ကမာၻ႔အစပ္ဆံုး ဟင္းလ်ာမ်ား

ဒီတစ္လေတာ့ ခပ္စပ္စပ္အရသာေလးေတြကိုမွ ႀကိဳက္တတ္သူမ်ားအတြက္ ကမာၻ႔အစပ္ဆံုး ဟင္းလ်ာမ်ားအေၾကာင္း ဗိန္းေဗာင္းတီးလိုက္ရပါတယ္…

ေဆြမ်ဳိးေမ့ေအာင္ စပ္လိုက္ၾကရေအာင္…

Vindaloo
အိႏၵိယႏိုင္ငံ၊ ဂိုအာနယ္မွ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။ 

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သား    
ဆား 
ျငဳပ္ေကာင္း 
ဆီ 
ၾကက္သြန္ျဖဴ  
ၾကက္သြန္နီ  
ဂ်င္း 
ဇီရာ
ဖာလာ
သစ္ၾကားပိုးေခါက္ 
ေလးညႇင္းပြင့္ 
နႏြင္း
င႐ုတ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔
ျငဳပ္သီးစိမ္း
သံပုရာရည္
ဗနီဂါ
သၾကား
မန္က်ည္းသီး

ခ်က္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။    ၾကက္သားကို ဆား၊ ျငဳတ္ေကာင္းမႈန္႔တို႔နဲ႔ နယ္ထားပါ။ ဒယ္အိုးကို အပူေပးၿပီး ဆီထည့္ပါ။ ဆီပူလာလွ်င္ အရသာနယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားကို အညိဳသမ္းလာေအာင္ ေၾကာ္ပါ။
၂။    အိုးတစ္ခုထဲတြင္ ၾကက္သြန္ျဖဴနီတို႔ကို ဆီသတ္ပါ။ ထို႔ေနာက္ ဂ်င္း၊ ဇီရာ၊ ဖာလာ၊ သစ္ၾကားပိုးေခါက္၊ ေလးညႇင္းပြင့္၊ နႏြင္းနဲ႔ အေရာင္တင္မႈန္႔တို႔ကို ေရာပါ။ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္တို႔ အနံ႔ေမႊးလာလွ်င္ ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သားတံုးမ်ား ထည့္ပါ။ 
၃။    ထို႔ေနာက္ မန္က်ည္းႏွစ္ထည့္၊ ေရထည့္ၿပီး ၾကက္သားႏူးအိလာသည္အထိ (၄၅) မိနစ္ခန္႔ တည္ထားပါ။
၄။    ခ်ခါနီး ျငဳပ္သီးစိမ္းအုပ္ၿပီး အိုးကို ဖိုေပၚမွ ခ်ပါ။ (ၾကက္သားအျပင္ ကိုယ္ႏွစ္သက္ရာ အသားကို ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးႏိုင္သည္။)

SUICIDE BURRITOS
Burritos ဟာ မကၠဆီကန္ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးပါ။ ေျပာင္းမႈန္႔နဲ႔ လုပ္ထားတဲ့ ခ်ပါတီထဲမွာ ကိုယ္ထည့္ခ်င္တဲ့ အသားနဲ႔ အသီးအရြက္ခ်က္ထည့္ၿပီး ဆူရွီလိုလိပ္စားၾကတာပါ။

လုိအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
ႏွစ္သက္ရာ အသားတစ္မ်ဳိးမ်ဳိး
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္
Black Beans
ျငဳပ္သီးအေရာင္တင္မႈန္႔ 
ဇီရာ
ဆား
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဗနီဂါ 
Salsa con queso (ျငဳပ္သီးနဲ႔ ခ်ိစ္ေရာထားေသာ မကၠဆီကန္ေဆာ့စ္တစ္မ်ိဳး)
ေျပာင္းမႈန္႔ႏွင့္လုပ္ထားေသာ ခ်ပါတီခ်ပ္
ပန္းျငဳပ္ပြ အစိမ္း၊ အနီ
ကင္မ္ခ်ီ 
အပ္မႈိ

