အားျပည့္က်န္းမာ နံနက္စာ

ေန႔သစ္တစ္ေန႔ကို ခြန္အားအျပည့္နဲ႔ စတင္ႏိုင္ဖို႔ အေရးႀကီးတဲ့နံနက္စာကို အရသာအာဟာရ ျပည့္ျပည့္၀၀နဲ႔ သံုးေဆာင္ ႏိုင္ဖို႔ ဖန္တီးၾကရေအာင္။ ဒီေနရာမွာ အစားေရြးတဲ့ ကေလးေလးေတြအတြက္ စိတ္ညစ္ရတဲ့ ေမေမအိမ္ရွင္မတို႔အတြက္လည္း အဆင္ေျပေအာင္ အာရွရဲ႕ထိပ္တန္းနံနက္စာေတြထဲက ကေလးေတြလည္း ႏွစ္သက္မယ့္ စတိုင္လ္ ၅ မ်ဳိးကို ေရြးခ်ယ္ထားပါတယ္။ ျပဳလုပ္ရျမန္ဆန္လြယ္ကူသလို ရနံ႔ေလးရရံုနဲ႔တင္ စားခ်င္စဖြယ္ဆြဲေဆာင္ႏိုင္ၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီညႊတ္မွ်တဲ့ နံနက္စာေတြကို ေလ့ လာၾကည့္ပါဦးေနာ္။

မန္ဒရင္းပန္ကိတ္

ဘဲကင္နဲ႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ေလ့ရွိတဲ့ မန္ဒရင္းပန္ကိတ္ဟာ ကေလးလူႀကီးအားလံုး အႀကိဳက္ေတြ႔မယ့္ နံနက္စာပါ။ ဇီဇာ ေၾကာင္တဲ့ ေဘဘီေလးေတြေတာင္ ေမေမကိုယ္တိုင္လုပ္ေကၽြးမယ့္ မန္ဒရင္းပန္ကိတ္ကို ေခါင္းမေဖာ္တမ္းစားၾကမွာ ေသခ်ာပါ တယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

ဂ်ဳံမႈန္႔                             - ပန္းကန္လံုး ၂ လံုး

ေရေႏြးဆူဆူ                    - ပန္းကန္လံုး ၁ လံုး

ႏွမ္းနက္ဆီ                      - စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ

ဆား                              - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း

ဇလံုႀကီးႀကီးတစ္ခုထဲမွာ ဂ်ဳံမႈန္႔ေတြကိုေရေႏြးနဲ႔ သမေအာင္ေမႊေပးၿပီး ဂ်ဳံႏွစ္ရလာတဲ့အခါ ဆန္႔ႏိုင္က်ဳံ႕ႏိုင္ျဖစ္လာတဲ့အထိ ၃ မိနစ္ခန္႔ ေကာင္းစြာႏွယ္ေပးပါတယ္။ အဲဒီေနာက္ ဂ်ဳံမုန္႔ညက္ကိုဆြဲဆန္႔ၿပီး တစ္လက္မခြဲခန္႔အထူရွိတဲ့ အပိုင္း ၁၆ ပိုင္းခန္႔ ညီညီညာ ညာရေအာင္ ျဖတ္လိုက္ပါတယ္။ တစ္ပိုင္းစီကို ဂ်ဳံမႈန္႔ခပ္ပါးပါးခင္းထားတဲ့ မ်က္ႏွာျပင္ေပၚမွာ ေျခာက္လက္မေလာက္အခ်င္းရွိတဲ့ အ၀ိုင္းျပားေလးေတြျဖစ္ေအာင္ roller တစ္ခုနဲ႔ လွိမ့္ေပးပါတယ္။

အပူခ်ိန္တစ္၀က္ေက်ာ္ တင္ထားတဲ့မီးဖိုေပၚမွာ အိုးမကပ္တဲ့ဒယ္ျပားေလးကိုတင္ၿပီး ဘရပ္ရွ္နဲ႔ ဆီသုပ္လိမ္းကာ ဂ်ဳံျပားေလး ေတြကို တင္ေပးပါတယ္။ မ်က္ႏွာျပင္တစ္ဖက္ကို ၁ မိနစ္စီထားၿပီး လွည့္ေပးရပါမယ္။ ဂ်ဳံျပားေလးေတြ အားလံုးက်က္ၿပီဆိုရင္ေတာ့ မန္ဒရင္းပန္ကိတ္အိအိေလးေတြကို ဘဲကင္နဲ႔ တြဲဖက္ၿပီး ပူပူေႏြးေႏြးသံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

