အေနာက္ကမာၻက ထင္ရွားတဲ့ အစားအစာေတြ

ဒီတစ္လမွာေတာ့ People ရဲ႕ ပရိသတ္ႀကီးကို ႏိုင္ငံေလးႏိုင္ငံက နာမည္ႀကီး အစားအစာေလးမ်ဳိးနဲ႔ မိတ္ဆက္ေပးခ်င္ပါတယ္။  အေမရိကန္၊ ၿဗိတိန္၊ အီတလီနဲ႔ မကၠဆီကို ႏိုင္ငံေတြရဲ႕ Signature Dish ေတြလို႔ တင္စားရေလာက္တဲ့ ဟင္းပြဲေလးမ်ဳိးကို စာမ်က္ႏွာမ်ားထက္မွတစ္ဆင့္ တင္ဆက္ေပးလိုက္ပါတယ္။

United States
Sweet & Spicy Beer Can Chicken

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား 
ၾကက္                 - ၁ ေကာင္
သံလြင္ဆီ            - အနည္းငယ္ 
ဘီယာ                - ၁ ဘူး
BBQ ေဆာ့စ္        - ၂ စားပြဲတင္ဇြန္း 
င႐ုတ္သီး            - ၁ေတာင့္ 
ၾကက္သြန္ၿမိတ္     - ၁ စည္း 
နံနံပင္                - အနည္းငယ္ 
အေရာင္တင္မႈန္႔    - အနည္းငယ္
င႐ုတ္သီးမႈန္႔        - အနည္းငယ္ 
စမုန္နက္             - အနည္းငယ္
ပင္လယ္စား         - အနည္းငယ္
င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔   - အနည္းငယ္
သၾကားညိဳ          - အနည္းငယ္ 

ခ်က္ျပဳတ္နည္း အဆင့္ဆင့္ 
ၾကက္ကို သုတ္လိမ္းရန္အတြက္ အေရာင္တင္မႈန္႔၊  င႐ုတ္သီးမႈန္႔၊ စမုန္နက္၊ ပင္လယ္စား၊ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔၊ သၾကားညိဳ စတဲ့ ပစၥည္းမ်ားကို အမႈန္႔ျဖစ္သြားေအာင္ ႀကိတ္စက္နဲ႔ ႀကိတ္ေခ်ထားပါ။ သန္႔စင္ၿပီးသား ၾကက္တစ္ေကာင္လံုးကို သံလြင္ဆီနဲ႔ သုတ္လိမ္းၿပီး အနံ႔အရသာအတြက္ ႀကိတ္ထားတဲ့ အမႈန္႔မ်ားကုိ ႏွံ႔သြားေအာင္ ခပ္ပါးပါး ျဖဴးေပးၿပီး အသားထဲစိမ့္၀င္သြားေအာင္ နယ္ေပးရပါမယ္။ 

ဘီယာဘူးကို ေဖာက္ၿပီး သံုးပံုပံု တစ္ပံုစာေလာက္ကို သြန္ထုတ္လိုက္ပါ။ ၿပီးေနာက္ ၾကက္ရဲ႕ ရင္အုပ္နားအထိေရာက္ေအာင္ ဘီယာဘူးကို ေသေသခ်ာခ်ာ သြင္းေပးရပါမယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ ကင္မယ့္ဗန္း သို႔ ပန္းကန္းျပားေပၚမွာ ေသေသခ်ာခ်ာေထာင္ၿပီး Ovan ထဲမွာ ၁ နာရီ ေက်ာ္ေက်ာ္ေလာက္ မီးေအးေအးနဲ႔ ကင္ေပးရမွာပါ။ 

တစ္နာရီေက်ာ္ေလာက္ Ovan ထဲမွာ ကင္ထားတဲ့ ၾကက္ကို ျပန္ထုတ္ၿပီး BBQ ေဆာ့စ္ သုတ္လိမ္းကာ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ Ovan ထဲ ျပန္ထည့္ၿပီးရင္ေတာ့ အေမရိကန္ ရဲ႕ နာမည္ႀကီး ၾကက္ကင္ကို ရရွိပါၿပီ။ 

င႐ုတ္သီးေတြ၊ ၾကက္သြန္ၿမိတ္ေတြ၊ နံနံပင္ေတြနဲ႔ ျပင္ဆင္ၿပီးရင္ေတာ့ ကမာၻေပၚမွာ အေမရိကန္ႏိုင္ငံတစ္ႏိုင္ငံထဲမွာပဲ ေတြ႕ႏိုင္၊ ရႏိုင္တဲ့ Sweet & spicy beer can chicken ဆိုတဲ့ ၾကက္ကင္ကို သင္စတင္ျမည္းစမ္းၾကည့္ႏိုင္ပါၿပီ။ အသားေပၚကို ဓားတင္လိုက္တာနဲ႔ အခ်ဳိရည္ေတြ စိမ့္ထြက္လာတဲ့ ၾကက္သားရဲ႕အရသာဟာ အလြန္ေကာင္းတယ္လို႔ စားဖူးသူတိုင္း ဆိုေလ့ရွိၾကပါတယ္။ 

