သတိ ! သၾကားမ်ားပါသည္

လူသားေတြရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္မွာ ဂလူးကို႔စ္လို႔ေခၚတဲ့ သၾကားဓာတ္လိုအပ္ပါတယ္။ စားသံုးလိုက္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ၿပိဳကြဲၿပီး စြမ္းအင္အျဖစ္ေျပာင္းလဲတဲ့ ျဖစ္စဥ္အ တြင္းမွာ ဂလူးကို႔စ္လည္း ထြက္ေပၚလာပါတယ္။ ကၽြႏု္ပ္တို႔ ေန႔စဥ္စားသံုးေနတဲ့ အစားအေသာက္ မ်ားမွာ သဘာဝအတိုင္းမဟုတ္ဘဲ ဖန္တီးျပဳလုပ္ထားတဲ့ Sucrose လို႔ ေခၚတဲ့ သၾကားဓာတ္ ပါဝင္ပါတယ္။ အဆိုပါ Sucrose ဟာ စားသံုးၿပီးေနာက္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ Glucose  နဲ႔ Fructose ဆိုတဲ့ သၾကားဓာတ္မ်ားအျဖစ္ ၿပိဳကြဲသြားပါတယ္။ Glucose ကိုေတာ့ စြမ္းအင္အျဖစ္ အသံုးျပဳၿပီး Fructose ကေတာ့ အဆီအျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြားပါတယ္။ သၾကားဓာတ္မ်ားမ်ား ပါဝင္တဲ့ အစား အေသာက္ေတြ စားသံုးတဲ့အခါမွာ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ မလိုအပ္တဲ့ Fructose ေတြ စုပံုလာေစၿပီး အဆီတက္လာေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါကဘာေၾကာင့္ သၾကားစားသံုးမႈကိုေလ်ာ့ခ်သင့္သလဲဆိုတဲ့ ေမးခြန္းရဲ႕ အေျဖျဖစ္ပါတယ္။ သၾကားစားသံုးမႈ ေလ်ာ့ခ်ပါဆိုတဲ့အခါမွာ ေကာ္ဖီခြက္ေဘးမွာခ်ထားတဲ့ သၾကားဘူးထဲကသၾကားကိုပဲ ဆိုလိုေနတာမဟုတ္ပါဘူး။ သင္ေန႔စဥ္စားသံုးေနတဲ့ အစားအေသာက္မ်ားထဲမွာ ပံုစံမ်ဳိးစံုနဲ႔ ပါဝင္ေနတဲ့ သၾကားပမာဏကိုပါ ေလ်ာ့ခ်ဖို႔ လိုအပ္တာျဖစ္ပါတယ္။ သင္မသိဘဲ သၾကားဓာတ္မ်ားမ်ား ပါဝင္ေနတဲ့ အစားအေသာက္ေတြက ဘာေတြမ်ားပါလဲ။

သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြ 
သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္မ်ား။ သာမန္အရဆိုရင္ေတာ့ အခ်ဳိရည္ေတြထက္ က်န္းမာေရးအတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ အစားထိုးေရြးခ်ယ္စရာလို႔ေတာင္ ယူဆႏိုင္ပါတယ္။ သစ္သီးေတြမွာပါဝင္တဲ့ ဗီတာမင္ေတြနဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ေတြကိုလည္း ရရွိေစမွာ ျဖစ္ 
ၿပီး ပူအိုက္တဲ့ေန႔ေတြမွာ ကုန္ခမ္းသြားတဲ့ ေရဓာတ္နဲ႔ စြမ္းအင္ေတြကိုပါ ျပန္လည္ျဖည့္တင္းေပးမွာျဖစ္တာေၾကာင့္ ဘယ္လိုပဲၾကည့္ၾကည့္သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြဟာ သင့္အတြက္ေသာက္သံုးဖို႔ ေဘးကင္းပံုရပါတယ္။ ဒါဆိုဘာေၾကာင့္သစ္သီးေဖ်ာ္ေရေတြက ေရွာင္သင့္တဲ့ အစားအေသာက္မ်ား စာရင္းမွာ ပါဝင္လာရတာပါလဲ။ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္စစ္စစ္ကို အိမ္မွာျပဳလုပ္သည္ ျဖစ္ေစ၊ အသင့္ေသာက္သံုးႏိုင္တဲ့ အမ်ဳိးအစားျဖစ္ေစ သၾကားမ်ား ပါဝင္ပါတယ္။ သၾကားပမာဏမ်ားမ်ား စားသံုးျခင္းက ဆားမ်ားမ်ား စားသံုးျခင္းကဲ့သို႔ပဲ သင့္ရဲ႕က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္မႈျဖစ္ေစပါတယ္။ အခ်ဳိ႕ေသာအသီးေတြဟာ သဘာဝအရ သၾကားဓာတ္ ပါဝင္မႈျမင့္မားၿပီး အဲဒါကိုမွျပင္ပ သၾကားထပ္ထည့္လိုက္ၿပီး သင္ကဒါကိုတစ္ဖန္ခြက္၊ဒါမွမ 
ဟုတ္ တစ္ပုလင္းခန္႔ေသာက္သံုးလိုက္ၿပီဆိုရင္ တစ္ရက္တာအတြက္ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္တစ္ခြက္မွတစ္ဆင့္ သ့င္ခႏၶာကိုယ္ထဲဝင္ေရာက္သြားမယ့္ သၾကားပမာဏကိုစဥ္းစားၾကည့္ပါ။ အကယ္၍ သင္က သၾကားထပ္ထည့္ထားတဲ့ သစ္သီးေဖ်ာ္
ရည္တစ္ခြက္ကို ေန႔စဥ္ေသာက္သံုးေလ့ရွိသူတစ္ဦးျဖစ္ေနရင္သင့္ရဲ႕ သၾကားစားသံုးမႈကို ျပန္လည္ဆန္းစစ္ၾကည့္ရမယ့္အခ်ိန္ ေရာက္ပါၿပီ။ သၾကားဓာတ္ပါဝင္မႈနည္းပါးတဲ့ သံပုရာသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ သေဘၤာသီးစတဲ့ အသီးေတြနဲ႔ အစားထိုးႏိုင္ပါတယ္။


    
သစ္သီးေျခာက္ေတြ
သစ္သီးသစ္ႏွံေတြဟာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ စားသံုးတဲ့အခါ အေကာင္းဆံုးပါ။ အကယ္၍ အဆိုပါ သစ္သီးသစ္ႏွံေတြကိုပဲ ပါဝင္တဲ့ ေရဓာတ္ကိုဖယ္ထုတ္ၿပီး ဓာတုနည္းနဲ႔ အေျခာက္ခံလိုက္တဲ့အခါမွာေတာ့ သစ္သီးေျခာက္ေတြရဲ႕ အာဟာရတန္ဖိုးက ေမးခြန္းထုတ္စရာ ျဖစ္လာပါတယ္။ ထုတ္လုပ္တဲ့ လုပ္ငန္းစဥ္နဲ႔ ေစ်းကြက္လိုအပ္ခ်က္အရ သၾကားေတြကိုသာ လိႈင္လိႈင္ အသံုးျပဳထားတဲ့ သစ္သီးေျခာက္ေတြမွာ နာမည္အတိုင္း ေရဓာတ္ပါဝင္မႈလည္း မရွိေတာ့ဘဲ အခ်ဳိ႕ေသာ  အာဟာရဓာတ္မ်ားလည္း ဆံုး႐ႈံးသြားၿပီျဖစ္တာေၾကာင့္ သဘာဝလတ္ဆတ္တဲ့ သစ္သီးလိုလည္း သင့္ကို အက်ဳိးမျပဳႏိုင္ေတာ့ပါဘူး။ ဥပမာအေနနဲ႔ Apricot လို႔ေခၚတဲ့ တ႐ုတ္ဆီးသီး ၃ဝ ဂရမ္မွာ ၁၇ ကယ္လိုရီသာ ပါရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ တ႐ုတ္ ဆီးသီးေျခာက္ခြက္ တစ္ဝက္စာမွာေတာ့ ၁၇ဝ ကယ္လိုရီေလာက္ပါရွိၿပီး သၾကားေတြလည္း အပိုဆုအေနနဲ႔ ပါဝင္ေနပါေသးတယ္။ ဒါေၾကာင့္ သစ္သီးေတြ ပံုမွန္မစားႏိုင္လို႔ သစ္သီးေျခာက္ေလးေတြ စားေပးရမယ္လို႔ သင္စိတ္ကူးေနရင္ ဒီစိတ္ကူးကို ျပန္လည္စဥ္းစားပါဦးလို႔ အၾကံျပဳလိုပါတယ္။

