Eating in Chinese Style

ဒီတစ္လအတြက္ Eating in Style က႑ကေန တင္ဆက္ေပးခ်င္တာက ပရိသတ္ႀကီးနဲ႔ မစိမ္းတဲ့ တ႐ုတ္ဟင္းလ်ာမ်ားပဲ ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ စားဖူးေနက် ဟင္းပြဲပံုစံမ်ားနဲ႔ မတူဘဲ အရသာေရာပါ၀င္တဲ့ ဟင္းအမယ္မ်ားပါ ထူးျခား ဆန္းသစ္တဲ့ ဟင္းလ်ာမ်ားကို ေဖာ္ျပေပးသြားမွာပါ။ လႈိင္တကၠသိုလ္ နယ္ေျမအနီး၊ ပါရမီလမ္းမေပၚမွာတည္ရွိတဲ့  Stay A While  အမည္ရ Bar & Restaurant ရဲ႕ လူႀကိဳက္မ်ားတဲ့ တ႐ုတ္ဟင္းလ်ာမ်ားထဲမွ တခ်ဳိ႕ကို ေရြးခ်ယ္ေပးလိုက္ပါတယ္။ 

ဂဏန္းမာလာ  

ဂဏန္းအရြယ္ေတာ္    - သံုးေကာင္
င႐ုတ္နီ (အပုေတာင့္) - ႏွစ္သက္သေလာက္ 
ၾကက္သြန္ျဖဴ            - အနည္းငယ္
ဟြားေက်ာင္းေစ့ (ကယားင႐ုတ္ေကာင္းေစ့) - အနည္းငယ္ 
င႐ုတ္သီးေျခာက္       - ႏွစ္သက္သေလာက္ 
ဂ်င္း                       - အနည္းငယ္
ေအာ္စြန္း                - အနည္းငယ္ (ေအာ္စြန္း အလြယ္တကူမရရွိႏိုင္ရင္ ပန္းင႐ုတ္ပြ အနီ၊ အစိမ္းတို႔ကိုလည္း သံုးႏိုင္ပါတယ္)
ဥနီ                        - အနည္းငယ္
အာလူး                  - အနည္းငယ္
နံနံပင္                   - အနည္းငယ္
ရွမ္းနံနံ                  - အနည္းငယ္
ပဲငံျပာရည္ အေနာက္  - အနည္းငယ္
ဟင္းခ်က္အရက္      - အနည္းငယ္

ခ်က္ျပဳတ္နည္း အဆင့္ဆင့္ 
ဂဏန္းမ်ားကို သန္႔စင္ေအာင္ ေရေဆးထားပါ။ ဟြာေက်ာင္းေစ့၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔  င႐ုတ္သီးမ်ားကိုေထာင္းၿပီး င႐ုတ္သီးေျခာက္မ်ားကို ထက္၀က္ျဖတ္ထားပါ။ ေအာ္စြန္း၊ အာလူးနဲ႔ဥနီမ်ားကို အေနေတာ္လွီးျဖတ္ၿပီး အာလူးနဲ႔ ဥနီကို ေရေႏြးေျဖာကာ ဆီပူနဲ႔ေၾကာ္ေပးပါ။ င႐ုတ္သီးေျခာက္မ်ားကို ေၾကာ္ပါ။ ေထာင္းထားတဲ့ ဟြားေက်ာင္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴနဲ႔င႐ုတ္သီးမ်ားကို ဆီသတ္ၿပီး ဂဏန္းမ်ားကို ထည့္ပါ။ အရသာအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းအားလံုးနဲ႔ ဟင္းခ်က္အရက္၊ ျပဳတ္ရည္ အနည္းငယ္တို႔ကို ေလာင္းထည့္ၿပီး ဂဏန္းမ်ားက်က္သြားေအာင္ မီးေပၚမွာ ၅ မိနစ္ခန္႔ ဆက္လက္တည္ေပးပါ။ တည္ခင္းခါနီးမွာ နံနံပင္အုပ္ေပးၿပီးရင္ေတာ့ အနံ႔၊ အရသာ ခပ္ျပင္းျပင္းရွိတဲ့ မာလာဂဏန္းဟင္းပြဲက စားသံုးဖို႔ အဆင့္သင့္ျဖစ္ေနပါၿပီ။

ဂ်ပန္တိုဟူး ႏွစ္တစ္ရာေစ့ 

ဂ်ပန္ တိုဟူး      - ၂ ေခ်ာင္း 
ႏွစ္တရာေစ့      -၂၀၀ ဂရမ္
သခြားသီး        - အနည္းငယ္
ဥနီ                - အနည္းငယ္ 
သၾကား          - အနည္းငယ္ 
ဆား              - အနည္းငယ္ 
ဆီေမႊး            - အနည္းငယ္ 
ေကာ္မႈန္႔         - အနည္းငယ္ (အပ်စ္အက်ဲ အေနအထားအတြက္ ႏွစ္သက္ရာပမာဏ အသံုးျပဳႏိုင္္ပါတယ္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ    - အနည္းငယ္ 
ခ်င္း               - အနည္းငယ္ 
ၾကက္သြန္ၿမိတ္  - အနည္းငယ္ 