Italy
Spaghetti Bolognese

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား 
သံလြင္ဆီ               - အနည္းငယ္ 
၀က္ေပါင္ေျခာက္       - ၆ ခ်ပ္
Rosemary (အီတလီ ဟင္းလ်ာမ်ားတြင္ အသံုးျပဳေလ့ရွိသည့္ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္တစ္မ်ဳိး) - ၂ ရြက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ           - ၂ လံုး
ၾကက္သြန္နီ            - ၂ လံုး
အမဲသား                - ၅၀၀ ဂရမ္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး           - ၂၈၀ ဂရမ္
Spaghetti             - ၅၀၀ ဂရမ္
Parmesan cheese  - အနည္းငယ္ 
၀ိုင္နီ                     - အနည္းငယ္ 

ခ်က္ျပဳတ္နည္း အဆင့္ဆင့္ 
အိုးတစ္လံုးထဲမွာ သံလြင္ဆီ အနည္းငယ္ ထည့္ၿပီး အပူေပးပါ။ ဆီပူလာၿပီဆိုရင္ ၀က္ေပါင္ေျခာက္ေတြ၊ လွီးျဖတ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားနဲ႔ Rosemary ေတြကို ထည့္ၿပီး ငါးမိနစ္ ခန္႔ ဆီသတ္ေပးပါ။ ၿပီးေနာက္ ႀကိတ္ထားတဲ့ အမဲသားမ်ားကို ထည့္ၿပီး သစ္သားဇြန္းနဲ႔ခပ္ဖြဖြ ဖိေခ်ေပးပါ။ အသားေတြ အညိဳေရာင္သန္းလာတဲ့ အထိေစာင့္ၿပီး ၀ိုင္နီ အနည္းငယ္ကုိ ေလာင္းထည့္ေပးပါ။ ဒါဆို Bolognese အဆင္သင့္ျဖစ္ပါၿပီ။ 

ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားကို Blander အသံုးျပဳၿပီး ႀကိတ္ေခ်ထားပါ။ အကယ္၍ စည္သြပ္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုလည္း ထပ္ထည့္ခ်င္ရင္ ထည့္ႏိုင္ပါေသးတယ္။ အဆိုပါ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္မ်ားကို ဗန္းတစ္ခုထဲထည့္ကာ အုပ္ၿပီး  Oven ထဲမွာ တစ္နာ 
ရီေလာက္ ထည့္ထားလိုက္ပါ။ အခ်ိန္ နာရီ၀က္ေလာက္ၾကာလာတဲ့ အခ်ိန္မွာ အုပ္ထားတာကိုဖယ္ၿပီး ေရအနည္းငယ္ ဖ်န္းေပးပါ။ 

ခရမ္းခ်ဥ္သီး အႏွစ္ေတြ Oven ထဲမွာ မိနစ္ ၅၀ ေလာက္ၾကာၿပီဆိုရင္ Spaghetti ေတြကို စတင္ျပဳတ္ဖို႔ အခ်ိန္က်ပါၿပီ။ အထုပ္ထဲမွာျပထားတဲ့ ျပဳလုပ္နည္းကို အေျခခံၿပီးကိုယ္ႏွစ္သက္တဲ့ အေနအထားထိေရာက္ေအာင္ Spaghetti ျပဳတ္ထား၊ ဆယ္ထား၊ ေရေဆးထားပါ။ ၿပီးေနာက္ Spaghetti တစ္ပြဲစာကိုယူၿပီး အပူေပးထားတဲ့ အိုးတစ္လံုးထဲမွာ Bolognese တစ္ဇြန္းစာခန္႔ ထည့္ၿပီး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီးအႏွစ္၊ extra virgin olive oil နဲ႔ ျခစ္ထားတဲ့ Parmesan cheese ေတြကိုပါထည့္ကာ သမသြားေအာင္ ေမႊေပးရပါမယ္။ တည္ခင္းမယ့္ ပန္းကန္ထဲကို ေလာင္းထည့္ၿပီး Bolognese ေနာက္ တစ္ဇြန္းနဲ႔Cheese မ်ား အေပၚက ထပ္မံျဖဴးၿပီးရင္ေတာ့ အီတလီ အစားအစာမ်ားထဲက နာမည္ႀကီးၿပီး ထင္ရွားတဲ့ ဂႏၴ၀င္ Spaghetti Bolognese ရဲ႕အရသာကို စတင္ျမည္းစမ္းႏိုင္ပါၿပီ။