ခ်က္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။    ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္ နဲ႔ Black Beans ကို အႏွစ္ျဖစ္သြားေအာင္ ခ်က္ထားပါ။
၂။    အသားကို ခပ္ႏုပ္ႏုပ္စဥ္းၿပီး ဆား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ျငဳတ္သီး၊ ဗနီဂါ နဲ႔ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္တို႔နဲ႔ ခပ္ေျခာက္ေျခာက္ေလး ခ်က္ထားပါ။
၃။    ကင္မ္ခ်ီ၊ ပန္းျငဳပ္ပြ၊ အပ္မိႈတို႔ကို ခပ္ႏြမ္း ႏြမ္းျဖစ္သြားေအာင္ အိုးပူတိုက္လိုက္ပါ။
၄။    ေျပာင္းမႈန္႔ႏွင့္လုပ္ထားေသာ ခ်ပါတီခ်ပ္ကို ခင္းၿပီး ခရမ္းခ်ဥ္းသီးနဲ႔ ပဲေဆာ့စ္၊ အသားဟင္း၊ အိုးပူတိုက္ထားတဲ့ အရြက္မ်ားထည့္ Salsa con queso ေဆာ့စ္ဆမ္းၿပီး ဆူရွီလိုလိပ္ခါ သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။

Neua Pad Prik
အမဲသားကို အစပ္ခ်က္ထားတဲ့ နာမည္ႀကီး ထိုင္းအစားအစာ တစ္မ်ဳိးပါ။ 

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
အမဲသား
ဆား
ငံျပာရည္ 
ေျပာင္းမႈန္႔ 
ျငဳပ္ေကာင္းမႈန္႔ 
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္နီ
ပန္းျငဳပ္ပြ အစိမ္း၊ အနီ
ပဲငံျပာရည္အခ်ဳိ 
သၾကား
ႏွမ္းဆီ
ႏွစ္သက္ရာ ဟင္းရြက္

ခ်က္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။    အမဲသားကို အလႊာလိုက္ ခပ္ပါးပါး လွီးပါ။
၂။    ထို႔ေနာက္ဆား၊ ငံျပာရည္၊ ေျပာင္းမႈန္႔၊ ျငဳပ္ေကာင္းမႈန္႔၊ ပဲငံျပာရည္အခ်ိဳ၊ သၾကားတို႔နဲ႔ နယ္ ၿပီး (၂) နာရီၾကာေအာင္ ႏွပ္ထားပါ။
၃။    အိုးပူလာလွ်င္ ဆီထည့္ၿပီး အသား၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ၾကက္သြန္နီနဲ႔ ျငဳပ္ပြမ်ားထည့္ၿပီး (၃)မိနစ္ခန္႔ ခ်က္ပါ။ ထို႔ေနာက္ ႏွစ္သက္ရာ အရြက္မ်ားထည့္ၿပီး (၂) မိနစ္ခန္႔ ဆက္ခ်က္ပါ။
၄။    ဟင္းက်က္လွ်င္ ထမင္းပူပူေပၚအုပ္ၿပီး သံုးေဆာင္ႏိုင္ပါၿပီ။ အခ်ဳိ႕ကလည္း ၾကက္ဥေၾကာ္ႏွင့္ တြဲဖက္တည္ခင္းေလ့ရွိသည္။

Sik Sik Wat
အီသီယိုးပီးယား ဟင္းလ်ာ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ပါတယ္။ 

လိုအပ္ေသာပစၥည္းမ်ား
အမဲသား (တစ္လက္မ အရြယ္အတံုးေသးေလးမ်ား တံုးထားပါ)
ဆား
ျငဳပ္ေကာင္း
ၾကက္သြန္နီ 
ၾကက္သြန္ျဖဴ
ဂ်င္း
ေလးညႇင္းပြင့္
သစ္ၾကားပိုးေခါက္
အေရာင္တင္မႈန္႔
Niter Kebbeh (အီသီယိုးပီယား ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ သံုးေလ့ရွိေသာ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္နံ႔မ်ားပါသည့္ ေထာပတ္)
ဟင္းခ်က္၀ိုင္
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္

ခ်က္နည္းအဆင့္ဆင့္
၁။    ၾကက္သြန္နီကို ႏြမ္းသြားေအာင္ မီးေအး ေအးနဲ႔ အရင္ဆီသတ္ထားပါ။ 
၂။    ထို႔ေနာက္ Niter Kebbeh ကို ထည့္ေမႊပါ။ ၿပီးေနာက္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္နဲ႔ အေရာင္တင္မႈန္႔ အားလံုးထည့္ၿပီး အနံ႔ေမႊးလာေအာင္ ဆီသတ္ပါ။
၃။    ၿပီးမွ ၀ိုင္၊ ေရ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့စ္၊ ဆား၊ အသားထည့္ၿပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္တည္ပါ။ 
၄။    အသားႏူးသည္အထိ တည္ၿပီး အိုးခ်ခါနီးမွာ ျငဳပ္ေကာင္းမႈန္႔ ျဖဴးလိုက္ပါ။