ပဲပင္ေပါက္ : ဘာေၾကာင့္စားေပးသင့္သလဲ

ပဲပင္ေပါက္ေတြ။ ကေလးတိုင္း ငယ္ငယ္တုန္းက မႏွစ္သက္ေပမယ့္ စားကိုစားခဲ့ရမယ့္ အစားအေသာက္ေတြထဲက တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ အသက္ႀကီးလာခ်ိန္မွာ ျပႆနာမဟုတ္ေတာ့ေပမယ့္ ခ်ဳိလည္းမခ်ဳိ၊ ေမႊးလည္းမေမႊးဘဲ အရသာရယ္လို႔ ေျပာရေလာက္ေအာင္ ထူးထူးျခားျခားမရွိတဲ့ အဆိုပါ အမ်ွင္ေတြကို သင္ငယ္စဥ္က ႏွစ္သက္ခ်င္မွ ႏွစ္သက္ခဲ့ပါလိမ့္မယ္။ ဒါေပမဲ့လည္းပဲပင္  ေပါက္ေတြကို စားကိုစားေပးသင့္တဲ့ အေၾကာင္းအရင္းေတြ တန္းစီၿပီးရွိေနပါတယ္။ တန္ဖိုးနည္းၿပီး အလြယ္တကူ ဝယ္ယူရရွိႏိုင္တဲ့ ဒီမထူးျခားတဲ့ အပင္ေတြမွာ အဖိုးျဖတ္မရႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ အာနိသင္ေတြ ရွိေနပါတယ္။ ပဲပင္ေပါက္မွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြက သင့္ရဲ႕က်န္းမာေရးကို ဘယ္လုိအေထာက္အကူျပဳေနပါသလဲ။ 

အစာေခ်စနစ္အတြက္
ပဲပင္ေပါက္ကေန ရရွိႏိုင္မယ့္ အေကာင္းဆံုးအရာဆိုရင္ အင္ဇိုင္းေတြ သာမန္ထက္ပိုၿပီးမ်ား ျပားစြာပါရွိေနျခင္းပါ။ အဆိုပါ အင္ဇိုင္းေတြမွာ  ခႏၶာကိုယ္က ဇီဝကမၼ ျဖစ္ပ်က္မႈေတြနဲ႔ ဓာတုတုန္႔ ျပန္မႈလုပ္ငန္းစဥ္ေတြ လုပ္ေဆာင္တဲ့ အခါမွာပိုၿပီး ျမန္ဆန္ေခ်ာေမြ႕ေစေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ေတြ ရွိေနပါတယ္။ အဓိကအားျဖင့္ အေရးပါတဲ့ ဇီဝကမၼလုပ္ငန္းတစ္ခုျဖစ္တဲ့ အစာေခ်ဖ်က္ျခင္းလုပ္ငန္းကိုေဆာင္ရြက္ရာမွာ ပဲပင္ေပါက္မွာပါရွိ တဲ့ အင္ဇိုင္းေတြက အလြန္ကိုအေထာက္အကူျပဳ ေပးႏိုင္ပါတယ္။ သူတို႔ဟာ စားသံုးလိုက္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြကို ၿဖိဳခြဲဖို႔နဲ႔ ရရွိလာတဲ့ အာဟာရဓာတ္ကိုခႏၶာကိုယ္က အေလအလြင့္မရွိ စုပ္ယူႏိုင္ဖို႔ ကူညီေပးၾကပါတယ္။ ပဲပင္ေပါက္မွာ Dietary Fiber လို႔ေခၚတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ႂကြယ္ဝစြာပါရွိတာ ကလည္း သင့္ရဲ႕အစာေခ်စနစ္ကိုပိုၿပီးက်န္းမာ ေစႏိုင္တဲ့ အေၾကာင္းအရင္းတစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ အမွ်င္ဓာတ္ပါဝင္မႈေၾကာင့္ အစာေခ်ဖ်က္ဖို႔ ပိုၿပီးလြယ္ကူေစကာ အူလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလ်ွာက္က အညစ္အေၾကးေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္တာေၾကာင့္  အစာေဟာင္းစြန္႔တဲ့ စနစ္အတြက္လည္း အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါတယ္။ မၾကာခဏ ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းက ေနာက္ဆက္တြဲအေနနဲ႔ အပရိက က်န္းမာေရး ျပႆနာမ်ားျဖစ္ေပၚလာေစႏိုင္သလို အူမႀကီးကင္ဆာကဲ့သို႔ေသာ အသက္အႏၲရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ ေရာဂါမ်ားလည္း ျဖစ္ေကာင္းျဖစ္လာေစႏိုင္ပါ တယ္။ ပဲပင္ေပါက္မွာအဆိုပါ ျပႆနာကိုေျဖရွင္းေပးႏိုင္တဲ့ သဘာဝ အာဟာရဓာတ္ေတြ ပါရွိေနပါတယ္။ 