မန္ဒရင္းပန္ကိတ္မွာ ႏွမ္းဆီကို အသံုးျပဳထားတဲ့အတြက္ ေသြးထဲမွာ ကိုလက္စထေရာ ျဖစ္ေပၚမႈကို အားမေပးတဲ့အျပင္ ပ႐ို တိန္း၊ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ဆိုဒီယမ္၊ ကယ္လစီယမ္၊ အမွ်င္ဓာတ္နဲ႔ သံဓာတ္မ်ားကို ရရွိႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။

ၾကက္ဥကီးမား

နံနက္စာအတြက္ ၾကက္ဥရဲ႕အေရးပါပံုကို သိထားၿပီးျဖစ္တဲ့အေလ်ာက္ ၾကက္ဥပါ၀င္တဲ့ နံနက္စာကို ေမ့ထားဖို႔မသင့္ပါ။ ၾကက္ဥကို ျပဳတ္စားတာဟာ က်န္းမာေရးအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္ပါတယ္။ ဒီစတိုင္လ္ေလးကေတာ့ ၾကက္ဥျပဳတ္ကို ၿငီးေငြ႔မိတဲ့ တစ္ခါတစ္ရံမွာ အရသာအေျပာင္းအလဲေလးျဖစ္ေစဖို႔ ရည္ရြယ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

ေျမပဲဆီ                          - စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ၾကက္သြန္ၿမိတ္                 - ၃ ပင္(ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)

ၾကက္သြန္ျဖဴ (ႀကီး)           - ၂ တက္ (ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း)

ခ်င္းျခစ္                          - ဇြန္းေသး ၂ ဇြန္းစာ

ပန္းင႐ုတ္ပြ                      - ၃ ခု ( dice လွီး)

ၾကက္ဥ                           - ၄ လံုး (အကာ + အႏွစ္)

ၾကက္ဥ                           - ၈ လံုး (အကာသီးသန္႔ယူ)

ပဲငံျပာရည္အၾကည္            - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

ပဲပင္ေပါက္                      - ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးစာ

ေရႊပဲသီး                          - ပန္းကန္တစ္လံုးစာ (လွီးျဖတ္ထား)

ႏွမ္းေစ့                           - စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း

ပထမဆံုးမီးဖိုကို အပူခ်ိန္ ၃၅၀ ဒီဂရီဖာရင္ ဟိုက္ခန္႔ထားၿပီး မကပ္တဲ့ ဒယ္အိုးခပ္ႀကီးႀကီးတစ္လံုးကို အပူေပးပါတယ္။ အိုးပူ လာတဲ့အခါ ဆီထည့္ၿပီး ၾကက္သြန္ၿမိတ္၊ ခ်င္းနဲ႔ ၾကက္သြန္ျဖဴ ဆီသတ္ပါတယ္။

၂ မိနစ္ၾကာေလာက္ ဆီသတ္ၿပီးတဲ့အခါ ပန္းင႐ုတ္ပြထည့္ၿပီး ၃ မိနစ္ေလာက္ ေမႊေပးပါတယ္။

ပန္းကန္လံုးႀကီးႀကီးတစ္ခုထဲမွာ ၾကက္ဥေတြကို ပဲငံျပာရည္ထည့္ေခါက္ၿပီး အေၾကာ္ဒယ္အိုးထဲကို ေရာထည့္လိုက္ပါတယ္။ အပူခ်ိန္ အလယ္အလတ္ေလာက္နဲ႔ ၈ မိနစ္ကေန ၁၀ မိနစ္ေလာက္ထိထားၿပီး ပဲပင္ေပါက္နဲ႔ ေရႊပဲသီးေတြကို ထည့္ပါတယ္။ အေပၚ ယံမ်က္ႏွာျပင္က်က္လာၿပီဆိုရင္ ႏွမ္းေစ့ေလးေတြျဖဴးၿပီး ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္မွာ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ ဆလပ္ရြက္၊ သခြားသီး၊ ခရမ္း ခ်ဥ္သီးေလးေတြနဲ႔ တြဲဖက္ျပင္ဆင္သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