Britain
Pork & apple sauce


ပန္းသီး         - ၂လံုး
ဂ်င္း             - အနည္းငယ္
ဥနီ               - ၂၀၀ ဂရမ္
၀က္ေပါင္သား - ၂၂၀ ဂရမ္
သံလြင္ဆီ      - အနည္းငယ္
လိေမၼာ္သီး     - ၂ လံုး 
ဒိန္ခ်ဥ္          - ၂ လက္ဖက္ရည္ဇြန္ ဇြန္း 

ခ်က္ျပဳတ္နည္း အဆင့္ဆင့္ 
ပန္းသီးမ်ားကို ေလးစိတ္စိတ္ၿပီး အလည္တိုင္ဖယ္ထုတ္ထားပါ။ ဂ်င္းအနည္းငယ္ကို ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းၿပီး ပြက္ပြက္ဆူေနတဲ့ ေရ (၃၀၀ မီလီလီတာခန္႔ အသံုးျပဳပါ)ထဲ ထည့္ျပဳတ္ပါ။ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ျပဳတ္ၿပီး ပန္းသီးေရာ၊ ျပဳတ္ရည္ကိုပါ Blender ထဲထည့္ၿပီး လံုး၀ေၾကညက္သြားတဲ့အထိ ေမႊေပးထားရပါမယ္။ ဒါက ပန္းသီးေဆာ့စ္ ျပဳလုပ္ဖို႔ပါ။ 

ဥနီနဲ႔ ဘ႐ိုကိုလီေတြကို ေရေႏြးေငြ႕နဲ႔ ေပါင္းေပးရပါမယ္။ 

၀က္ေပါင္သားေတြကို  အနံ႔အရသာအတြက္ ပင္လယ္ဆား၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ဇာတိပၹိဳလ္သီး စတာေတြနဲ႔ ႏွံ႔သြားေအာင္နယ္ၿပီး ဒယ္အိုးျပားတစ္လံုးထဲမွာ မီး အေနေတာ္နဲ႔ ဆီတစ္ဇြန္းခန္႔ထည့္ကာ ေၾကာ္ေပးရပါမယ္။ တစ္ဖက္ကိုေလးမိနစ္ခန္႔ ေၾကာ္ေပးၿပီး အသားေတြ ေရႊအိုေရာင္သန္းလာၿပီဆိုရင္ အသားေတြကို ဆယ္လိုက္ရပါမယ္။ (အသားရဲ႕အထူနဲ႔ ကိုယ္ႀကိဳက္ႏွစ္သက္တဲ့ အေနအထားကိုလိုက္ၿပီး ေၾကာ္ေပးလို႔လည္း ရပါတယ္။) 

အဲဒီအိုးထဲကိုပဲ ေပါင္းထားတဲ့ ဥနီေတြထည့္ ၿပီး လိေမၼာ္ရည္ဆမ္းကာ ႏွံ႔သြားေအာင္ ေမႊေပးရပါမယ္။ အိုးထဲမွာ က်န္ေနတဲ့ ဟင္းအႏွစ္မ်ားနဲ႔ လိေမၼာ္ရည္ေတြေၾကာင့္ ဥနီေတြမွာ သၾကားညိဳေရာင္ ဆမ္းထားသလိုမ်ိဳး အေရာင္ေလးသမ္းလာရင္ အိုးကို ခ်လို႔ရပါၿပီ။ 

ထမင္းေပၚမွာ ၀က္သားနဲ႔ ဥနီ၊ ဘ႐ိုကိုလီ မ်ားကိုတင္ၿပီး ဒိန္ခ်ဥ္ေရာထားတဲ့ ပန္းသီးေဆာ့စ္ေလး ဆမ္းၿပီးရင္ေတာ့ ၿဗိတိန္လူမ်ဳိးေတြ ႀကိဳက္ႏွစ္သက္လွတဲ့ ပန္းသီးေဆာ့စ္ဆမ္းထားတဲ့ ၀က္ေပါင္သားရဲ႕ အရသာကို စတင္ခံစားၾကည့္ႏိုင္ပါၿပီ။ ႏွစ္သစ္ကူးလို ညမ်ဳိး၊ တနဂၤေႏြ အားလပ္ရက္လို ေန႔မ်ဳိးေတြအတြက္ အလြန္လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးလို႔လည္း သိရပါတယ္။ 

