ဘယ္အခ်ိန္မွာ စားရမလဲ

နံနက္ခင္း အိပ္ရာကထၿပီဆိုတာနဲ႔ တစ္နာရီအတြင္းမွာ နံနက္စာကို စားကို စားေပးသင့္ပါတယ္။ ဒါမွသာ ညဘက္ အိပ္ေပ်ာ္ျခင္းျဖစ္စဥ္နဲ႔ ဆက္စပ္ၿပီး ေႏွးေကြးရပ္တန္႔သြားတဲ့ ခႏၶာကိုယ္က ဇီ၀ျဖစ္စဥ္ေတြကို ႏႈိးဆြေပးသလိုျဖစ္ေစၿပီး သင့္ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ အတြင္းပိုင္းက လုပ္ငန္းစဥ္ေတြကို စတင္လည္ပတ္ေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ေန႔လယ္စာကိုေတာ့ နာမည္အတိုင္း မြန္းလြဲပိုင္းေန႔ခင္းမွာ စားေပးရမွာျဖစ္ၿပီး ညစာကိုေတာ့ ၇ နာရီ ေနာက္အက်ဆံုးထားၿပီး စားေပးသင့္တယ္လို႔ ပညာရွင္ 
ေတြဆိုပါတယ္။ ဒါက သင့္ရဲ႕တစ္ေနတာအတြက္ လိုအပ္တဲ့  အာဟာရေတြကို အစားအေသာက္ေတြကတစ္ဆင့္ ျဖည့္တင္းရမယ့္ အခ်ိန္ဇယားပါ။

ဒါ့အျပင္ ဒီအစားအေသာက္ေတြထဲမွာ ပါ၀င္တဲ့ အစားအစာနဲ႔ အသီးအႏံွေတြကုိလည္း သင့္ေတာ္တဲ့အခ်ိန္မွာ မွန္ကန္စြာ ေရြးခ်ယ္စားေသာက္တတ္ဖို႔ လိုအပ္ပါေသးတယ္။ အခ်ဳိ႕အစားအစာေတြက စားသင့္တဲ့အခ်ိန္ အပိုင္းအျခားမွာ စားေသာက္ေပးမွာ သူ႕မွာပါ၀င္တဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြကို အျပည့္အ၀ရရွိႏိုင္မွာျဖစ္ၿပီး အခ်ိန္မွားၿပီးစားမိရင္ေတာ့ သင့္ရဲ႕အစာအိမ္ကို သူတို႔က ဒုကၡေပးပါလိမ့္မယ္။ 

ဒါေၾကာင့္ ဘယ္အစားေတြကို ဘာေၾကာင့္ ဘယ္အခ်ိန္မွာ စားေပးသင့္ၿပီး ဘယ္အခ်ိန္မွာေတာ့ ေရွာင္သင့္သလဲဆိုတဲ့ အေၾကာင္းအရာကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ရပါတယ္။ 

Almond (သို႔) ဗာဒံေစ့
Almond (သို႔) ဗာဒံေစ့က က်န္းမာေရးနဲ႔ သင့္ေတာ္တဲ့ အေစ့အဆန္တစ္မ်ဳိးပါ။ Almond မွာ ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕က်န္းမာေရးအတြက္  အလြန္ေကာင္းမြန္တဲ့ Omega-3 Fatty Acid ပါ၀င္တဲ့ အျပင္ ေန႔စဥ္ အသက္ရွင္ဖို႔မရွိမျဖစ္ လိုအပ္တဲ့ ပ႐ိုတိန္းေတြ၊ အ႐ိုးက်န္းမာေရးအတြက္ ကယ္ဆီယမ္ေတြ စတာေတြပါ ပါ၀င္ေနပါေသးတယ္။ ဒါ့အျပင္ Almond ဟာ Acid ပါ၀င္မႈ အနည္းဆံုးအေစ့အဆန္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုးအေစ့အဆန္ တစ္မ်ဳိးလို႔ေတာင္ ဆိုႏိုင္ပါေသးတယ္။ 