တို႔ဟူးေမႊေၾကာ္

ကေလး၊ လူႀကီးအမ်ားစု ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကတဲ့ အစားအစာထဲမွာ တို႔ဟူးပါပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ နံနက္စာအတြက္ ေရြးခ်ယ္ ထားတဲ့ တို႔ဟူးကို ႐ိုး႐ိုးမေၾကာ္ဘဲ စတိုင္လ္တစ္မ်ဳိးတိုးၿပီး ေမႊေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ၾကည့္လိုက္ရေအာင္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

တို႔ဟူးေပ်ာ့ေပ်ာ့                            - ၆ ေအာင္စ (ပန္းကန္လံုးတစ္လံုးႏွင့္ ေလးပံုတစ္ပံုခန္႔)

ပန္းင႐ုတ္ပြ                                  - ပန္းကန္လံုးေလးပံုတစ္ပံုခန္႔ (small dice လွီး)

ႏို႔                                              - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

ၾကက္သြန္ျဖဴင႐ုတ္သီးေဆာ့စ္           - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

ေကာက္႐ိုးမိႈ                                 - ၂ ေအာင္စ (ပန္းကန္လံုး ၁လံုးခန္႔-ပါးပါးလွီး)

ၾကက္သြန္ၿမိတ္                             - ၂ ပင္ (ပါးပါးလွီး - အျဖဴႏွင့္အစိမ္းေဖ်ာ့အပိုင္းသာယူ)

တ႐ုတ္နံနံ                                   -  စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္းစာ (ပါးပါးလွီး)

ေထာပတ္                                    - စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ ဇြန္း

ၾကက္ဥ                                       - ၆ လံုး

ဆား                                          - သင့္႐ံု

ျပဳလုပ္နည္း

ပန္းကန္လံုးႀကီးတစ္ခုထဲမွာ ၾကက္ဥ၊ ႏို႔၊ ၾကက္သြန္ျဖဴငရုတ္သီးေဆာ့စ္နဲ႔ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး ေၾကေအာင္ေခါက္ေပး ပါတယ္။

အေၾကာ္ဒယ္အိုးကို မီးအပူရွိန္ အလယ္အလတ္ေပးၿပီး ေထာပတ္ကိုေပ်ာ္ေစပါတယ္။ ေထာပတ္ေပ်ာ္ၿပီးပြက္လာတဲ့အခါ အသင့္ျပင္ထားတဲ့ မိႈ၊ ပန္းင႐ုတ္ပြနဲ႔ ဆားအနည္းငယ္၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔အနည္းငယ္စီ ထည့္ေမႊပါတယ္။

၁၀ မိနစ္ခန္႔ေမႊေပးၿပီး အသီးအရြက္ေတြေပ်ာ့ေပ်ာင္းလာတဲ့အခါ တို႔ဟူးနဲ႔ ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ေမႊပါတယ္။ ၃ မိနစ္မွ် ၾကာတဲ့အခါ မီးအရွိန္ကို နည္းနည္းေလွ်ာ့ခ်လိုက္ၿပီး ေခါက္ထားတဲ့ ၾကက္ဥေတြကို ထည့္လိုက္ပါတယ္။ အိုးကိုျဖည္းျဖည္းခ်င္းေမႊေပး ၿပီး ၾကက္ဥအနည္းငယ္က်က္လာတဲ့အခါ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ ထည့္ေမႊလိုက္ပါတယ္။ ေနာက္ထပ္ ၂ မိနစ္ေလာက္အၾကာမွာ တ႐ုတ္နံနံ ေလးေတြ ထည့္ေမႊၿပီး မီးဖိုကခ်ကာ ပူပူေႏြးေႏြး ျပင္ဆင္ႏိုင္ပါၿပီ။

နံနက္စာတို႔ဟူးေမႊေၾကာ္ကို ေပါင္မုန္႔နဲ႔ တြဲဖက္သံုးေဆာင္ေလ့ရွိသလို အီတလီေခါက္ဆြဲ မက္ခရြန္နီေလးေတြနဲ႔ တြဲစားမယ္ ဆိုရင္လည္း အႀကိဳက္ေတြ႕ေစမွာ အမွန္ပါ။