အခ်ဳိရည္ေတြ
ေစ်းဝယ္စင္တာေတြရဲ႕ တန္းေတြမွာ လွပစြာ တန္းစီထားတဲ့ အေရာင္အေသြး အစံုအလင္နဲ႔ အရသာမ်ဳိးစံုရွိတဲ့ အခ်ဳိရည္ဘူးေတြဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ဳိးမျပဳဘူးဆိုတာ လူတိုင္းနီးပါးသိထားၾကပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သင္မသိလိုက္ဘဲ ဝယ္ယူလိုက္တဲ့ ႏို႔ဘူးေတြ၊ ေရနဲ႔ျပန္ေရာရတဲ့ အခ်ဳိရည္အဆီေတြ၊ ကယ္လိုရီသုညလို႔ စာတန္းထုိးထားတဲ့ အေဖ်ာ္ရည္မ်ဳိးစံုမွာလည္း သင္ထင္မွတ္မထားတဲ့ သၾကားပမာဏ ပါဝင္လို႔ေနပါတယ္။ ေနာက္ထပ္သတိထားရမယ့္ အရာကေတာ့ စြမ္း
အားျဖည့္ အခ်ဳိရည္မ်ားျဖစ္ပါတယ္။ စြမ္းအားျဖည့္အခ်ဳိရည္ တစ္ဘူးေသာက္ေတာ့မယ္ဆိုတိုင္း သင့္ကိုယ္သင္ျပန္ေမးရမယ့္ အရာက ဒီအခ်ဳိရည္ကရတဲ့ စြမ္းအင္ကို ငါတကယ္သံုးပစ္မွာလားဆိုတဲ့  ေမးခြန္းပဲျဖစ္ပါတယ္။ ကယ္လိိုရီ ၂ဝဝ ေလာက္ပါဝင္တဲ့ စြမ္းအားျဖည့္ အခ်ဳိရည္တစ္ဘူးကရမယ့္ စြမ္းအင္ကိုသင္အသံုးမျပဳလိုက္ဘူးဆိုရင္ အဆိုပါ  စြမ္းအင္က သင့္ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အဆီအျဖစ္ပံုစံေျပာင္းလဲသြားပါလိမ့္မယ္။ 

ကြတ္ကီး
ကြတ္ကီးေတြဟာ မလိုင္မုန္႔ေတြနဲ႔ အျခားေသာမုန္႔အခ်ဳိေတြထက္စာရင္ သင့္အတြက္ေတာ့  ေဘးကင္းပံုရပါလိမ့္မယ္။ သိပ္မခ်ဳိဘူး၊ ဆိမ့္ဆိမ့္ေလးပဲဆိုၿပီး သင္ဝယ္လာၿပီး တႂကြပ္ႂကြပ္စားမိတဲ့ ကြတ္ကီးေတြမွာလည္း အမွန္ေတာ့ အျခား 
မုန္႔မ်ားနည္းတူ သၾကားပါဝင္ပါတယ္။ ေထာပတ္ေတြနဲ႔ အျခားေသာ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ားကေနလည္း ကယ္လုိရီ၊ ဆားနဲ႔ အဆီဓာတ္ေတြကို အပိုအျဖစ္ ပါလာဦးမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကြတ္ကီးေတြကလည္းသင္သတိမထားမိဘဲ သၾကားပါဝင္တဲ့  အစားအစာမ်ားျဖစ္တာေၾကာင့္ ေရွာင္သင့္တဲ့ အ စားအေသာက္စာရင္းမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ 