အသင့္ေတာ္ဆံုး အခ်ိန္
ျဖစ္ႏိုင္ရင္ ညေနပိုင္းမွာအေစ့အဆန္ေတြ စားသံုးျခင္းမ်ဳိး ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ အေစ့အဆန္ေတြမွာ ကယ္လိုရီပမာဏေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားပါရွိတတ္ၿပီး အကယ္၍ အဲဒီကယ္လိုရီေတြကို ခႏၶာကိုယ္ကလႈပ္ရွားမႈ အနည္းဆံုးျဖစ္တဲ့ ညဘက္လိုအခ်ိန္မ်ိဳးမွာစားသံုးမယ္ဆိုရင္ ေရရွည္မွာကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးလာႏိုင္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးစားသံုးသင့္တဲ့ အခ်ိန္ကေတာ့ ေန႔လယ္ခင္းအခ်ိန္ျဖစ္ၿပီး သင္စားသံုးလိုက္တဲ့ အေစ့အဆန္မွာပါ၀င္တဲ့ ကယ္လိုရီေတြက သင့္ခႏၶာကိုယ္ႀကီးလႈပ္ရွားဖို႔ လိုအပ္တဲ့ စြမ္းအင္အျဖစ္ ေျပာင္းလဲသြားမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ 

လိေမၼာ္သီး 
သင္ေန႔စဥ္ စားသံုးေနတဲ့ အစားအစာမ်ား စာရင္းမွာ အသီးအႏွံေတြဆိုတာ အလြန္အေရးႀကီးတဲ့ က႑မွာ ပါ၀င္ေနပါတယ္။ က်န္းမာတဲ့ ခႏၶာကိုယ္ကိုပိုင္ဆိုင္ဖို႔အတြက္ ေန႔စဥ္  အသီးအႏွံတစ္မ်ဳိးမ်ဳိး စားေပးသင့္တာမွန္ေပမဲ့ အဆိုပါ အၾကံျပဳခ်က္က ထင္သေလာက္ ႐ိုးစင္းလြယ္ကူတဲ့ ကိစၥ တစ္ခုမဟုတ္ဘူးလို႔ဆိုပါတယ္။ သင္စားသံုးမယ့္ အသီးအႏွံေတြထံမွ အာနိသင္ေတြ အျပည့္အ၀ရရွိႏိုင္ဖို႔ ဘယ္အခ်ိန္မွာစားသံုးဖို႔ အသင့္ေတာ္ဆံုးလည္းဆိုတဲ့ ကိစၥတစ္ရပ္ကိုသင္သိထားဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ 

ေနာက္ တစ္ခ်က္ကေတာ့၊ တစ္ျခားအစားအစာမ်ားနဲ႔ တြဲဖက္ၿပီးစားသင့္သလား၊ သီးသန္႔စားသံုးရမွာလားဆိုတာကိုလည္း သိထားသင့္ပါေသးတယ္။ လိေမၼာ္သီးေတြကိုေတာ့ သီးသန္႔စား သံုးေပးပါလို႔ ပညာရွင္ေတြ အၾကံျပဳပါတယ္။ လိေမၼာ္သီးမွာ သဘာ၀ သၾကားဓာတ္ ပမာဏ အေတာ္ေလးပါ၀င္ပါတယ္။ အဲဒီသၾကားဓာတ္ကို ခႏၶာကိုယ္ကစုပ္ယူဖိုု႔ အခ်ိန္လိုအပ္ၿပီးအကယ္၍ အျခားအစားအစာမ်ားနဲ႔ တြဲဖက္စားသံုးမယ္ဆိုရင္ ပါ၀င္တဲ့ သၾကားဓာတ္ကို အျပည့္အ၀ မရေစတာမ်ဳိးျဖစ္ေစၿပီး အစာမေၾကျခင္းနဲ႔ ရင္ျပည့္ရင္ကယ္ျဖစ္ျခင္းကဲ့သိုု႔ေသာ အေျခအေနမ်ားကိုုပါ ၾကံဳေတြ႕ေကာင္း ၾကံဳေတြ႕ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ 

ဗီတာမင္ C ၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ ပိုတက္ဆီယမ္၊ ဖိုလိတ္ စတဲ့ ဗီတာမင္နဲ႔ သတၱဳဓာတ္ေတြ ႂကြယ္၀စြာပါ၀င္တဲ့ လိေမၼာ္သီးဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အလြန္အက်ဳိးျပဳတဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိးပါ။ ကိုယ္ခံအားကိုေကာင္းမြန္ေစသလို ႏွလံုးနဲ႔ ပတ္သက္တဲ့ေရာဂါမ်ားျဖစ္ပြားျခင္းမွလည္း အတိုင္းအတာတစ္ခုအထိ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ၿပီး ေသြးေၾကာေတြကိုက်န္းမာေစတာေၾကာင့္ ေကာင္းမြန္တဲ့ ေသြးဖိအားကိုလည္း ျဖစ္ေပၚေစပါတယ္။ ဇီ၀ကမၼ ျဖစ္စဥ္ေတြကို တိုးျမႇင့္ျဖစ္ပ်က္ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္ကိုလည္း ပိုၿပီးလန္းဆန္းတက္ႂကြ ေစႏိုင္ပါေသးတယ္။ 