ဇီဝကမၼျဖစ္ပ်က္မႈမ်ားအတြက္ 
ပဲပင္ေပါက္မွာပါတဲ့ အင္ဇိုင္းေတြက ဇီဝကမၼျဖစ္စဥ္ေတြကို တိုးျမင့္ျဖစ္ပ်က္ေစဖို႔ ကူညီေပးႏိုင္တယ္ဆိုတာကို အထက္မွာ ေဖာ္ျပခဲ့ၿပီးပါၿပီ။ ပဲပင္ေပါက္မွာ ႂကြယ္ႂကြယ္ဝဝ ပါရွိေနတဲ့ အင္ဇိုင္းေတြက သာမန္အားျဖင့္ အျခားအစားအေသာက္ေတြမွာ ေတြ႕ရခဲပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစုလိုက္ အျပံဳလိုက္ ပါဝင္ေနတဲ့ အင္ဇိုင္းေတြရဲ႕ အာနိသင္ကသင့္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္ထဲက ဇီဝျဖစ္စဥ္ေတြကို စားသံုးၿပီးေနာက္ ခ်က္ခ်င္းဆိုသလို အရွိန္ျမင့္ေစေအာင္ လုပ္ေဆာင္ေပးႏိုင္စြမ္းရွိေနပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ပဲပင္ေပါက္မွာ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္လည္း ပမာဏ ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားပါရွိပါတယ္။ ဆဲလ္အသစ္ေတြျဖစ္ေပၚဖို႔၊ ျဖစ္ေပၚၿပီးသားဆဲလ္ေတြကို ထိန္းသိမ္းဖို႔၊ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕အဂၤါအစိတ္အပိုင္းေတြကို ျပဳျပင္ဖို႔၊ အေရျပားေတြ အသစ္ေျပာင္းလဲဖို႔၊ အ႐ိုးေတြ 
ႀကီးထြားေစဖို႔၊ ႂကြက္သားေတြ ဖြံ႔ၿဖိဳးလာဖို႔နဲ႔ အျခားေသာက်န္းမာေရးနဲ႔ သက္ဆိုင္တဲ့ က႑အသီးသီးအတြက္ ကၽြႏ္ုပ္တို႔ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္က ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ကို ေန႔စဥ္ လံုေလာက္စြာရရွိဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ ႂကြယ္ဝစြာ ပါဝင္ေနတဲ့ ပဲပင္ေပါက္ဟာ က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ဖို႔နဲ႔  ခႏၶာကိုယ္ဖြံံ႕ၿဖိဳးဖို႔အတြက္ အလြန္အေထာက္ အကူျပဳႏိုင္တယ္လို႔ ဆိုရမွာျဖစ္ပါတယ္။ အသားငါးမစားတဲ့ သူေတြအတြက္ ပဲပင္ေပါက္ဟာ ပ႐ိုတိန္းဓာတ္ရရွိႏိုင္မယ့္ သက္သတ္လြတ္ရင္းျမစ္
တစ္ခုလို႔လည္း ယူဆႏိုင္ပါတယ္။ 

ေသြးအားေကာင္းဖို႔အတြက္
သင္ေန႔စဥ္စားသံုးေနတဲ့ အစားအေသာက္ေတြထဲမွာ Iron သို႔မဟုတ္ သံဓာတ္လံုေလာက္စြာ ပါဝင္ျခင္းမရိွတဲ့အခါ ေသြးတြင္းမွာေသြးနီဥ ပမာဏေလ်ာ့နည္းလာမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ သံဓာတ္ဟာ ေသြးနီဥထုတ္လုပ္ဖို႔အတြက္ မရွိမျဖစ္ လိုအပ္တဲ့ သတၱဳဓာတ္တစ္မ်ဳိး  ျဖစ္လို႔ပါပဲ။ အကယ္၍ သံဓာတ္ခ်ဳိ႕တဲ့မႈေၾကာင့္ ေသြးတြင္းမွာ ေသြးနီဥပမာဏက်ဆင္းလာၿပီဆိုရင္ အလြယ္တကူ ေမာပန္းလာတာ၊ အာ႐ံုေထြျပားလာ တာ၊ မူးေဝေအာ့အန္တာ၊ အစားအေသာက္ပ်က္တာစတဲ့ လကၡဏာေတြ ျဖစ္ေပၚလာေလ့ရွိပါတယ္။ ဒါကိုေသြးအားနည္းတဲ့ လကၡဏာလို႔လည္း ဆိုေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ က်န္းမာၿပီး ေသြးအားေကာင္းေနဖို႔ သင္ေန႔စဥ္စားေသာက္တဲ့ အစားအေသာက္ေတြမွာ တစ္ေန႔တာအတြက္လိုအပ္တဲ့ သံဓာတ္ပမာဏလံုေလာက္စြာပါရွိဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ ပဲပင္ေပါက္မွာ ေသြးအားေကာင္းဖို႔အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ သံဓာတ္ပါဝင္သလို ေသြးလွည့္ပတ္မႈကို ေကာင္းမြန္ေစၿပီး ေသြးတြင္းမွာ ေအာက္ဆီဂ်င္ပါဝင္မႈ ပိုမိုမ်ားျပားလာေစေအာင္ လုပ္ေဆာင္ေပးႏိုင္မယ့္ Copper သတၱဳဓာတ္လည္း ပါဝင္ပါေသးတယ္။

ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္
ပဲပင္ေပါက္ဟာ Omega-3 Fatty acids ကို မ်ားမ်ားစားစားရရွိႏိုင္တဲ့ ရင္းျမစ္တစ္ခုလည္း ျဖစ္ေနပါေသးတယ္။ Omega-3 Fatty acids ဟာ အဆီတစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ကိုလက္စထေရာအုပ္စုထဲမွာ ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ HDL cholesterol လို႔ေခၚတဲ့ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ဳိးျပဳတဲ့  ကိုလက္စထေရာအမ်ဳိးအစားျဖစ္ၿပီး ေသြးေၾကာေတြနဲ႔ ေသြးလႊတ္ေၾကာေတြထဲမွာ စုပံုေနတဲ့ မေကာင္းတဲ့ အဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာေတြကို ဖယ္ရွားေပးႏိုင္တဲ့ အာနိသင္ရွိပါတယ္။ Omega-3 Fatty acids မွာ သဘာဝအတိုင္းေရာင္ရမ္းမႈကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္တဲ့ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားေၾကာင့္ ႏွလံုးေသြးေၾကာေတြ ေရာင္ရမ္းျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ပဲပင္ေပါက္မွာ ပါဝင္တဲ့ Potassium က ေသြးေၾကာေတြကို
ေပ်ာ့ေျပာင္းေစၿပီး ေသြးဖိအားကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ ေသြးဖိအားျမင့္ျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ေပၚလာတဲ့ ေသြးတိုးနဲ႔ႏွလံုးေသြးေၾကာဆိုင္ရာေရာဂါ မ်ားျဖစ္ႏိုင္ေခ်ကိုနည္းပါးေစသလို ေပ်ာ့ေျပာင္းေနတဲ့ ေသြးေၾကာကေသြးစီးဆင္းမႈကို ပိုမိုေကာင္းမြန္ေစတာေၾကာင့္ ေသြးတြင္းမွာအဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာေတြ စုပံုအနည္က်တာမ်ိဳးမျဖစ္ေအာင္လည္း တားဆီးေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေနာက္ဆက္တြဲအေနနဲ႔ ႏွလံုးေသြးေၾကာက်ဥ္းျခင္း၊ Heart Attack နဲ႔ ေလျဖတ္ျခင္းကဲ့သို႔ေသာ အသက္အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ က်န္းမာေရးအေျခအေနမ်ားကို အနည္းနဲ႔ အမ်ား ကာကြယ္ၿပီးသားျဖစ္ေစပါတယ္။ တစ္နည္းအားျဖင့္ ပဲပင္ေပါက္စားသံုးေပးျခင္းက သင့္ႏွလံုးရဲ႕က်န္းမာေရးကိုပိုမိုေကာင္းမြန္ေစႏိုင္တယ္လုိ႔ ဆိုလိုေနျခင္းျဖစ္ပါတယ္။ 