ကိတ္နဲ႔ ပူတင္းေတြ
ကိတ္ေတြနဲ႔ ပူတင္းေတြမွာ သၾကားပါဝင္ၿပီး ကယ္လုိရီမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြျဖစ္တာကို သင္လည္း သတိထားမိမယ္လို႔ ယူဆပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ သင္သတိမျပဳမိမွာက ပါဝင္တဲ့ သၾကား ပမာဏျဖစ္ပါတယ္။ မွန္ပါတယ္၊ ကိတ္ေတြနဲ႔ ပူတင္းေတြမွာ သၾကားပမာဏအလြန္မ်ားမ်ားကို ပါဝင္ပါတယ္။ အခ်ဳိအေပါ့ဆံုးျဖစ္ေအာင္ ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ေခ်ာကလက္ကိတ္ တစ္တံုးမွာ ၂၃၅ ကယ္လိုရီပါဝင္ပါတယ္။ ဒါကသၾကား ၂ဝ ဂရမ္ကေန ၃ဝ ဂရမ္အတြင္း ပါဝင္တယ္လို႔ ဆိုလိုတာျဖစ္ပါ တယ္။ ပူတင္းတစ္ခြက္က ကယ္လိုရီ ၁ဝဝ အနည္းဆံုးရွိၿပီးသၾကား ၁၂ ဂရမ္ေလာက္ပါဝင္ပါတယ္။ ဒီအစားအစာေတြမွာ ပါဝင္တဲ့သၾကား ပမာဏကို သင္ကိုယ္တိုင္ အံ့အားသင့္သြားႏိုင္ပါတယ္။ 

ေအးခဲထားတဲ့ အခ်ဳိပြဲေတြ 
ေအးခဲထားတဲ့ အခ်ဳိပြဲဆိုတဲ့အခါမွာ ေပးႏိုင္တဲ့ အေကာင္းဆံုးဥပမာကေတာ့ ဒိန္ခ်ဥ္ပါပဲ။  ဒိိန္ခ်ဥ္ကို ဒိန္ခ်ဥ္ခ်ည္းသက္သက္ စားႏိုင္တဲ့သူအေတာ္ရွားပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ အခ်ဥ္အရသာကို ထိန္းဖို႔ သၾကားသို႔မဟုတ္ အျခားအခ်ဳိရည္ေတြနဲ႔ တြဲဖက္
စားသံုးေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဒီမွာ သင့္က်န္းမာေရးအတြက္ ေရွာင္သင့္တဲ့၊ တတ္ႏိုင္သေလာက္ နည္းႏိုင္သမွ်နည္းေအာင္ စားသင့္တဲ့ သၾကားကပါလာပါၿပီ။ ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ခြက္ရဲ႕ အရသာကိုထိန္းဖို႔ သၾကား ၂၅ % ႏႈန္းေလာက္ ပါဝင္ရမွာျဖစ္ပါတယ္။ ဒီလိုဆိုရင္ ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ခြက္မွာ ပါဝင္မယ့္ သၾကားပမာဏကို သင္ခန္႔မွန္းႏိုင္ပါၿပီ။ ဒိန္ခ်ဥ္က က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္သင့္ေတာ္ေကာင္းမြန္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္တာေၾကာင့္ မၾကာမၾကာစားသံုးေပးသင့္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး သၾကားနည္းနည္းနဲ႔ စားႏိုင္ဖို႔ေတာ့ ႀကိဳးစားရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။
Ref ;    10 Foods High InSuger (To Avoid)