တူးပို႔ တူးပို႔ အစားစာ

ျမန္မာေတြ ရင္အခုန္ဆံုး ဧပရယ္လမွာ၊ ျမန္မာေတြ အခ်စ္ဆံုး သႀကၤန္ပြဲေတာ္နဲ႔အတူ မဂၤလာရွိေသာ ျမန္မာႏွစ္သစ္ ျဖစ္ပါေစေၾကာင္း အရင္ဆံုး ဆုမြန္ေတာင္းလိုက္ပါတယ္။

အုန္းသီး၊ ထန္းလ်က္၊ ေကာက္ညႇင္း စတဲ့ သႀကၤန္အစားအစာေတြရဲ႕ အေျခခံပါ၀င္ပစၥည္းေတြကို အဓိကထားၿပီး တစ္မူထူးတဲ့ တူးပို႔ အစားစာေတြကို  ဒီက႑ကေန တင္ဆက္လုိက္ပါတယ္။

သာကူေက်ာက္ေက်ာ
သၾကၤန္အစားအစာ ထန္းလ်က္ သာကူႀကိဳကို ေက်ာက္ေက်ာအျဖစ္ ေျပာင္းဖို႔ဆိုရင္…

လိုအပ္ေသာပစၥည္း
ထန္းလ်က္
သာကူ
အုန္းသီး
ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႔

ျပဳလုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္
ထန္းလ်က္ကို ရည္ႀကိဳၿပီး သန္႔ေအာင္ စစ္ထားပါ။
ၿပီးေနာက္ ေရစိမ္ထားေသာ သာကူေစ့ကို ထန္းလ်က္ရည္နဲ႔ေရာ၍ သာကူႀကိဳပါ။
သာကူမ်က္ေစ့ေပ်ာက္လွ်င္ အုန္းသီးဖတ္ျဖဴးၿပီး ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႔ထည့္ကာ (၁၀) မိနစ္ခန္႔ ထပ္ႀကိဳပါ။
ထို႔ေနာက္ ဗန္းထဲထည့္ၿပီး အေအးခံကာ စိတ္ႀကိဳက္ပံုစံ လွီးျဖတ္ျပင္ဆင္ႏိုင္သည္။

ေရာင္စံု မုန္႔လံုးေရေပၚ
မုန္႔လံုးေရေပၚဆိုရင္ အျဖဴခ်ည္းသက္သက္ စိတ္ထဲစြဲမေနပါနဲ႔။ ေရာင္စံုေလးေတြျဖစ္ေအာင္ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲဆိုေတာ့…

လိုအပ္ေသာပစၥည္း
ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔
ဆန္မႈန္႔
ထန္းလ်က္
ေရာင္စံုေက်ာက္ေက်ာေခ်ာင္း

ျပဳလုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္
ေကာက္ညႇင္းမႈန္႔နဲ႔ ဆန္မႈန္႔ေရာၿပီး မုန္႔သားနယ္ထားပါ။
ေရာင္စံုသာကူေခ်ာင္းေတြကို ေရေႏြးေဖ်ာၿပီး ေပ်ာ့သြားလွ်င္ ခပ္ေသးေသးလွီးျဖတ္ထားပါ။
မုန္႔သားထဲသို႔ ေရာင္စံုသာကူေလးေတြ ေရာထည့္နယ္ပါ။
ထန္းလ်က္ကို အေနေတာ္အရြယ္ေလးေတြ စိပ္ထားပါ။
ေရေႏြးအိုးတည္ကာ ပံုမွန္မုန္႔လံုးေရေပၚ လုပ္နည္းအတိုင္း လုပ္သြားပါ။

ေမာ္ဒန္ ေရႊရင္ေအး
သမား႐ိုးက် ေရႊရင္ေအးနဲ႔ နည္းနည္းကြဲလြဲတဲ့ ေမာ္ဒန္ေရႊရင္ေအး လုပ္စားမယ္ဆိုရင္္…

လိုအပ္ေသာပစၥည္း
အုန္းႏို႔
သၾကားရည္
မုန္႔လက္ေဆာင္းဖတ္
ပူတင္း
ေရာင္စံုေက်ာက္ေက်ာေခ်ာင္း
ေကာင္ညႇင္းငခ်ိတ္ေပါင္း
ေပါင္မုန္႔

ျပဳလုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္
ေကာက္ညႇင္းေနရာမွာ ငခ်ိတ္ေပါင္း၊ အုန္႔ႏို႔ ေက်ာက္ေက်ာေနရာမွာ ပူတင္းအစားထိုးထားတဲ့ ေမာ္ဒန္ ေရႊရင္ေအးကို ပါ၀င္ပစၥည္းအားလံုး ႏွစ္သက္သလိုထည့္၍ အလြယ္တကူ သံုးေဆာင္ႏုိင္သည္။ 

အုန္းႏို႔ ငခ်ိတ္ယို
ေကာက္ညႇင္း နဲ႔ အုန္းႏို႔ကို အထူးႀကိဳက္သူေတြအတြက္ အုန္းႏို႔ငခ်ိတ္ယို ျပင္ဆင္ဖို႔အတြက္…

လိုအပ္ေသာပစၥည္း
အုန္းႏို႔
ေကာင္ညႇင္းငခ်ိတ္ေပါင္း
ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႔

ျပဳလုပ္ပုံအဆင့္ဆင့္
အုန္းႏို႔ကို အရင္ဆံုးက်ဳိပါ။
ထို႔ေနာက္ ငခ်ိတ္ေပါင္းထည့္ၿပီး ေစးပ်စ္လာေအာင္ ေမႊပါ။
အုန္းႏို႔ တ၀က္က်ဳိးလွ်င္ ေက်ာက္ေက်ာမႈန္႔ ထည့္ၿပီး (၁၀) မိနစ္ခန္႔ေမႊေပးပါ။
ထို႔ေနာက္ မီးဖိုေပၚမွခ်ၿပီး အေအးခံကာ အုန္းႏို႔နံ႕ေမႊးေနေသာ အုန္းႏို႔ငခ်ိတ္ယိုကို ႏွစ္သက္သလို လွီးျဖတ္သံုးေဆာင္ႏိုင္သည္။