ရင္ေသြးေလးအတြက္ 
Neural tube defects ဆိုတာက မိခင္ျဖစ္ သူမွာ ဗီတာမင္ B complex အုပ္စုထဲမွာပါဝင္တဲ့ Folate လို႔ေခၚတဲ့ အာဟာရဓာတ္တစ္မ်ဳိးခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းေၾကာင့္ ဝမ္းဗိုက္ထဲက ကေလးငယ္ေလးမွာ ျဖစ္ေပၚတတ္တဲ့ အာ႐ံုေၾကာအဖြဲ႕အစည္းခ်ဳိ႕ယြင္းတဲ့ အေျခအေနတစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ ပဲပင္ေပါက္မွာပါဝင္တဲ့ အာဟာရဓာတ္မ်ားစာရင္းကို သင္ၾကည့္လိုက္မယ္ဆိုရင္ Folate ပမာဏေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ားနဲ႔ ဖြဲ႕စည္းထားတာကိုေတြ႕ရမွာပါ။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ တစ္ေယာက္ တစ္ေန႔တာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရ၊  ဗီတာမင္ နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားလည္း ပါရွိေနေသးတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္ ရင္ေသြးေလးနဲ႔ မိခင္ရဲ႕က်န္းမာေရးအတြက္ သင္မႀကိဳက္ဘူးဆိုရင္ေတာင္ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ေန စဥ္ကာလတစ္ေလွ်ာက္မွာ ပဲပင္ေပါက္ကို မၾကာမၾကာစားေပးသင့္ပါတယ္။ အကယ္၍သင္ဟာ အရာရာကို ေစ့စပ္ေသခ်ာခ်င္သူတစ္ဦးဆိုရင္ေတာ့ သင့္ရဲ႕ ေန႔စဥ္အစားအေသာက္စာရင္းမွာ ပဲပင္ေပါက္ကို ထည့္သင့္မသင့္ ဆရာဝန္နဲ႔ အရင္ဆံုးေဆြးေႏြးတိုင္ပင္တာမ်ဳိးလည္း ျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ 

ကင္ဆာေရာဂါအတြက္
ပဲပင္ေပါက္မွာ Antioxidant ဂုဏ္သတၱိရွိတဲ့ ဗီတာမင္ C နဲ႔ ဗီတာမင္ A ပါဝင္သလို အမုိင္ႏိုအက္စစ္၊ ပ႐ိုတိန္းနဲ႔ အင္ဇိုင္းေတြလည္း ပါဝင္ပါတယ္။ အဆိုပါ အာဟာရဓာတ္ေတြက  ခႏၶာကုိယ္ကိုလုိအပ္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ ေထာက္ပံ့ေပး႐ံုတင္မကဘဲ ေဘးဥပါဒ္ျဖစ္ေစတဲ့  Free Radical ေတြလို ဓာတ္ပစၥည္းေတြ ဓာတ္တိုး ျခင္းမွလည္း ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၾကပါတယ္။ Free Radical ဆိုတာက အသက္ရွင္ဖို႔အတြက္ ဇီဝ ျဖစ္ပ်က္မႈေတြလုပ္ေဆာင္စဥ္ သဘာဝအရ ထြက္ရွိလာတဲ့ က်န္းမာေရးကိုဒုကၡေပးႏိုင္တဲ့ ေဘးထြက္ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ၿပီး အဆိုပါ ပစၥည္းေတြ ဓာတ္တိုးျခင္းေၾကာင့္ ဆဲလ္ေတြေဖာက္ျပန္ကာ ကင္ဆာေရာဂါကို ျဖစ္ပြားေစႏိုင္ပါတယ္။ ႏွလံုးေရာဂါ၊ အရြယ္မတိုင္ခင္အိုမင္းျခင္း၊ မွတ္ဥာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္းျခင္းနဲ႔ အသက္အရြယ္နဲ႔ဆိုင္တဲ့ က်န္းမာေရးျပႆနာမ်ားစြာကိုလည္း ျဖစ္ေပၚေစႏိုင္ပါတယ္။ ပဲပင္ေပါက္ မွာပါတဲ့ သဘာဝ အာဟာရဓာတ္မ်ားကအဆိုပါ ေရာဂါေတြ ျဖစ္ပြားႏိုင္ေခ်ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ စားသံုးေပးသင့္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးအျဖစ္ ပညာရွင္ေတြ ေထာက္ခံခ်က္ေပးထားၾကတာျဖစ္ပါတယ္။ 

ပဲပင္ေပါက္ဟာ ေစ်းႏႈန္းခ်ဳိသာၿပီး က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္သင့္ေတာ္တဲ့ အစားအစာတစ္မ်ဳိးျဖစ္တယ္ဆုိတာကို အထက္ေဖာ္ျပပါ အခ်က္အလက္မ်ားကို သိရၿပီးေနာက္ သံသယ ျဖစ္စရာမရွိေတာ့ေပမဲ့ သတိျပဳသင့္တဲ့ အခ်က္ေတာ့ ရွိေနပါေသးတယ္။ ပဲပင္ေပါက္ကအစိမ္းစားႏိုင္ရင္ ပိုၿပီးအက်ိဳးရွိပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ပဲပင္ေပါက္ရဲ႕ သဘာဝအရ ဘက္တီးရီးယားေတြ အလြယ္တကူ ေပါက္ဖြားႏိုင္တာေၾကာင့္ မစားခင္မွာေသေသခ်ာခ်ာေဆးေၾကာေပးဖို႔ေတာ့ လိုအပ္ပါလိမ့္မယ္။ 
Ref ;    Health Benefits of Sprouts