ခ်က္ျပဳတ္နည္း အဆင့္ဆင့္ 
ဂ်ပန္တိုဟူးကို လွီးျဖတ္ၿပီး ဆီပူထဲထည့္ေၾကာ္ကာ ဆယ္ၿပီး ဆီစစ္ထားပါ။ ႏွစ္တရာေစ့ကို အထဲက အဆံေတြ ထြက္လာေအာင္ထုၿပီး အခြံႂကြတ္သြားေအာင္မီးေအးေအးနဲ႔ ေၾကာ္ေပးပါ။ ေၾကာ္ၿပီးေနာက္ အခြံမ်ားကုိခၽြတ္ကာ အခါးဓာတ္ေလ်ာ့သြားေစရန္နဲ႔ ပိုးေသေစရန္ဆားအနည္းငယ္ထည့္္ၿပီး ျပဳတ္ေပးရပါမယ္။ သခြားသီးမ်ားနဲ႔  ဥနီမ်ားကို ႏွစ္သက္ရာပံုစံရေအာင္ လွီးျဖတ္ထားရပါမယ္။ ႏုတ္ႏုတ္စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴမ်ားနဲ႔ မွ်င္ထားတဲ့ဂ်င္း အမ်ွင္ေလးမ်ားကုိဆီသတ္ၿပီး သခြားသီး၊ ဥနီ ႏွစ္တရာေစ့ေတြကို ထည့္ကာလံုးၿပီး ခ်က္ေပးရပါမယ္။ ျပဳတ္ရည္ေယာက္ခ်ဳိဇြန္း၀က္ထည့္ၿပီး အရသာအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားထည့္ၿပီး ဟင္းအေနအထားပ်စ္သြားေအာင္ ေကာ္မႈန္႔အနည္းငယ္ကုိေရနဲ႔ ေဖ်ာ္ၿပီးထည့္ေပးပါ။ (ေကာ္ရည္ဆြဲတယ္လို႔ ဆိုေလ့ရွိၾကပါတယ္။) အားလံုးျပင္ဆင္ၿပီးၿပီဆိုရင္ ေၾကာ္ၿပီးသား ဂ်ပန္တိုဟူးမ်ားကို ႏွစ္သက္သလို အလွဆင္ၿပီး ခ်က္ၿပီးသားႏွစ္တစ္ရာေစ့မ်ားကို ေလာင္းထည့္ကာ ၾကက္သြန္ၿမိတ္အုပ္ေပးရပါမယ္။ ေနာက္ဆံုးမွာ ဆီေမြးနဲ႔ င႐ုတ္ေကာင္းထည့္ပါ။ ဂ်ပန္တိုဟူးရဲ႕ ႏူးည့ံတဲ့ အရသာနဲ႔ ႏွစ္တစ္ရာေစ့ရဲ႕ ခပ္ေစ့ေစ့ အရသာကို ဥနီ၊ သခြားသီးမ်ားရဲ႕ အခ်ဳိဓာတ္နဲ႔ ေပါင္းစပ္ၿပီး စားသံုးရမယ့္ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိး ျဖစ္သလို သက္သတ္လြတ္စားသံုးသူမ်ားအတြက္ ေရြးခ်ယ္ႏိုင္မယ့္ ဟင္းလ်ာတစ္မ်ဳိးလည္း ျဖစ္ပါတယ္။ 

ၾကက္ျဖဴသုပ္ 

ၾကက္သား ရင္ပံု    - ၁ ခု
ေတာင္ပံ             - ၂ေခ်ာင္း 
သီဟိုေစ့ အစိမ္း    - ၁၀၀ ဂရမ္
ၾကက္သြန္ျဖဴ        - အနည္းငယ္
ျမန္မာနံနံ            - အနည္းငယ္ 
င႐ုတ္သီးစိမ္း       - အနည္းငယ္ (အစပ္အရသာအတြက္ ႏွစ္သက္ရာ ပမာဏအတိုင္းအသံုးျပဳႏိုင္ပါတယ္)
သံပုရာသီး          - ၁ လံုး
Fishsause          - အနည္းငယ္
ၾကက္သားမႈန္႔      - အနည္းငယ္ 
သၾကား             - အနည္းငယ္ 
ဆန္အရက္         - အနည္းငယ္ 