အသင့္ေတာ္ဆံုး အခ်ိန္
ဒီလိုက်န္းမာေရးကို အေထာက္အကူျပဳၿပီး ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့  ဗီတာမင္ေတြ၊ သတၱဳဓာတ္ေတြ ျဖည့္တင္းေပးႏုိင္မယ့္ အစြမ္းထက္ အသီးကိုသင္ဘယ္အခ်ိန္မွာ စားသင့္ပါသလဲ။ ေန႔လယ္ခင္းမွာ စားေပးပါလို႔ ပညာရွင္ေတြ ဆိုထားပါတယ္။ ေန႔ခင္းအခ်ိန္မွာ အနည္းငယ္ ေႏွးေကြးလာၿပီျဖစ္တဲ့ သင့္ရဲ႕ ခႏၶာကိုယ္က ဇီ၀ကမၼျဖစ္ပ်က္မႈေတြကို လိေမၼာ္သီးတစ္လံုးနဲ႔ အရွိန္တင္ၿပီးလန္းဆန္းတဲ့ ေန႔လည္ခင္းေတြကို ျဖတ္သန္းၾကည့္လိုက္ပါတယ္။ အက္ဆစ္ဓာတ္ပါ၀င္တဲ့ အသီးျဖစ္တာေၾကာင့္ သင့္ရဲ႕အစာအိမ္ကိုငဲ့ညႇာ ေသာအားျဖင့္ နံနက္ခင္းမွာစားသံုးျခင္းမ်ဳိးကိုေတာ့ ေရွာင္ၾကဥ္ပါလိုု႔ အၾကံျပဳလိုပါတယ္။ 

အာလူး
ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္က သင္ေန႔စဥ္လႈပ္ရွားသြားလာဖို႔ လိုအပ္တဲ့ စြမ္းအင္ေတြကိုေပးႏိုင္တဲ့ အရာပါ။ သင့္ခႏၶာကိုယ္က အင္ဂ်င္တစ္လံုးဆိုရင္ ကာဗိုဟိုက္ၿဒိတ္က ေလာင္စာဆီလို႔ ေျပာလို႔ရပါတယ္။ 

ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ပါ၀င္တဲ့ အစားအစာမ်ားကို စားသင့္တဲ့အခ်ိန္မွာ စားေပးေနသ၍ကေတာ့ သင့္အတြက္ လိုအပ္တဲ့ အာဟာရကိုေရာ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးေတြကိုပါ ရရွိေနမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အကယ္၍ အဆိုပါ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ပါတဲ့ အစားအစာေတြကို အခ်ိန္မွားၿပီး ေရရွည္စားသံုးျဖစ္ေနမယ္ဆိုရင္ေတာ့ ေနာက္ဆက္တြဲအေနနဲ႔ အ၀လြန္ျခင္းကဲ့သို႔ေသာ ျပႆနာမ်ား ၾကံဳေတြ႕လာရႏိုင္ပါတယ္။ 

အသင့္ေတာ္ဆံုးအခ်ိန္ 
ဒီ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ ပါ၀င္မႈျမင့္မားတဲ့ အာလူးကဲ့သို႔ေသာ အစားအစာေတြကို ဘယ္အခ်ိန္မွာ စားသံုးသင့္ၿပီး ဘယ္လိုအခ်ိန္မွာ ေရွာင္သင့္ပါသလဲ။ မနက္ပိုင္းေတြက ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ပါတဲ့ အစားအစာမ်ားစားသံုးဖို႔ အသင့္ေတာ္ဆံုး ျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ မနက္ပိုင္းမွာ စားသံုးထားတဲ့ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္က တစ္ေန႔လံုး ေခ်ဖ်က္ေပးမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ အိပ္ရာ၀င္ခ်ိန္နဲ႔ ကပ္လြန္းတဲ့အခ်ိန္မ်ဳိးမွာ စားသံုးျခင္းမ်ဳိးကိုေတာ့ ေရွာင္သင့္ပါတယ္။ ညေနခင္းခပ္ေစာေစာမွာ အာလူးအနည္းငယ္စားေပးျခင္းျဖင့္လည္း သင့္ကို ပိုမို ႏွစ္ႏွစ္ၿခိဳက္ၿခိဳက္ အိပ္ေပ်ာ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အိပ္ေပ်ာ္ေနစဥ္မွာ သင့္ခႏၶာကိုယ္က အဆိုပါ ကာဘိုဟိုက္ၿဒိတ္ေတြကို ေခ်ဖ်က္ရမွာျဖစ္တာေၾကာင့္ ပမာဏ အနည္းငယ္ပဲ စားသင့္ပါတယ္။  

