ခ်ဳိၿမိန္ေသာ သႀကၤန္

ျမန္မာ့႐ိုးရာ သႀကၤန္ပြဲေတာ္ က်င္းပရာ ကာလ၀န္းက်င္မွာပဲ ႐ိုးရာေရသဘင္ပြဲေတာ္ေတြကို တူတူညီညီႏႊဲေပ်ာ္ေလ့ရွိၾကတဲ့ အိမ္နီးခ်င္းႏိုင္ငံတခ်ဳိ႕ရဲ႕ ႐ိုးရာမုန္႔ျပဳလုပ္နည္းေလးေတြကို အမွတ္တရအေနနဲ႔ တင္ဆက္လိုက္ပါတယ္။

ႏိုင္ငံေတြအေနနီးသလို ႐ိုးရာမုန္႔ျပဳလုပ္နည္းေတြကလည္း အလြန္နီးစပ္လွပါတယ္။ အေျခခံစားေသာက္ကုန္အသံုးျပဳမႈေတြ တူညီမႈရွိၿပီး ျပဳလုပ္ပံု၊ ျပဳလုပ္နည္းေလးေတြမွာသာ အနည္းငယ္စီကြဲျပားသြားတာမို႔ အရသာအားျဖင့္ တစ္ခုတစ္မ်ဳိးစီဆန္းျပားသြားတဲ့ အသီးသီးေသာ ႐ိုးရာမုန္႔အခ်ဳိပြဲေလးေတြကို ပရိသတ္မ်ားလည္း ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ၾကလိမ့္မယ္လုိ႔ ေမွ်ာ္လင့္မိပါတယ္။

သရက္သီးေကာက္ညႇင္းေပါင္း

အုန္းႏို႔ေကာက္ညႇင္းေပါင္းကို သရက္သီးမွည့္နဲ႔တြဲဖက္တည္ခင္းထားတဲ့ ထုိင္းစတိုင္လ္ အခ်ဳိပြဲျဖစ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား

ေကာက္ညႇင္း                   - ၁ ဗူး

အုန္းႏို႔                            - ၄ ပံု ၃ ပံုခန္႔

သၾကား                          - ၄ ပံု ၁ ပံုခန္႔

အုန္းႏို႔အႏွစ္                     - ၄ ပံု ၃ ပံုခန္႔

ဆား                              - အနည္းငယ္

သၾကား                          - စိတ္ႀကိဳက္

သရက္သီးမွည့္                 - စိတ္ႀကိဳက္

ျပဳလုပ္နည္း

ေကာက္ညႇင္းကို ေဆးေၾကာသန္႔စင္ၿပီး ထမင္းေပါင္းအိုးနဲ႔ ခ်က္ပါတယ္။ အုန္းႏို႔ကို အိုးတစ္လံုးနဲ႔ထည့္ၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ပါတယ္။ သၾကားနဲ႔ဆားသင့္႐ံုစီထည့္ၿပီး ေပ်ာ္လာတဲ့အထိ တည္ေပးပါတယ္။

အုန္းႏို႔ပြက္တဲ့အခါ ခ်က္ထားတဲ့ ေကာက္ညႇင္းေပါင္းအိုးထဲေလာင္းထည့္ၿပီး အုန္းႏို႔နဲ႔ ေကာက္ညႇင္းေရာသမေမႊကာ (၁၅) မိနစ္မွ် ႏွပ္ထားလိုက္ပါတယ္။

မုန္႔ပြဲအေပၚယံမွာ ဆမ္းဖုိ႔အတြက္ အုန္းႏို႔အႏွစ္ကိုလည္း ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး တည္ေပးပါတယ္။

အားလံုးၿပီးၿပီဆိုရင္ေတာ့ ေကာက္ညႇင္းေပါင္းနဲ႔ သရက္သီးမွည့္ကို ပန္းကန္တစ္ခ်ပ္မွာ လွပစြာေနရာခ်ၿပီး အေပၚယံက အုန္းႏို႔အႏွစ္ဆမ္းကာ တည္ခင္းႏိုင္ၿပီျဖစ္ပါတယ္။

ငွက္ေပ်ာသီးအုန္းႏို႔ေပါင္း

ကေမာၻဒီးယားစတိုင္လ္အခ်ဳိပဲြ ျဖစ္ပါတယ္။ ျပဳလုပ္နည္းက လြယ္လြယ္ေလးမုိ႔ ငွက္ေပ်ာသီးႏွစ္သက္သူမ်ားအတြက္ေတာ့ ျမည္းစမ္းခ်င္စရာပါပဲ။