ကန္စြန္းဥမွ်င္ေၾကာ္

ပ႐ိုတင္း၊ ဘီတာကယ္႐ိုတင္း၊ ဗီတာမင္စီ၊ ဗီတာမင္အီး၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ႔ အမွ်င္ဓာတ္ အစရွိတဲ့ ေကာင္းက်ဳိးအာနိသင္ေတြ ႂကြယ္၀တဲ့ ကန္စြန္းဥကို စားၿပီးရင္းစားခ်င္၊ ခဏခဏစားခ်င္မယ့္ အရသာသစ္ ကန္စြန္းဥေၾကာ္ေလးအျဖစ္ ဖန္တီးၾကပါမယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

ကန္စြန္းဥ (အမွ်င္ျခစ္)                    - ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာ

ၾကက္သြန္နီ (ပါးပါးလွီး)                  - ပန္းကန္လံုး တစ္၀က္ခန္႔

သစ္ေတာ္သီး (သို႔)

ႂကြပ္ႂကြပ္ရြရြပန္းသီး(အမွ်င္ျခစ္)        - ပန္းကန္လံုး ေလးပံုတစ္ပံုခန္႔

ၾကက္ဥ                                       - ၁ လံုး

ဂ်ဳံမႈန္႔                                         - ၁ ေအာင္စခြဲခန္႔

ဆား                                          -သင့္ရံု

ပဲဆီ                                           - အစိတ္သားခန္႔

ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔                           - အနည္းငယ္

စၿမိတ္ပင္                                    - အနည္းငယ္

ဆိတ္ႏို႔ဒိန္ခဲ                                 - စိတ္ႀကိဳက္

ျပဳလုပ္နည္း

ပန္းကန္လံုးႀကီးတစ္လံုးထဲမွာ အမွ်င္ျခစ္ထားတဲ့ ကန္စြန္းဥ၊ ၾကက္သြန္နီ၊ သစ္ေတာ္သီးမ်ားကိုထည့္ကာ ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊေပးပါတယ္။ ၿပီးလွ်င္လက္တစ္ဆုပ္စာစီယူၿပီး အရည္ညႇစ္ထုတ္ပစ္ပါတယ္။

ၾကက္ဥနဲ႔ ဂ်ဳံမႈန္႔ကို ပန္းကန္လံုးတစ္ခုမွာ ေရာေခါက္ထားပါတယ္။

ဒယ္အိုးႀကီးႀကီးတစ္လံုးမွာ ဆီမ်ားမ်ားထည့္ၿပီး အပူေပးၿပီး ဆီပူလာတဲ့အခါ အသင့္ျပင္ထားတဲ့ ကန္စြန္းဥျခစ္ကို ဂ်ံဳနဲ႔ကပ္ၿပီး ထည့္ေၾကာ္ေပးပါတယ္။ အထက္ေအာက္လွန္ေၾကာ္ေပးၿပီး ႏွစ္ဖက္စလံုး ေရႊအိုေရာင္သန္းလာတဲ့အခါ ဆယ္ယူဆီစစ္ထားလိုက္ပါ တယ္။

ကန္စြန္းဥေတြ အားလံုးေၾကာ္ၿပီးသြားၿပီဆိုရင္ေတာ့ စၿမိတ္ပင္ေလးနဲ႔တြဲဖက္ၿပီး ပံုမွန္စားေနက်အတိုင္း မန္က်ည္းသီးေဆာ့စ္ ေလးနဲ႔ပဲစားစား၊ အေျပာင္းအလဲေလးဆန္းသစ္ခ်င္လို႔ ဆိတ္ႏို႔ဒိန္ခဲေလးနဲ႔ပဲတြဲစားစား အရသာေတြ႕မွာ ေသခ်ာပါတယ္။

