခ်ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိတာလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ သလဲသီးက ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစၿပီး ကိုလက္စထေရာေတြ ေသြးတြင္းမွာ ဓာတ္တိုးၿပီး ေသြးေၾကာေတြ အတြင္းပိတ္ဆို႔ျခင္းကို တားဆီးေပးႏိုင္တာေၾကာင့္  ေသြးေၾကာနံရံေတြ ထူၿပီးမာလာျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚလာမယ့္ ေသြးလႊတ္ေၾကာမာေရာဂါကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ သလဲသီးစားသံုးေပးတဲ့အခါ သလဲသီးမွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္တြင္းက တစ္သ်ွဴးေတြ အခ်င္းခ်င္းဆက္သြယ္ထားတာေတြ
ကို ပ်က္စီးေစမယ့္ အင္ဇိုင္းေတြျဖစ္ေပၚမႈကိုလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး ေနာက္ဆက္တြဲ အေနနဲ႔ ျဖစ္ေပၚလာမယ့္ အဆစ္အျမစ္ေရာင္ေရာဂါကို တားဆီးၿပီးသားျဖစ္ေစပါတယ္။

ေသြးအားေကာင္းေစဖို႔ 
က်န္းမာေရးနဲ႔ညီညြတ္တဲ့ အစားအေသာက္ ေတြက သင့္ရဲ႕ ေသြးလွည့္ပတ္မႈစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ သလဲသီးက က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညြတ္ၿပီး ေကာင္းက်ဳိးေပးႏိုင္တဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိးျဖစ္တာေၾကာင့္ သလဲသီးမွာလည္း အဆိုပါ အာနိသင္ရွိေနပါတယ္။ သလဲသီးက ေသြးတြင္းမွာ သံဓာတ္ပါဝင္မႈပိုမိုမ်ားျပားလာေအာင္ လုပ္ေဆာင္ေပးႏိုင္ တာေၾကာင့္ သင့္ကိုပိုၿပီးေသြးအားေကာင္းလာေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ေသြးအားနည္းတဲ့အခါ ျဖစ္ေပၚလာမယ့္ ေမာပန္းျခင္း၊ မူးေဝျခင္း၊ အားအင္ 
ကုန္ခံျခင္း၊ နားအူျခင္းစတဲ့ ေဝဒနာေတြကို သလဲသီးစားသံုးေပးျခင္းျဖင့္ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ထားႏိုင္ပါတယ္။ သလဲသီးအလြယ္တကူ မရႏိုင္ဘူးဆိုရင္ေတာ့ သလဲသီးရည္ကိုလည္း အစားထိုးေသာက္သံုးႏိုင္ပါတယ္။ သလဲသီးက ရရွိႏိုင္မယ့္ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြထဲမွာ အစာေခ်စနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစတာ၊ အမ်ိဳးသမီးေတြ ဓမၼတာေပၚစဥ္ ၾကံဳေတြ႕ရတဲ့ ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစႏိုင္တာ၊ အယ္လ္ ဇိုင္းမားေရာဂါ ျဖစ္ေပၚႏိုင္ေခ်ကို ေလ်ာ့က်ေစတာ၊ အေရးအေၾကာင္းျဖစ္ျခင္းကို တားဆီးေပးၿပီး အ သားအေရကို တင္းရင္းႏုပ်ဳိေစတာ စတဲ့ အက်ဳိးေက်းဇူးေတြလည္း ပါဝင္ပါေသးတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အဆိုပါ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးမ်ားကို ရရွိႏိုင္ဖို႔ သလဲသီးကို မၾကာမၾကာစားသံုးေပးပါလို႔ တိုက္တြန္းလိုက္ရပါတယ္။ 
Ref ;    Amazing Health Benefits of Pomegranates