Maxico
Beef tacos

ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သြန္နီ        - ၁ လံုး 
င႐ုတ္သီး အနီ     - ၁ ေတာင့္
င႐ုတ္သီး အစိမ္း  - ၁ ေတာင့္
သံလြင္ဆီ          - အနည္းငယ္ 
ၾကက္သြန္ျဖဴ       - ၂ လံုး 
အေရာင္တင္မႈန္႔   - အနည္းငယ္
ဇီယာေစ့            - ၁ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း 
အမဲသား            - ၅၀၀ ဂရမ္
Corn Taco Shell - ၁၂ ရြက္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး        - ၂လံုး
ၾကက္သြန္ၿမိတ္     - အနည္းငယ္
နံနံပင္               - အနည္းငယ္
သံပရာသီး          - ၁ လံုး
ေထာပတ္သီး       - ၂ လံုး
Creme Fraeche  - ၂ လက္ဖက္ရည္ဇြန္း

ခ်က္ျပဳတ္နည္း အဆင့္ဆင့္ 
ၾကက္သြန္နီးေတြကို အခြံခြာၿပီး ေလးေထာင့္တံုးေလးမ်ားရေအာင္ လွီးထားပါ။  င႐ုတ္သီးမ်ားကိုလည္း အလားတူလွီးျဖတ္ၿပီး သံလြင္ဆီတစ္ဇြန္း အသံုးျပဳၿပီး မီးေအးေအးနဲ႔ဆီသတ္ပါ။
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊  အေရာင္တင္မႈန္႔နဲ႔  ဇီယာမ်ားကိုထည့္ၿပီး ေနာက္ဆံုးမွာ ေတာက္ေတာက္စဥ္းထားတဲ့ အမဲသားမ်ားကိုထည့္ကာ အညိဳေရာင္သန္းလာတဲ့အထိ ေၾကာ္ေပးရပါမယ္။ ၿပီးေနာက္ အိုးတစ္လံုးထဲထည့္ကာ ေရထည့္၊ အဖံုးအုပ္ၿပီး အသားေတြ ႏူးညံ့သြားေအာင္ ၄၅ မိနစ္ခန္႔ ထပ္မံခ်က္ေပးရပါဦးမယ္။ 
အသားခ်က္ေနစဥ္အတြင္း Salsa လို႔ေခၚတဲ့ မကၠဆီကို ေဆာ့စ္ျပဳလုပ္ထားရပါမယ္။ ပန္းကန္တစ္လံုးထဲမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကိုေတြကို ခပ္ပါးပါးလွီးျဖတ္ထည့္ပါ။ ၾကက္သြန္ၿမိတ္နဲ႔ နံနံပင္ေတြကိုလည္း ခပ္ပါးပါးလွီးၿပီး ပန္းကန္ထဲထည့္ကာ သံပုရာသီး ၁ ျခမ္းလံုး ျခစ္ထည့္ပါ။ အရသာအတြက္ ဆားအနည္းငယ္ ထည့္ၿပီးရင္ေတာ့ Salsa ကို Taco နဲ႔တြဲဖက္စားသံုးရမယ့္ Salsa ကိုရရွိပါၿပီ။
ေနာက္ထပ္ တြဲဖက္ၿပီးစားသံုးရမယ့္ Guacamole အႏွစ္ျပဳလုပ္ဖို႔အတြက္ မွည့္ေနတဲ့ ေထာပတ္သီးေတြကို ႀကိတ္ေခ်ၿပီး က်န္တဲ့ သံပရာသီး ၁ ျခမ္းကို ညႇစ္ထည့္လိုက္ပါ။ ၿပီးေနာက္ Creme Fraeahe နဲ႔ အရသာအတြက္ ဆားအနည္းငယ္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊၿပီး ျပင္ဆင္ထားရပါမယ္။ 
Corn Taco Shell ေတြကို မုန္႔ဖုတ္ဗန္းထဲ ျဖန္႔ခင္းၿပီး ႂကြပ္ရြလာေအာင္ ၃ မိနစ္မွ ၄ မိနစ္ အထိ ဖုတ္ေပးပါ။ ႂကြပ္ရြလာတဲ့ Taco အရြက္ေတြထဲမွာ အသား၊ Salsa နဲ႔ Guacamole ေတြကို သင့္ေတာ္ လွပေအာင္ျဖန္႔ခင္းၿပီးရင္ေတာ့ မကၠဆီကန္ အစားအစာလို႔ ဆိုလိုက္ရင္ မပါမျဖစ္ပါရမယ့္ Taco ရဲ႕ အရသာက ဘယ္လိုလဲဆိုတာ ျမည္းစမ္းရမယ့္ အခ်ိန္ေရာက္ပါၿပီ။