သစ္သီးအဆာသြတ္ေပါင္မုန္႔

မုန္႔ႀကိဳက္တဲ့ သားသားမီးမီးေတြအတြက္ ကိုယ္တိုင္မုန္႔လုပ္ေကြ်းခ်င္တဲ့ ေမေမတို႔အတြက္ ငွက္ေပ်ာသီးအစာသြပ္ေပါင္မုန္႔ လုပ္နည္းေလးလည္း ေဖာ္ျပလိုက္ပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီးေနရာမွာ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ရာ သစ္သီးကိုအသံုးျပဳႏိုင္မယ့္ လြယ္လြယ္ကူကူ မုန္႔လုပ္နည္းေလး ျဖစ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

ဂ်ံဳမႈန္႔                                         - ပန္းကန္လံုး ၁ လံုးခြဲ

မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါ                                 - ဇြန္းေသး ၁ ဇြန္း

မုန္႔ဖုတ္ေပါင္ဒါ                              - ဇြန္းေသး ၁ ဇြန္း

ဆား                                          - ဇြန္းေသးတစ္၀က္ခန္႔

ငွက္ေပ်ာသီး                                - ၃ လံုး (ေခ်ထား)

သၾကား                                      - ပန္းကန္လံုး ေလးပံုသံုးပံု

ၾကက္ဥ                                       - ၁ လံုး (မေၾကတေၾကေခါက္)

ေထာပတ္ဆီ                                - ပန္းကန္လံုး ၃ ပံု ၁ပံု

မုန္႔ေပၚတြင္ ျဖဴးရန္သၾကားခဲအညိဳ

ဂ်ံဳမႈန္႔                                         - စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္း

သစ္ၾကံပိုးေခါက္မႈန္႔                        - အနည္းငယ္

ဒိန္ခဲ                                          - စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ ဇြန္းစာ

ႏွစ္သက္ရာအေစ့အဆန္တစ္မ်ဳိး        - စိတ္ႀကိဳက္ (ေလးစိတ္ကြဲေထာင္း)

ျပဳလုပ္နည္း

ခပ္ပန္းကန္လံုးႀကီးႀကီးတစ္ခုမွာ ဂ်ံဳမႈန္႔၊ မုန္႔ဖုတ္ဆိုဒါ၊ မုန္႔ဖုတ္ေပါင္ဒါနဲ႔ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊပါတယ္။ ငွက္ေပ်ာသီး၊ သၾကား၊ၾကက္ဥနဲ႔ ေထာပတ္ဆီတို႔ကိုပါ ထည့္လိုက္ၿပီး မုန္႔ႏွစ္စိုစိုေလးျဖစ္လာတဲ့အထိ ေမႊ ေပးပါတယ္။

မုန္႔အေပၚယံမွာျဖဴးဖို႔အတြက္ အေစ့အဆန္၊ သၾကားခဲအညိဳ၊ သစ္ၾကံပိုးေခါက္မႈန္႔နဲ႔ ဂ်ဳံမႈန္႔ေတြကို ေရာေမႊထားပါတယ္။

မုန္႔ႏွစ္ရလာတဲ့အခါ မုန္႔ခြက္ေလးေတြထဲထည့္ၿပီး ေရာေမႊထားတဲ့ အေစ့အဆန္ေလးေတြကို မုန္႔တစ္ခြက္ခ်င္းစီေပၚမွာ ျဖဴး လိုက္ပါတယ္။ ဒိန္ခဲကိုလည္း ေပါင္မုန္႔စေလးမ်ားလိုေခ်ၿပီး မုန္႔အေပၚယံမွာအနည္းငယ္စီ ျဖန္႔ခင္း ေပးလိုက္ပါတယ္။

အားလံုးၿပီးၿပီဆိုရင္ေတာ့ မုန္႔ခြက္ေလးေတြကို အပူခ်ိန္ ၃၇၅ ဒီဂရီဖာရင္ဟိုက္မွာ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ထည့္ထားႏိုင္ပါၿပီ။ ဒီေနရာ မွာ ေရထည့္စရာမလိုဘဲ မုန္႔ဖုတ္လို႔ရတဲ့ေပါင္းအိုးမ်ဳိးနဲ႔လည္း အလြယ္တကူျပဳလုပ္ႏိုင္ပါတယ္။ အခ်ိန္ေစ့လို႔ မုန္႔သားက်က္တဲ့အခါ ၁၀ မိနစ္ ေလာက္အေအးခံၿပီး ပူပူေႏြးေႏြးေလး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။