ပါ၀င္ပစၥည္း

ငွက္ေပ်ာသီးမွည့္               - ၈ လံုး

အုန္းႏို႔                            - ပန္းကန္လံုး ၂ လံုး

သၾကား                          - စားပြဲတင္ ဇြန္း ၂ ဇြန္း

ျပဳလုပ္နည္း

ငွက္ေပ်ာသီးကို အခြံႏႊာၿပီး သံုး၊ ေလးပိုင္းလွီးပါတယ္။ အုန္းႏို႔ကို သၾကားထည့္ေမႊၿပီး မီးမွ်င္းမွ်င္းေလးနဲ႔ ပ်စ္လာတဲ့အထိ တည္ေပးပါတယ္။

အုန္းႏို႔ပ်စ္လာတဲ့အခါ ငွက္ေပ်ာသီးမ်ားကို ထည့္လုိက္ၿပီး ငွက္ေပ်ာသီးအိလာတဲ့အခါမွာေတာ့ ပူပူေႏြးေႏြးခပ္ယူ သံုးေဆာင္ ႏိုင္ပါၿပီ။

သာကူေစ့ေလးေတြ၊ ႏွမ္းေစ့ေလးေတြ ႏွစ္သက္မယ္ဆိုရင္လည္း ထည့္သြင္းႏိုင္သလုိ စေတာ္ဘယ္ရီသီးေလးေတြ ထည့္ သြင္းသံုးေဆာင္ႏိုင္ၾကတာကိုလည္း ေတြ႕ရပါတယ္။

စပါးလင္ေဖ်ာ္ရည္

သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္ေတြကေန အေျပာင္းအ လဲတစ္ခုခြဲထြက္ေပးမယ့္ စပါးလင္ေဖ်ာ္ရည္ကေတာ့ လာအိုစတိုင္လ္ျဖစ္ပါတယ္။ ေႏြရာသီမွာ အေအးအျဖစ္ ေရခဲနဲ႔သံုးေဆာင္ေလ့ရွိၿပီး ခ်မ္းေအးတဲ့ရာသီမွာေတာ့ ပူပူေႏြးေႏြးေသာက္သံုးႏိုင္တဲ့ စပါးလင္ေဖ်ာ္ရည္ ဟာ ရာသီတိုင္းအတြက္ ေကာင္းမြန္မွ်တမႈရွိတဲ့အျပင္ စပါးလင္အရည္ဟာ B ပိုးကို ေပ်ာက္ကင္းေစတယ္လုိ႔လည္း သိရွိရပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္စပါးလင္      - ၆ ပင္

သၾကား                                   - စားပြဲတင္ ဇြန္း ၆ ဇြန္း

ေရ                                         - ၈ ဖန္ခြက္

ျပဳလုပ္နည္း

စပါးလင္မ်ားကို အ႐ိုးျဖတ္ယူၿပီး ညိဳေနတဲ့ အျပင္လႊာမ်ားနဲ႔ အျမစ္ပိုင္းကို လွီးထုတ္ပစ္လိုက္ ပါတယ္။

အစိမ္းေရာင္သန္႔သန္႔အ႐ိုးမ်ားကို ေရစင္ေအာင္ေဆးၿပီး ဓားျပား႐ိုက္ပါတယ္။ အုိးတစ္လံုးမွာေရထည့္ၿပီး ဓားျပား႐ိုက္ထား တဲ့ စပါးလင္မ်ားကို ပံုမွန္မီးအားနဲ႔ တည္ေပးပါတယ္။ ေရဆူလာတဲ့အခါ မီးအားကိုေလွ်ာ့ခ်လုိက္ၿပီး မီးမွ်င္းမွ်င္းနဲ႔ တစ္နာရီခြဲခန္႔ ဆက္ တည္ေပးပါတယ္။

အရည္အစိမ္းေရာင္သန္းလာတဲ့အခါ စပါးလင္႐ိုးေတြကို ဆယ္ထုတ္လုိက္ၿပီး သၾကားထည့္ေမႊပါတယ္။ သၾကားေပ်ာ္တဲ့ အခါ ပူပူေႏြးေႏြးေသာက္သံုးႏိုင္သလုိ အေအးခံၿပီး ေရခဲထည့္ကာ ေသာက္သံုးႏိုင္ၿပီျဖစ္ပါတယ္။