ခရမ္းခ်ဥ္သီး 
ခရမ္းခ်ဥ္သီးဆိုတာက မီးဖိုေခ်ာင္တုိင္းရဲ႕ မရွိမျဖစ္ အသီးတစ္မ်ဳိးပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးဟာ သဘာ၀အားျဖင့္ ဆိုဒီယမ္ ပါ၀င္မႈနည္းတဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ အဆီနဲ႔ ကယ္လိုရီလည္း မပါသေလာက္ နည္းပါးပါတယ္။ သတင္း
ေကာင္းကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီး  ၂ ဂရမ္ေလာက္ စားသံုးေပး႐ံုနဲ႔ တစ္ရက္တာအတြက္ လိုအပ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ ၇% ခန္႔ကို ရရွိႏိုင္ပါတယ္။ ဒါက အျခားသီးႏွံမ်ားနဲ႔ ႏႈိင္းယွဥ္တဲ့အခါမွာ အေတာ္ေလးကိုမ်ားျပားတဲ့ ပမာဏျဖစ္တယ္လို႔ဆိုရမွာပါ။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးက ေရဓာတ္ပါ၀င္မႈျမင့္မားတဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိး ျဖစ္တယ္ဆိုတာကိုေတာ့ သင္သိထားၿပီးသား ျဖစ္မွာပါ။ ဒါေၾကာင့္ ဆား၊ အဆီနဲ႔ ကယ္လိုရီ ပါ၀င္မႈနည္းၿပီး အမွွ်င္ဓာတ္နဲ႔ ေရဓာတ္ျပည့္ျပည့္၀၀ရရွိႏိုင္မယ့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး စားသံုးေပး ျခင္းျဖင့္ သင့္ရဲ႕ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္သလို အသားအေရကိုလည္း လွပေစႏိုင္ပါတယ္။ 

အသင့္ေတာ္ဆံုး အခ်ိန္ 
ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို စားသံုးဖို႔ အသင့္ေတာ္ဆံုး အခ်ိန္လို႔ဆိုရင္ေတာ့ နံနက္ခင္းနဲ႔ ေန႔လယ္ဘက္ေတြလို႔ ဆိုရမွာပါပဲ။ ဒီလိုစားတဲ့ အခ်ိန္မွာမွ ခရမ္းခ်ဥ္သီးပါ၀င္တဲ့ အစားအစာမ်ားကို ပထမဆံုး စားေပးသင့္တယ္လို႔ ပညာရွင္ေတြ အၾကံျပဳထားပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာပါ၀င္တဲ့ အက္ဆစ္က အစာေခ်ဖ်က္ရာမွာ လြယ္ကူေစဖို႔ ကူညီေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ျဖစ္ၿပီး အစာအိမ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာေတြကို ပိုၿပီးေခ်ာေမြ႔ေစေအာင္ လုပ္ေဆာင္ေပး ႏိုင္တဲ့ ဂုဏ္သတိၱလည္း ရွိေနလို႔ ျဖစ္ပါတယ္။ 

ဒီလို အက္ဆစ္ဓာတ္ပါ၀င္တာေၾကာင့္ပဲ ညဘက္ေတြမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေသာက္တာမ်ဳိး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး အစိမ္းပါ၀င္တဲ့ အစားအစာေတြ စားတာမ်ဳိးကို ေရွာင္ၾကဥ္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးမွာ ပါ၀င္တဲ့ Oxalic အမ်ဳိးအစားအက္ဆစ္က ဆား၊ ေရတို႔နဲ႔ထိေတြ႕အခါ ဓာတ္ျပဳၿပီး အစာအိမ္ကို မသက္မသာ ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။ 
Ref; Best Timing To Eat Healthy Foods