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
ၾကက္ရင္ပံုကို  အျပားလိုက္ရေအာင္ျခမ္းလိုက္ပါ။ ေတာင္ပံကို ဓားနဲ႔မႊန္းပါ။ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ဆန္အရက္မ်ားထည့္ၿပီး အရသာေတြ ၀င္သြားေအာင္ နယ္ပါ။ ဒယ္အိုုးတစ္လံုးထဲမွာ ေရသန္႔ ေယာက္ခ်ဳိဇြန္း ၃ ဇြန္းခန္႔ထည့္ၿပီး ေရဆူၿပီဆိုရင္ ၾကက္သားမ်ားထည့္ကာ ၁၀ မိနစ္ ျပဳတ္ေပးပါ။ ၾကက္သားျပဳတ္ထားစဥ္မွာ သီဟုိေစ့၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ နံနံပင္၊ င႐ုတ္သီးစိမ္းမ်ားကို မေၾကတေၾကအေနအထားရေအာင္ စဥ္းထားပါ။ ပန္းကန္တစ္ခုထဲမွာ စဥ္းထားတဲ့ ပစၥည္းမ်ားကုိ ထည့္ၿပီး ငံျပာရည္၊ သၾကား၊ သံပုရာရည္၊ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ၾကက္ျပဳတ္ရည္ အနည္းငယ္ထည့္ၿပီး သမေအာင္ေမႊပါ။ ျပဳတ္ထားတဲ့ ၾကက္သားမ်ားကို ဆယ္ၿပီး အလြယ္တကူစားႏိုင္တဲ့ အေနအထားျဖစ္ေအာင္နဲ႔ ပန္းကန္ေပၚမွာ အလွဆင္ႏိုင္ေအာင္ အသားလႊာပါးပါးေလးမ်ားရေအာင္ ထပ္လႊာပါ။ ေတာင္ပံမ်ားကို သံုးပိုင္းပိုင္းၿပီး ပန္းကန္ေပၚမွာ စီကာ Sauce မ်ား ေလာင္းခ်ၿပီးရင္ေတာ့ ခ်ဥ္ငံစပ္အရသာနဲ႔ ရနံ႔သင္းပ်ံ႕တဲ့ ၾကက္ျဖဴသုပ္ကို စားသံုးႏုိင္ပါၿပီ။ 


အဏၰ၀ါ ေက်ာက္စိမ္းဟင္းရည္

ဟင္းႏုနယ္        - ၁ စီး 
ပုစြန္               - ၄ က်ပ္သား
ျပည္ႀကီးငါး        - ၄ က်ပ္သား 
ငါးတန္             - ၄ က်ပ္သား (၁၂ က်ပ္သား)
ၾကက္ဥ            - ၁ လံုး 
ဆီေမႊး             - အနည္းငယ္ 
ခ်င္း                - အနည္းငယ္ 
ဆား               - အနည္းငယ္ 
ၾကက္သားမႈန္႔    - အနည္းငယ္ 
သၾကား           - အနည္းငယ္ 
ေကာ္မႈန္႔          - အနည္းငယ္ 

ျပဳလုပ္နည္းအဆင့္ဆင့္
ဟင္းႏုနယ္မ်ားကို  Blender အသံုးျပဳၿပီး ႀကိတ္ပါ။ ပင္လယ္စာမ်ားကို ညႇီနံ႔ေပ်ာက္ေအာင္ ခ်င္းနဲ႔ နယ္ၿပီးျပဳတ္ကာ ျပန္ဆယ္ထားပါ။ ဟင္းရည္ပန္းကန္လံုး တစ္လံုးစာအတြက္ အိုးတစ္လံုးထဲကို ျပဳတ္ရည္ေယာက္ခ်ိဳဇြန္း သံုုးဇြန္းခန္႔ထည့္ၿပီး ဆူၿပီ
ဆိုရင္ ျပဳတ္ထားတဲ့ ပင္လယ္စာမ်ားနဲ႔ အရသာအတြက္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ားထည့္ၿပီး ႀကိတ္ထားတဲ့ ဟင္းႏုနယ္မ်ားကိုပါ ေရာထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ပ်စ္သြားေစဖို႔ ေကာ္မႈန္႔အနည္းကို ေရနဲ႔ ေဖ်ာ္ၿပီးထည့္ေပးပါ။ ၾကက္ဥကို အကာအႏွစ္ သပ္သပ္စီခြဲထုတ္ၿပီး အကာကိုထည့္ပါ။ ဟင္းရည္ဆူရင္ ဆီေမြးထည့္ၿပီး အစိမ္းေရာင္ရင့္ရင့္နဲ႔ ပင္လယ္စာအရသာေၾကာင့္ ခ်ဳိေနတဲ့ အဏၰ၀ါဟင္းရည္ရဲ႕ အရသာကို သင္ျမည္းစမ္းႏိုင္ပါၿပီ။  

Photo - Thardu Ko Ko