ေျပာင္းဖူး ပူတင္း

သၾကားေျပာင္းကို အသံုးျပဳထားတဲ့ ေျပာင္းဖူးပူတင္းခ်ဳိခ်ဳိေလးကေတာ့ ဗီယက္နမ္စတုိင္လ္ ျဖစ္ပါတယ္။

ပါ၀င္ပစၥည္း

သၾကားေျပာင္း                 - ၃ ဖူး

ေရ                                - ၄ ဖန္ခြက္

ဆြမ္းေမႊးရြက္                   - ၂ ရြက္

Tapioca Pearls               - ဇြန္းႀကီး ၁ ဇြန္း

အုန္းႏို႔                            - ၂ ဗူး

သၾကား                          - စိတ္ႀကိဳက္

ဆား                              - အနည္းငယ္

ႏွမ္းေစ့ေလွာ္                    - အနည္းငယ္

ျပဳလုပ္နည္း

ေျပာင္းဖူးေတြကို သန္႔စင္ေအာင္ေဆးၿပီး အေစ့ေတြကို ေႁခြမယူဘဲ ဓားနဲ႔လွီးယူပါတယ္။

ေျပာင္း႐ိုးေတြနဲ႔ ဆြမ္းေမႊးရြက္ေတြကို အိုးတစ္လံုးနဲ႔ ေရျမဳပ္ေအာင္ထည့္ၿပီးဆူလာတဲ့အထိ ျပဳတ္ေပးပါတယ္။ ေရဆူလာတဲ့ အခါ မီးအရွိန္ကိုေလွ်ာ့ခ်ၿပီး နာရီ၀က္ခန္႔ ဆက္တည္ထားေပးပါတယ္။

အဲဒီအခ်ိန္မွာ Tapioca Pearls ေတြကို ပန္းကန္လံုးတစ္ခုထဲထည့္ၿပီး ေရျမႇဳပ္ေအာင္ စိမ္ထားပါတယ္။

အရည္တည္ထားတဲ့ အိုးအခ်ိန္ေစ့တဲ့အခါ ေျပာင္း႐ိုးနဲ႔ ဆြမ္းေမႊးရြက္ေတြကို ဆယ္ထုတ္ၿပီး အုန္းႏို႔၊ ေျပာင္းဖူးေစ့၊ သၾကားနဲ႔ ဆား အားလံုးေရာထည့္လုိက္ၿပီး ေမႊေပးပါတယ္။ ေနာက္တစ္ႀကိမ္အိုးဆူလာၿပီဆုိရင္ေတာ့ မီးအရွိန္ကိုေလွ်ာ့ၿပီး ေျပာင္းဖူးေစ့ေတြ ႏူးအိလာတဲ့အထိ ဆက္တည္ေပးပါတယ္။

၁၀ မိနစ္ခန္႔ၾကာတဲ့အခါ အရသာ စိတ္ႀကိဳက္ျမည္းစမ္းျပင္ဆင္ၿပီး Tapioca Pearls ထည့္ေမႊပါတယ္။ အားလံုးက်က္ၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ ပူပူေႏြးေႏြး ခပ္ယူသံုးေဆာင္ႏိုင္ၿပီျဖစ္သလုိ အပူမစားဘဲ အေအးစားမယ္ဆိုရင္လည္း မီးဖုိကခ် အေအးခံၿပီးတဲ့အခါ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ ႏွစ္ရက္အထိထားၿပီး စားသံုးႏိုင္္ပါတယ္။

ေျပာင္းဖူးပူတင္းကို တည္ခင္းဧည့္ခံတဲ့အခါ ဖန္ခြက္ (သို႔) ပန္းကန္လံုးနဲ႔ထည့္ၿပီး အေပၚယံက ႏွမ္းေစ့ေလးေတြျဖဴးကာ အလွဆင္ေလ့ ရွိၾကပါတယ္။

သဘာ၀အတိုင္း အစိမ္းေရာင္ကာလာရရွိဖုိ႔နဲ႔ ရနံ႔ေလးေမႊးဖုိ႔ ဆြမ္းေမႊးရြက္အသံုးျပဳတဲ့ေနရာမွာေတာ့ မိမိအႀကိဳက္ေပၚမူ တည္ၿပီး အသံုးျပဳႏိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။